KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman’ın davetiyle İstanbul’da katıldığı Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Genel Kurulu temaslarını değerlendirdi.
Başkan Siber, Türkiye’nin dönem Başkanlığını devralmasıyla Asamblenin ilk kez toplantısına katılma olanağı bulduklarını belirtti ve bir kez daha diyaloğun çok önemli olduğunu gördüklerini ifade etti.
Bir çok ülkeden gelen Meclis Başkanlarının sorunlarını ve geleceğe dair çözüm önerilerini konuşuyor olmasından yola çıkarak “Asya ülkeleri parlamenterlerine ve Meclis Başkanlarına kendimizi yüzyüze anlatma ve onların yaşadıkları sorunları da dinleme fırsatı bulduk” diyen Siber, yıllarca sadece Güney Kıbrıs’ın temsilcilerini dinleyen Asambleye üye ülkelerin, KKTC’nin seçilmiş temsilcilerini, milletvekillerini de dinlemelerinin önemine vurgu yaptı.
Siber şöyle devam etti:
“Asamble toplantılarında ülkeler temel sorunlarını konuşuyorlar, ortak çözüm üretme ile ilgili düşüncelerini ortaya koyuyorlar. Bu toplantılar, sorunları barış yolu ile çözmek için çok önemli ama maalesef bugüne kadar bize kendimizi anlatma şansı pek tanınmadı.Yapmamız gereken bu ve bunun gibi toplantılara katılma fırsatı için çaba ortaya koymak ve kendimizi anlatmaktır.Bir ülke tanınmamış olabilir, Birleşmiş Milletler üyesi olmayabilir, ancak üye olmayan ama parlamentosu olan bir çok ülke bu tür toplantılarda gözlemci üye olarak yer alabiliyor.”
Bir ülkenin eğer demokrasisi ve demokratik kurumları ile yapısı varsa, toplumu temsil eden seçilmiş parlamenterlerin bu tür toplantılarda yer almasının öneminin büyük olduğuna işaret eden Siber, bu konuda birlik içerisinde daha kurumsal bir yapı ile çalışılması gerektiğini söyledi.
Siber, toplantı sonrasında “İstanbul Deklarasyonu” yayınlandığını anımstarak, şiddet,terör ve savaşların bir kez daha göz önüne serildiğini, özellikle Yemen ve Myammar’daki durumun ele alındığını ve barışa, diyaloğa ve ekenomik kalkınma için işbirliğine vurgu yapıldığını belirtti.
Başkan Siber, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Tüm arzumuz, deklarasyonda yazılanların samimiyetle ele alınması ve dünyanın daha güzel , daha yaşanabilir bir dünya olması için gereken işbirliğinin yapılmasıdır. Heyetimizde yer alan Milletvekillerimiz ile birlikte oldukça yararlı temaslar yaptığımızı söyleyebilirim.Hem kendimizi anlatmamız, hem de 32 ülkeden gelen temsilciler ile yüzyüze temas kurmamız açısından çok önemli bir toplantı olduğunu düşünüyorum”