Türkistan eyaletinin valisi Janseyit Tüymebayev’in başkanlığında kendi alanında tanınmış Kazakistan’ın 40 mimar, arkeolog, ressam ve tarihçileri bir araya geldi. Türkistan’ın – Türk dünyasının manevi ve kültür başkenti olarak gelişmesini konu alan toplantı yuvarlak masa şeklinde gerçekleştirildi.
Eyalet merkezi olan Türkistan şehrinin ekonomik, sosyal, manevi ve kültürel gelişim açısından bölgenin merkezi haline getirmenin ana hedefi olduğunu kaydeden vali “Türkistan’ın dünya çapında bir tarih ve kültür merkezi olarak gelişmesi için “Antik Türkistan” konsepti hazırlandı. Konseptin asıl amacı turizm endüstrisini geliştirilmesi, şehrin mimari, etnografik ve milli yemeklerini dünyaya tanıtılması oldu.
Toplam proje 99.6 hektarlık bir alanı kapsayacak şekilde üç aşamada uygulanacaktır. İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti tarafından inşa edilen Hoca Ahmet Yesevi Camisi’nin güney doğu cephesindeki 61.8 hektarlık araziye etnopark, ikinci olarak Hoca Ahmet Yesevi Türbesi’nin karşısındaki 12.3 hektarlık araziye TÜRKSOY’a üye ülkelerin kültür evleri inşa edilecek. Son olarak Hoca Ahmet Yesevi Türbesi’nin 88.7 hektarlık arazisindeki kale ile binalara restorasyon çalışmaları yapılacak” dedi.
Toplantıda,A. H. Margulan Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bauırjan Baytanayev, Sosyo-Ekonomik Araştırma Merkezinin müdürü Prof. Dr. Sattar Macitov, edebiyat eleştirmeni, yazar ve tarihçi Kulbek Ergöbek, Kazakistan’ın tanınmış mimarı, Dr. Gabit Sadırbayev, Prof. Dr. Hangeldi Abjanov da fikir ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.
Toplantının sonunda özet olarak Vali Janseyit Tüymebayev, Türkistan turizm alanında Semerkant, Buhara, Hiva gibi şehirlerle yarışarak, Türk dünyasının kültür başkenti ve eyalet merkezi olarak dünya arenasında Kazakistan’ın ününü duyuracağına ve itibarını yücelteceğine inandığını belirtti.