Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren SPOT Kaplumbağaları Koruma Derneği, ülke sularında hayatını devam ettirmeye çalışan genç ve ergin Caretta’ların özellikle balıkçılık faaliyetleri kaynaklı öldüğünü gözlemlediklerini açıkladı.
Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirilen deniz kaplumbağalarını koruma çalışmaları hakkında bilgi veren dernek şu açıklamalarda bulundu:
“Kaplumbağaları Koruma Projesi 1992 yılından beridir her yaz sahillerdeki yuvaları koruma altına alıyor. Yüzlerce kişini emeği olan bir çalışma. Dünyanın envayi çeşit yerinden adamızda üreyen bu canlıları korumak için binlerce kişi ülkemizi ziyaret etti ve ediyor. Dile kolay, neredeyse 30 sene oluyor. Fakat bu kadar emek bu kadar çalışma ne işe yaradı?
Bu konuda bir değerlendirme yapmaya karar verdik. 28 farklı sahildeki 1993-2019 yılları arasındaki yuva sayılarını karşılaştırdık.
Gördük ki, yeşil kaplumbağa sayıları %162 artış gösterirken, Caretta sayıları %46 artış göstermiş.
Sayılarının artıklarını gözlemek mutluluk verici olsa da neden Caretta sayılarının görece çok daha az arttığı konusunda endişelerimiz var.
Çalışmayı gerçekleştiren SPOT Kaplumbağaları Koruma Derneği, Exeter Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi bilim insanlarından oluşan araştırma ekibi bu farkın temel olarak Caretta türünün daha fazla sayılarda ölmesinden kaynaklandığını düşünüyor.
Eski zamanlarda deniz kaplumbağalarının eti ve kabuğu için çok yüksek oranlarda avlandığı biliniyor. Avının yasaklanması ve daha sonra da kıyıların korunmasında sonra sayıları artmaya başladı. Fakat, bu yeterli değil, türün denizdeki yaşam alanlarının da koruma altına alınması gerekli.
Araştırma sonuçları, Caretta’ların yuva sayısı artsa dahi denizdeki sayısının hemen hemen sabit kaldığını gösteriyor. Kısacası yavru sayısı ile birlikte ölüm oranları da artıyor. Sonuç olarak, toplam sayıda genel bir artış gözlenmiyor.
Doğal olarak yüksek ölüm oranı yuva sayılarına da yansıyor.
Ülkemiz sularında hayatını devam ettirmeye çalışan genç ve ergin Caretta’ların özellikle balıkçılık faaliyetleri kaynaklı öldüğünü gözlemliyoruz.
Bu göz alıcı muazzam canlıları koruyabilmek için nasıl ve nerede yaşadıklarını, nereden nereye göç ettiklerini, ne gibi tehlikelerle karşılaştıklarını ve neden öldüklerini anlamamız çok önemli. Bu konuda bizlerle işbirliği yaparak korunmalarına yardımcı olabilirsiniz. Ölü ya da yaralı kaplumbağalar için 1188 hattını arayarak bizimle iletişime geçebilir korunmalarına destek verebilirsiniz.
Yeşil kaplumbağa sayılarında artış olduğu doğru, genel Akdeniz popülasyonunun 3.400 yetişkin bireyle kısıtlı olduğu tahmin ediliyor. Fakat bu popülasyon çok az sayıdaki üreme alanı ile sınırlı bir yaşama sahip. Ülkemiz de bu az sayıdaki yerden birisi. Yani bu hassas türün Akdeniz’deki varlığı bizlerin de elinde…
Bu çalışma, Kuzey Kıbrıs Çevre Koruma Dairesi işbirliğinde gerçekleştirilmektedir.
Çalışmalarımıza destek veren herkese çok teşekkür ederiz.”
Bu konudaki makale için tıklayın
Fotoğraflar: Matthew Wall – Olkan Ergüler