Rodeo yarışlarında büyük mücadeleye sahne olan Real Time Pain Relief Velocity Tour (RVT) finallerinin ilk turu ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlendi.
South Point Arena’daki yarışmada Volborg, Montana’lı rodeocu Jess Lockwood, “Night Sweat” isimli boğayla katıldığı mücadeleyi 91 puanla tamamladı ve ilk sırada yer aldı.
Kazandığı bu zaferle PBR (Professional Bull Riders) dünya puanlamasına 80 puan ekleyen Lockwood toplam 615 puanla dünya sıralamasında beşinciliğe yerleşti.
PBR sıralamasında 1 numarada bulunan Derek Kolbaba “Ellis 1413” isimli boğa üzerinde 8 saniye kalmayı başararak 87,5 puan aldı.
Mücadeleye “Coal Face” isimli boğayla katılan Trey Holston’da Kolbaba’yla aynı puanı alınca bu iki rodeocu ikinciliği paylaşan isimler oldu.
“Ms. Kitty’s Peacemaker”in binicisi Brennon Eldred ise elde ettiği 87 puanla dördüncü sırada yer aldı. (Haberola-Necdet Gürsoy)
RODEO NEDİR?
Orta ve Kuzey Amerika’da gerçekleştirilen yarışma amaçlı bir gelenek olan Rodeo İspanyolca bir kelime ve hayvanların markalanmak üzere toplanması anlamına geliyor.
Amaç, bel kısmı bir kemerle sıktırılmış ve bundan rahatsız olarak vahşileşen boğanın üzerinde 8 saniyeden daha fazla kalabilmek.
Hayvanın üzerinde eyer bulunmuyor. Bu etkinliğe katılan Kovboylara “Bull Riders” deniliyor.
Yarışma esnasında şiddetli biçimde yere düşme, vahşi hayvandan kaynaklı darbelere maruz kalabilme tehlikesi nedeniyle pek çok sakatlık yaşanabiliyor.
Rodeo’da Kovboy yere düştükten sonra ya da 8 saniye sonunda Kovboyun yere inmesinin ardından boğayı sakinleştirmek için alanda bulunan ve bu görevi yerine getiren “Bull Fighters” adı verilen Kovboylar da bulunuyor.
YARIŞMANIN KURALLARI NELER?
-Nitelikli bir sürüş 8 saniyedir. Süreyi tespit edecek olan saat; boğanın omzu ya da göğsü kapıya değdiği anda başlar, binicinin eli halattan kurtulduğunda, binici yere dokunduğunda veya binicinin boşta olan eli boğaya temas ettiğinde durur.
-Dört hakem her bir biniciyi ve her bir boğayı 1–25 arasındaki puanlarla değerlendirir. Bu puanlar birlikte toplanır ve ikiye bölünerek 0–50 arasında yer alan binicinin skoruna ve boğanın skoruna ulaşılır. Bu puanlar kombine edilerek 0–100 arasındaki final skoruna ulaşılır.
-Boğalar yarışma boyunca puan kazanır. Aldıkları bu puanlar o boğanın zorluk derecesini belirler. Hakemler puanlama yaparken ön taraftan düşmeye, arkadan atılan tekmeye, fırlatmaya ve yön değişikliklerine bakarlar.
-Binici sadece 8 saniyeyi tamamlarsa puan alabilir. Hakemler kontrole ve binicinin boğanın hareketlerine olan hâkimiyetine bakarak puan verirler. Mahmuz kullanmak zorunlu değildir ancak kontrolü göstermek amacıyla kullanılırsa artı puan kazandırır.
-Boğanın performansı düşük olur ve binicinin puanını olumsuz etkilerse veya boğa biniş esnasında faule neden olursa, tökezlerse, böğür kayışı çıkarsa, hakemler biniciye yeni bir biniş hakkı teklif ederler.
-Biniciler her bir yarışmada üç şeyden puan kazanırlar. Bunlar biniş puanları, her bir raunt sonunda kazanılan puanlar ve genel yarış sonundaki durumlarına göre kazanılan puanlardır.