Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde yer alan ve 2 bin yıl önce at yarışı kurallarının yazıldığı Lukuyanus Anıtı’nda ilk kez Atlı Dayanaklılık Yarışması düzenlenecek.
Konya’nın Beyşehir ilçesi’ndeki Fasıllar Mahallesi’nde yer alan ve yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip olan Lukuyanus Anıtı’nda dönemin at yarışı kurallarının yazılı olduğu anıtta; Türkiye Jokey Kulübü, Türkiye Binicilik Federasyonu ve Beyşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle 10 Eylül tarihinde o günün kurallarıyla Atlı Dayanaklılık Yarışması düzenlenecek.
Ata sporu olan atçılığın gelişimi üzerine birçok proje yürüten TJK ve Türkiye Binicilik Federasyonu işbirliğiyle 2 bin yıllık tarihi yeniden yaşatacak yarış, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar’ın da katılımıyla gerçekleştirilecek.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar tarafından gerçekleştirilen araştırma sonucunda anıtın Roma-Pagan döneminde, genç yaşta hayatını kaybeden Lukuyanus isimli binici anısına yaptırıldığı ortaya çıkmıştı.
Lukuyanus Anıtı hakkında:
Tarihi Hitit Misthia kentinin üzerinde kurulu Konya’nın Beyşehir İlçesi’nin 18 kilometre doğusundaki Fasıllar Mahallesi’nde, Hitit, Bizans ve Roma döneminden kalma çok sayıda anıt ve harabe bulunuyor. Hititlerin en önemli merkezlerinden biri olarak bilinen bölgedeki en değerli eser, 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu sanılan “Bereket Tanrısı” ismiyle de bilinen 72 ton ağırlığındaki Fasıllar Anıtı olarak geçiyor. “Kurtbeşiği Anıtı” olarak da tanınan bu anıtın 100 metre kuzeyinde, yerden 10 metre kadar yüksekteki tepecikte, kaya üzerine oyulmuş at kabartması bulunuyor. Kaynaklarda “Lukuyanus Anıtı” olarak bilinen bu yapının, yapılan araştırmalar sonucunda Roma-Pagan döneminde yapıldığı ve anıttaki kitabenin de at yarışlarının kurallarını anlatan en eski kitabe olduğunu varsayılıyor. Yazılan kurallar içerisinde yer alan bir atın birinci olduysa başka yarışlara katılamaması veya birinci olan at sahibinin yarışmada 2. bir atı varsa onun da yarışlara dahil olamaması ise o dönem yarışmaların centilmenlik kuralları çerçevesinde gerçekleştiğini gözler önüne seriyor.