Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı – TÜRKSOY tarafından 2012 yılından itibaren uygulanan “Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulaması, Uluslararası Mimar Sinan Proje Olimpiyatları seçici kurulu tarafından “Tasarım ve Fikir Projesi” kategorisinde ödüle layık görüldü.
Proje ortakları arasında TÜRKSOY’un da yer aldığı, “Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları” ödülleri Kayseri’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) tarafından her dört yılda bir organize edilen uluslararası proje yarışmasının ödül töreni, projenin adını taşıdığı Mimar Sinan’ın doğduğu şehirde yapıldı.
Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayelerinde gerçekleşen ödül törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri il protokolü ve Türk Dünyasında faaliyet gösteren uluslararası teşkilatların temsilcilerinin yanı sıra 36 ülkeden mühendislik, mimarlık ve şehircilik mesleğinin önde gelen temsilcileri katıldı. Olimpiyatlara katılan projeler, “Kıta Aşan Mega”, “Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik” ile “Tasarım ve Fikir” projeleri kategorilerinde değerlendirildi.
TÜRKSOY’un 2012 yılından itibaren uyguladığı “Türk Dünyası Kültür Başkenti” projesi “Tasarım ve Fikir” kategorisinde ödüle layık görüldü. Ödülü, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş’a, TDMMB Genel Başkanı ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş takdim etti.
Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi
2010 yılında İstanbul’da düzenlenen “Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirvesi”nde TÜRKSOY’un önerisiyle hayata geçirilen “Türk Dünyası Kültür Başkenti” programı çerçevesinde, 2012 yılında Kazakistan’ın Astana, 2013 yılında Türkiye’nin Eskişehir, 2014 yılında Rusya Federasyonuna bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan, 2015 yılında Türkmenistan’ın Merv, 2016 yılında Azerbaycan’ın Şeki, 2017 yılında Kazakistan’ın Türkistan şehirleri “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak ilan edilmişti.