Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin ev sahipliğinde, Sabancı Holding’in katkılarıyla 18 Ekim 2018’de kapılarını açan “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisini 70 binden fazla kişi ziyaret etti. Sergi kapsamında birçok özel etkinlik düzenlendi.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM), Sabancı Holding’in katkılarıyla açılan, Rus Avangardı akımının Türkiye’deki en kapsamlı sergisi “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” 7 Nisan Pazar günü sona erdi.
Açıldığı günden itibaren yoğun ilgi gören ve ziyaretçi sayısı 70 bini aşan sergide toplamda 100 rehberli tur düzenlenerek farklı gruplar ağırlandı. Rus Avangardı temalı çocuk atölyeleri kapsamında hafta içi gruplarında 170 okuldan öğrenci ağırlandı. Bireysel katılımla gerçekleştirilen hafta sonu çocuk atölyelerine ise 5 bin 295 çocuk katıldı. İngiltere, Fransa ve Yunanistan’ın önde gelen yayınlarında sergiyle ilgili övgü dolu haberler ve değerlendirme yazıları yayımlandı.
20. yüzyıl sanat tarihinin en heyecan verici dönemlerinden Rus Avangardı’nın çok yönlü sanat anlayışını resimden edebiyata, filmden tiyatro ve tasarıma zengin üretkenlikleriyle geniş bir yelpazede izleyiciyle buluşturan SSM, sergiyle bağlantılı birçok etkinliğe imza attı. SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer’le beraber serginin eş küratörlüğünü üstlenen ve eserlerin büyük bir kısmının ödünç alındığı MOMus – Modern Sanat Müzesi – Costakis Koleksiyonu Müdürü Dr. Maria Tsantsanoglou eşliğinde iki kez özel sergi turu gerçekleştirildi.
SSM bir üniversite müzesi olmanın getirdiği akademik misyon doğrultusunda, Rus Avangardı’nın sanat tarihsel öneminin, eserlerinin ve döneminin derinlemesine ele alındığı konuşmalara ve sohbetlere ev sahipliği yaptı. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Koç Üniversitesi’nden akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen Rus Avangardı konferans serisi, “Galeri Sohbetleri” adlı etkinlik dizisi ve seminerler, Rus Avangardı’na çok yönlü ve kapsamlı bir bakışa zemin sağladı.
Sergi mekânında gerçekleştirilen film gösterimleri, performanslar ve müzik dinletileri, hem sanatı hayatın her alanına yayma amacını taşıyan Rus Avangardı’nın farklı alanlardaki zengin üretimine hem de günümüz sanatına yansımalarına ışık tuttu. Türk oyuncuların çağdaş yorumları ile yeniden hayat bulan “Avangard Eserlerden Performanslar”, “Müzede Bale”, uzayın canlandırıldığı, yıldızlarla süslü “Kozmizm” bölümünde gerçekleştirilen akustik konser serisi, Cihangir Yoga eğitmenleri işbirliğinde yoga ve meditasyon seansları ve canlı müzik eşliğindeki Kameralı Adam gösterimi, Rus Avangardı’nın çok yönlü tarihini ve yapısını izleyicilerle buluşturdu.