Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu ocak ayı toplantısı sonucunda faizleri değiştirmedi ve yüzde 24 seviyesinde sabit bıraktı. Sıkı duruş ile ilgili önemli cümlelerin korunduğu açıklamada, önümüzdeki dönemde gevşemeye dair herhangi bir sinyal verilmedi. Bu da mart ayında yapılacak yılın ikinci faiz toplantısında faizin indirilmesi ihtimalini zayıflattı. Açıklamada özellikle ithal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde gözlenen bir miktar iyileşmeye karşın, risklerin devam ettiğine yönelik vurgu korundu. Faiz notunda önceki aya göre tek farklılık, cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğine yönelik eklenen söylem oldu. Kararın ardından Dolar/TL 5.4152’den 5.3828’e kadar indi.

Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Para Politikası (PPK) toplantısında faizi beklendiği gibi yüzde 24’te tuttu.  Toplantı sonrasında yapılan açıklamada sıkı duruş ile ilgili önemli cümleler korundu. “İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” denilen açıklamada önümüzdeki dönemde gevşemeye dair herhangi bir sinyal verilmedi. Bu da mart ayında yapılacak yılın ikinci faiz toplantısında faizin indirilmesi ihtimalini zayıflattı.

‘ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNDE RİSKLER DEVAM EDİYOR’
Açıklamada özellikle ithal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde gözlenen bir miktar iyileşmeye karşın, risklerin devam ettiğine yönelik vurgu korundu. Faiz notunda önceki aya göre tek farklılık, cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğine yönelik eklenen söylem oldu.

TL DEĞER KAZANDI

TCMB’nin toplantı sonrasında yapılan açıklamada sıkı duruş duruş ile ilgili önemli cümleleri koruması TL’ye değer kazandırdı. Kararın ardından Dolar/TL 5.4152’den 5.3828’e kadar indi. Euro/TL faiz kararının ardından 6.1917’den 6.1379’a kadar indi.

Para Politikası Kurulu’nun açıklaması şöyle:

” Para Politikası Kurulu (Kurul),politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
‘CARİ DENGEDEKİ İYİLEŞME EĞİLİMİNİN SÜRMESİ BEKLENMEKTEDİR’
Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir. Dış talep gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

‘ENFLASYONDA BELİRGİN İYİLEŞMEYE KADAR SIKI DURUŞ KORUNACAK’
İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

‘İHTİYAÇ DUYULMASI HALİNDE İLAVE PARASAL SIKILAŞTIRMA YAPILABİLECEKTİR’
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.” (Habertürk)


CEVAP VER