Show TV, Habertürk TV ve Bloomberg HT ortak yayınında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 3. dönem iddiasına ilişkin “Her şeyden önce Sayın Kılıçdaroğlu bu maddeleri okumamış. Bir defa 18 maddeden haberi yok. Cumhurbaşkanı, 5 artı 5 iki dönem seçilir. Bir defa Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi yok. Dürüst ol, yalan söyleme. Dinleyenler de zannediyorlar ki hakikaten Cumhurbaşkanının fesih yetkisi var. Böyle bir yetki yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Show TV, Habertürk TV ve Bloomberg HT’nin yayınına konuk oldu. Mabeyn Köşkü’nde gerçekleştirilen canlı yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci ve sunucu Veyis Ateş’in, Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ve gündemdeki gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı.

“SAYIN KILIÇDAROĞLU BU MADDELERİ OKUMAMIŞ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 3. dönem ve OHAL iddialarına ilişkin, şu değerlendirmede bulundu: “Her şeyden önce Sayın Kılıçdaroğlu bu maddeleri okumamış. Bir defa 18 maddeden haberi yok. Cumhurbaşkanı, 5+5 iki dönem seçilir. İkinci dönemde Cumhurbaşkanı, Meclisi fesih eder dedi dikkat ederseniz. Bir defa Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi yok. Dürüst ol, yalan söyleme. Dinleyenler de zannediyorlar ki hakikaten Cumhurbaşkanının fesih yetkisi var. Böyle bir yetki yok. Fesih edecek, fesih ettikten sonra da Meclis tekrar üçüncü defa için bir seçim kararı alacak. Bu seçimle beraber de Meclise bu seçime götürmesiyle, kendisi için yeniden üçüncü kez seçilme yolunu açacak. Üçüncü kez seçilme yolu, onun tekrar burada Cumhurbaşkanlığına gelmesine yönelik bir yol değildir. Böyle bir şeyi niye söylüyorsun? Şunu bir defa düzeltmemiz lazım. Cumhurbaşkanının Meclisi fesih yetkisi yoktur. Meclisin erken seçim yapma yetkisi var mıdır? Böyle bir karar alabilir mi? Meclisin böyle bir karar alma yetkisi var. Ama bunu Meclis alır, Cumhurbaşkanının talebiyle değil. Bunu alması için de oranlar var. Bu oranları da Meclisin yakalaması lazım. Meclis o oranı yakalayamadığı takdirde, böyle bir yetkisi de yok.”

“CUMHURBAŞKANI KARARNAMELERİNİN, ANAYASA VE YASA ÜZERİNDE HÜKMÜ YOKTUR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, OHAL ile ilgili de şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı, OHAL kararı için adım atar ama bu adımı attığı zaman nereye götürecek bunu? Bu da Meclise gider. Meclis bu OHAL kararını ne yapar? Onar veya onaylamaz. Onadığı takdirde, OHAL devreye girer. Cumhurbaşkanı onaylamazsa, OHAL zaten devreye girmez. ‘Ben bunu uygulamaya koydum’ diyemez. Kararnameyi, kanunların üzerine çıkarıyor. Bu tür açıklamaları var. Bir defa Cumhurbaşkanı kararnamelerinin, ne anayasa ne yasa, bunların hiçbirinin üzerinde hükmü yoktur. Kaldı ki hakkında anayasal veya yasal bir madde varsa, kararname çıkaramaz Cumhurbaşkanı.”

“SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİDER”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nde Cumhurbaşkanının muhtarları alma hakkı olmadığını belirterek, “Muhtar seçimle geliyor, muhtar atamayla gelmiyor. Dolayısıyla seçimle gelen seçimle gider. Böyle bir yetkisi yok. Anayasal, yasal teminat altındadır muhtarlık” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 16 bin muhtarı ağırladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tayyip Erdoğan, millet adına ağırladı. Hedefim 55 bin muhtarla inşallah bunu yapmak. Bunların içinde asla ‘Şu partilidir, bu partilidir.’ diye bir şey yok, herkese bu davet yapılır. Bunu şu ana kadar gelen 16 bin muhtarımız zaten biliyor.”

“YENİ DÖNEMDE ANADOLU ÇOCUKLARI PARLAMENTOYA GELECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa değişikliğiyle seçilme yaşının 18’e inmesine yönelik eleştirileri, 18 yaşındaki gençlere hakaret olarak gördüğünü belirtti. Parlamentoda 25-30 yaş arası 5 milletvekili olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yaş grubunda AB ortalaması yüzde 73. AB’nin yüzde 73’ünde şu anda bu yaş grubunda gençlik var, o ülkelerde. Biz bu işte çok geç kaldık. Geçmişe, tarihimize bir bakalım. Fatih’e bakıyorsun 21 yaşında bir çağ kapatıyor, bir çağ açıyor. Niye biz gençliğimize güvenmiyoruz? Seçme hakkı olarak 18’i veriyorsun, seçilme hakkı olarak vermiyorsun. Seçme, seçilme hepsi de 18 olacak. AB’de 22, 25 yaşında bakanlar tanıyorum. Niye biz gençlerimize güvenmiyoruz? Güvenelim.

“CUMHURBAŞKANI ANAYASAYI, KANUNLARI TEK BAŞINA DEĞİŞTİRME YETKİSİNE SAHİP DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Bir kişinin isterse devletin yapısını değiştirebileceği’ eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, bu konularda bazı açıklamalar yapıldığını söyledi. Ortada mevcut bir anayasa olduğunu, yürürlükteki kanunlar bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu Anayasayı, kanunları tek başına o tek dediği adam değiştirme yetkisine sahip mi? Değil. Tek başına bunları değiştirme yetkisine sahip olmayan kişi, nasıl oluyor da ülkenin teşkilat şemasını değiştiriyor” diye konuştu.

“HÜKÛMETLER GENSORU BELASINDAN KURTULACAK”

Yeni sistemde lokantaların bile kapatılabileceğine yönelik iddianın anımsatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte saçmalık burada. Mesela diyor; ‘lokantaları kapatmasından tut da ne bileyim birçok yerlerdeki ilgili, ilgisiz birçok şeyleri, görevden almaya varıncaya kadar…’ Beş yıl… Güvenoyu… Millet sandığa gider ve sandıkta kararını verir” ifadelerini kullandı.

“16 Nisan’da milletim benim ‘evet’ derse artık bu gensoru belasından hükûmetler kurtulacak” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü çalıştırmıyor. Güvenoyu, öyle ikide bir güvenoyu. Yok böyle bir şey. Sadece 5 yılda bir sandık gelir, millet ‘devam’ derse devam edersin. Millet, ‘kal seni değiştiriyorum’ derse, değiştirirsin” diye konuştu.

“ÇOK BAŞLILIK ORTADAN KALKACAK”

Buralara öyle geldiklerini ve burada çok başlılığı ortadan kaldırmanın önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan ayrı, Cumhurbaşkanı ayrı bir havada olursa ki; bunların yaşandığını kaydetti. Bunların birbirleriyle kavgalarını bildiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte biz bunların olmaması için ki kendisi geçenlerde ‘Başbakan ayrı partiden, Cumhurbaşkanı ayrı partiden olur, bunlar birbirleriyle kavgalar ederse, o ülkede yönetim nasıl olacak, bunu millete anlat’ diyorlardı. Zaten bu kavga olmasın diye bunu yapıyoruz. Attığımız adım bunun için. Bunu konuşmalarda dinletiyorum” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER