Ankara Sanayi Odası koordinatörlüğünde, İstanbul Sanayi Odası ve Adana Sanayi Odası ortaklığı ile yürütülen Kayıt Dışı İstihdamın Azaltılması Projesi kapsamında yapılan saha çalışmasının sonuçları Ankara Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıyla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşıldı.

Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar toplantının açılışında yaptığı konuşmada, projenin amacının çalışan ve işveren farkındalığını arttırarak kayıt dışı istihdam ile mücadele için çözüm önerileri geliştirmek olduğunu dile getirdi. Cabbar, sloganımız “Çalışana Fayda İşverene Fayda” dedi.

Açılış konuşmasından sonra Proje Saha Koordinatörü Dr. Yüksel Vardar proje hakkında bilgi verdi. Vardar, Ankara, İstanbul ve Adana illerinde bin işletme anketi ile ortalama bin işgücü anketinin yapıldığı saha çalışmasında, her üç ilde tekstil-konfeksiyon, gıda ve plastik sektörleri ile özel olarak Ankara’da metal, İstanbul’da makine ve Adana’da orman ürünleri sektörlerinin ele alındığı bilgisini verdi. Genel olarak sigorta ve vergi yükünün işletmeleri zorladığı, istihdam yükünün çok ağır olduğu, kayıt dışı istihdamın haksız rekabete yol açtığı, geçici koruma altındaki Suriyelilerin kayıt dışı istihdamı arttırıcı etken olarak öne çıktıkları sonuçları üzerine değinen Vardar, saha çalışmasında elde edilen veriler hakkında istatistiki bilgiler verdi.

Özellikle sendikaların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, sunumun ardından söz alan Öz-İplik İş Sendikası’ndan Pınar Özcan, “Sosyal Diyalog ve Eğitim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi” Projesi’ni Malatya Sanayi Odası ile birlikte yürüttüklerini; proje sonunda öğrenilmiş sosyal güvensizlik sonucuna vardıklarını belirtti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu   Uzmanı Esra Belen, projede, konunun en önemli noktalarının yakalandığını belirterek işverenlerin teşviklerden nasıl yararlanacağını bilmediğini; bu konuda işletmelerin tek bir noktadan hizmet alabileceği merkezlerin oluşturulmasının gerekli olduğu düşüncesini dile getirdi.

Öz Sağlık İş Sendikasından Halit Kayalı ise, ne kadar çözüm üretilirse üretilsin bunun karşı çözümünün de üretileceğinden söz ederek, “Kayıt dışı istihdam konusu sürekli dile getiriliyor ancak radikal karar almadığımız sürece kayıt dışı istihdamı ortadan kaldırmak mümkün değildir” dedi.

Öz Taşıma-İş Sendikası’ndan Rahmi Yavuz da bir iş yerinde sendika varsa, huzur vardır. İşverenlerin sendikaya bakış açısını düzeltmek gerektiğini belirtti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan   Enis Bağdadioğlu ise Ankara Sanayi Odası tarafından böyle bir çalışmanın yapılmasının çok önemli olduğuna değindi. Mesleki yeterlilik belgesinin, kurumsallaşmanın, denetimin, sendikalaşmanın ve bilinçli olmanın kayıt dışı istihdamı azaltacağını dile getirdi.

CEVAP VER