İtalyan uçak imalatçısı Tecnam’ın P2010 H3PS hibrit uçağı ilk kez gökyüzüne çıktı. Havacılık endüstrisinin alternatif güç aktarma organlarında karbondan arındırma ve Ar-Ge yolculuğunda önemli bir kilometre taşını temsil eden Tecnam P2010 3HPS, paralel hibrit konfigürasyona sahip ilk Genel Havacılık uçağı oldu.

Tecnam Aircraft, Rolls-Royce ve Rotax uzman ekipleriyle işbirliği içinde, yeni P2010 H3PS hibrit uçağını ilk kez 21 Aralık 2021’de yerel saatle 15.54’de başarıyla uçurdu. Uçma İzni, İtalyan Sivil Havacılık Otoritesi ENAC tarafından verildi.

Uçuş Tecnam’ın Baş Deneysel Test Pilotu Lorenzo De Stefano tarafından gerçekleştirildi ve Tecnam, Rolls-Royce ve Rotax Takımları bu tarihi anda yerde yardımcı oldular.

Tecnam P2010 H3PS, tam entegre bir paralel hibrit konfigürasyonda toplam 134kW (180hp) güç aktarma organı ile 30kW Rolls-Royce elektrik motoruyla birleştirilmiş 104kW Rotax 915 IS motor tarafından desteklenmektedir. Bu nedenle, bu dört kişilik uçak, türünün ilk örneğidir.

Tecnam Ar-Ge Direktörü Fabio Russo’ya göre, H3PS başarılı uçuş testi gösterimi, havacılık endüstrisinin alternatif güç aktarma organlarında karbondan arındırma ve Ar-Ge yolculuğunda önemli bir kilometre taşını işaret ediyor.

Russo, “H3PS pazar amaçları için tasarlanmasa da, başarılı uçuş testlerimiz, içten yanmalı motorla bir elektrik motoruna sahip hibrit güç aktarma organlarının geleneksel 180 hp içten yanmalı motorun aynı faydalı yükünü taşıyabileceğini gösteriyor. Yüksek Güçlü Yüksek Ölçeklenebilirlik Uçak Hibrit Güç Aktarma Organı” (High Power High Scalability Aircraft Hybrid Powertrain) anlamına gelen H3PS, Avrupa Birliği Horizon 2020 araştırma ve yenilik programı kapsamında finanse edilen bir projedir. 2018 yılında lansmanı yapılan proje hedeflerine ulaşmıştır. H3PS’nin başarısı ile Tecnam ve proje ortakları, uçağın ölçeklenebilirlik potansiyelini, daha düşük emisyonları, son teknoloji güç yönetimi teknolojisini doğrulayarak gelecekteki yeşil uçak modelleri için uygun bir fırlatma rampası oluşturdu.” dedi.

HALA ÜSTESİNDEN GELİNMESİ GEREKEN ZORLUKLAR VAR

Gelecekteki gelişmeler hakkında yorum yapan Tecnam Genel Müdürü Giovanni Pascale Langer, şirketin havacılıkta yeşil geçişi yönlendirmeye odaklanmaya devam edeceğini belirtti.

Pascale Langer, “Tecnam’ın inovasyona yaklaşımı gerçekten sürdürülebilir. Geliştirmemiz üç temel sütuna odaklanıyor: çevre dostu, teknolojik olarak uygulanabilir ve pazarlanabilir çözümler. Bunu, çok nesilli uzmanlığımızdan, araştırma ve geliştirmemizden, yeni nesil teknolojimizden ve stratejik ortaklıklarımızdan yararlanarak yapıyoruz.” dedi.

Pascale Langer, “H3PS’nin daha fazla inovasyona ilham verdiğini ve sektörümüzü daha temiz, daha verimli teknolojilerle ileriye taşıdığını görmeyi dört gözle bekliyorum.” dedi.

Rolls-Royce Electrik Başkanı Rob Watson, “P2010 H3PS göstericisinin başarılı ilk uçuşu, ekibin hibrit-elektrikli uçuşu ilerletmede öncü bir başarısıdır. Tecnam ve Rotax ile çalışmak son derece faydalı oldu ve bu proje, gelişmiş hava hareketliliği pazarı için tamamen elektrikli ve hibrit elektrik güç ve tahrik sistemleri sunma yeteneklerimizi geliştirmeye devam etti. Rolls-Royce, sürdürülebilir havacılığı mümkün kılmak ve sunmak için teknoloji çözümlerine yatırım yapmaya kendini adamıştır.” dedi.

BRP-Rotax Tasarım Organizasyonu Başkanı Michael Dopona, “H3PS projesi kapsamında Tecnam ve Rolls-Royce ile işbirliğimizi yoğunlaştırabildiğimiz için çok memnunuz. Testler, hala üstesinden gelinmesi gereken zorlukların olduğunu gösterdi, ancak üç tarafın da çabaları nedeniyle test uçuşu daha derin bir anlayışla ve elbette güvenli bir inişle sonuçlandırılabilir. Proje, havacılıktaki bu üç küresel oyuncu şirketin nitelikli bilgisi ile ortak girişimin, yenilikçi tahrik sistemleri için çok ilginç ve geleceğe yönelik sonuçlara yol açtığını gösterdi.” dedi

ENAC Genel Müdürü Alessio Quaranta, “ENAC, Aralık 2021’de Hibrit tahrik sistemi (elektrikli – kurşunsuz yakıt) ile çalışan ilk Made in Italy Genel Havacılık uçağı Tecnam P2010 H3PS’e araştırma ve geliştirme amacıyla uçuş izni verdi. Tüketim ve emisyonlarda tasarruf lehine önemli bir teknolojik yenilikle ilgileniyoruz. ENAC, Sürdürülebilir Havacılık geleceğine yönelik otorite taahhüdüne uygun olarak, yeni tahrik sisteminin geliştirilmesinde ve Tecnam P2010 uçak gövdesine entegrasyonunda bu zorluğa aktif olarak katıldı.” dedi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

 

 

 

CEVAP VER