Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, bugün Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi (ASO 1. OSB) Yönetim Kurulu Başkanı M. Niyazi Akdaş ve ASO 1. OSB Sürekli Eğitim Merkezi (ASO-SEM) Müdürü Dr. Ruhi Kılıç’ı ağırladı ve taraflar İşyerinde Mesleki Eğitim ve Gelişim Programı (İŞMEP) faaliyetlerinin başlatılmasını ve Ankara’daki mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ’ler) hizmet verecek Bilgi Merkezi’nin açılmasını öngören uygulama anlaşmasını imzaladı.
Kısa adıyla İŞMEP olarak anılan program ile Türk vatandaşları ve geçici koruma altındaki Suriyeliler kayıtlı işlerde istihdam edilerek işbaşı eğitim yoluyla mesleki becerileri geliştiriliyor; iş dışı eğitimlerle de becerileri güçlendiriliyor. Program kapsamında katılımcılara işbaşı eğitimler çalıştıkları işyerlerinde, iş dışı eğitimlerse ASO-SEM’de verilecek. Bu sayede, iş arayanlar mesleki eğitim ve kayıtlı istihdama eşzamanlı olarak erişim sağlarken, işverenler de daha nitelikli bir işgücünden faydalanabiliyor.
İlk olarak Temmuz 2021’de Gaziantep’te uygulanmaya başlanan İŞMEP programı, en az 2000 kişinin yeni beceriler kazanması ve sürdürülebilir işlere erişmesi için Türkiye’nin başka illerinde de hayata geçirilecek. ILO, Ankara’nın ardından Adana, Bursa, Denizli ve İstanbul’da İŞMEP programını başlatacak.
ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, “İŞMEP’in temel hedefi olan beceri geliştirmenin, iş arayanlar için insana yakışır iş fırsatlarını geliştirmede, işverenler içinse aradıkları nitelikli işgücüne erişmede kritik rol oynadığına inanıyoruz. BİLMER aracılığıyla da Ankara’da kayıtlı istihdamı ve insanı yakışır iş fırsatlarını teşvik ederek sosyal adalete katkıda bulunacağız” dedi.
İŞMEP’in yanı sıra, kısa adıyla BİLMER olarak anılan Bilgi Merkezi de ASO işbirliği ile kapılarını açıyor. BİLMER’ler esnaf ve sanatkârlar ile çalışanlarına, çalışma hayatının kuralları ve düzenlemeleri konusundaki farkındalıklarını artırmak için rehberlik ve danışmanlık hizmetleri veriyor. Ayrıca çalışma izni başvuruları konusunda destek hizmetleri sunarak eğitim ve istihdam fırsatlarına dair yönlendirmeler yapıyor.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “ILO ile Ankara’da İŞMEP ve ASO BİLMER için işbirliğine giderek beceri geliştirme yoluyla nitelikli bir işgücü geliştirmek ve işverenlerle çalışanlara çalışma hayatına dair en güncel bilgileri sunmak üzere güçlerimizi birleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Çalışmalarımızın Ankara’da kayıtlılığa geçiş çabalarına katkıda bulunacağına, iş arayanlara yeni ve insana yakışır iş fırsatları sunacağına ve işgücü piyasamızı daha da geliştireceğine inanıyoruz” dedi.
ASO 1. OSB Başkanı M. Niyazi Akdaş ise, “ILO işbirliğinde verilecek mesleki ve teknik eğitimler, sanayide aranan teknik yeterlilikler ve becerilerle donatılmış, istihdam edildikleri iş yerlerine uyum sağlayan yüksek nitelikli teknik personel yetiştirilmesinde çok kıymetli fırsatlar sunacak. İş arayanlar açısından çok önemli imkanlar sağlayan bu programın yaygınlaştırılarak geliştirilmesi de çok faydalı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
ILO, Gaziantep, Şanlıurfa, Konya, Adana ve Mersin’de, bu şehirlerdeki Türk ve Suriyeli mikro işletmeler ve çalışanlarının kayıtlılığa geçişine destek vermek üzere Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlikleri (ESOB) ve belediyeler ile işbirliğinde BİLMER’ler kurdu. Önümüzdeki haftalarda Bursa ve Hatay’ın yanı sıra İstanbul’da üç ayrı noktada yeni BİLMER’ler açılacak. 2022 sonuna kadar en az 11 BİLMER mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ’ler) hizmet vermeye başlayacak.
Bu çalışmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) ile koordinasyon içinde ILO Türkiye Ofisi tarafından uygulanan ve KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi Projesi ” kapsamında hayata geçirilmektedir.