Mübarek kandil günlerinde aç ve açıkta olanlara yardım etmeyi amaçlayan ve ihtiyacı olanlara dağıtılmak üzere yapılan kandil simidi Regaip Kandili dolayısıyla tezgâhlardaki yerini aldı.
Geleneksel olarak kandillerde dağıtılan bir yiyecek halini alan ve kandillerin ayrılmaz parçası haline gelen kandil simidini haymanagazetesi.org İnternet Haber Sitesi’ne değerlendiren Paşam Simit Cafe işletmecisi Mehmet Erol, geleneksel kandil simidi kültüründen uzaklaşıldığını söyledi.
Simitler arasında lezzet farkı var
Erol, “Kandillerde eski yoğunluk yok, insanlar biraz geleneksel kandil simidi kültüründen uzaklaştılar. Önceden daha güzel satıyorduk, fiyatlar da etkiliyor tabi.” dedi.
Kendilerini zorlayan tek şeyin ekonomik sıkıntılar olduğuna vurgu yapan Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1997’den beri Unlu Mamuller Sektöründeyim. 2008’de kurduğum şahıs şirketinde simit poğaça ağırlıklı olarak faaliyet sürdürüyorum. Kandil simidi sabahtan hazırlanmaya başlanır. Susamlı, susamsız ve mahlepli ya da mahlepsiz çeşitleri bulunur. İşin durumuna göre eleman çalıştırırız. Kandil gibi yoğun zamanlarda çalışan eleman sayımız artar. Kandil simidinin tanesini 10 liraya satıyoruz. Şahıs işletmelerinin ürettiği kandil simidiyle unlu mamul zincir firmaların ürettikleri arasında lezzet farkı oluyor. Fabrikasyon ürünler çoğunlukla önceden hazırlanıyor ve donuk mal satılıyor. Normal zamanda yoğun olarak siyah simit satışlarımız oluyor.” (kaynak:haymanagazetesi.org)