Ülke su kaynaklarının ancak yüzde 4’ü bölgede
KOP’ta 8 ilden Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray’ın büyük bölümü ile Ankara’nın küçük bir bölümü Konya kapalı havzası içinde bulunuyor. Türkiye’de sulanabilir alanların yüzde 17’si bölgededir. Buna karşın ülkemizin su kaynaklarının ancak yüzde 4’ü Konya kapalı havzasında bulunmaktadır. Üstelik mevcut sulanan alanlarda kullanılan suyun yüzde 60’ı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. Havzada 1 milyar 930 milyon metreküp yüzey, 2 milyar 435 milyon metreküp de yer altı olmak üzere yıllık toplam 4 milyar 365 milyon metreküp kullanılabilir su bulunmaktadır. Buna karşılık yüzde 90’ı tarımda olmak üzere havzada su tüketimi 6,5 milyar metreküpü bulmaktadır. Bu demektir ki yer altı su kaynakları her yıl 2,1 milyar metreküpün üzerinde açık vermektedir.
Mevcut su kaynakları varlığı ile toprak kaynakları varlığı arasındaki dengesizlik, son yıllarda su potansiyelinin azalması bakımından tarımsal ve çevresel sürdürülebilirliği tehdit eder duruma getirmiştir.”
“Sürdürülebilir tarım için su tasarrufundan azami ölçüde faydalanılmalı”
Su kaynakların kısıtlı olduğu bölgede sürdürülebilir bir tarım için su tasarrufundan azami ölçüde faydalanılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bölgedeki tüm alanlar hızla yüzde 60’lara varan oranda su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerine geçirilmelidir. Eskimiş, su kaybına neden olan sulama altyapısı modernize edilmelidir. Yapılan gölet ve sulama tesisleri, hem verimliliği artıracak hem de yöre halkının getirisi yüksek olan ürünler yönelmesini sağlayacaktır. Bu sayede projelerin uygulandığı bölgede tarımsal üretiminin artması, yöre halkının gelir düzeyinin önemli ölçüde yükselmesi ve kırsal altyapının sürdürülebilir gelişmeye imkân tanıyacak biçimde geliştirilmesi mümkün olacaktır.
Bir an önce KOP Bölgesi tarımsal yapısında bir değişim ve dönüşüm sağlanarak projelerin ortaya konulması gerekmektedir. İklim değişikliğinin de etkisiyle bölgede, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için tarım sektöründe köklü bir değişikliğe gidilmesi zorunludur. Toprak ve su kaynaklarının etkin kullanımına ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak, tarım arazilerinin toplulaştırılması tamamlanmalı, sulama sistemlerinin rehabilitasyonu sağlanmalı, basınçlı sulama sistemlerine geçilmeli, kuraklıkla daha fazla mücadele edilmeli, erozyon kontrol altına alınmalı ve ağaçlandırma çalışmaları daha fazla desteklenmelidir.”
Bayraktar, KOP bölgesine özel kuru tarım öncelikli ilave tarımsal destekleme programları uygulanması ve bitki deseni gözden geçirilerek ve daha az su isteyen ürünlerin üretilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini de bildirdi.