TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıkoğlu dünyada ticaretin kurallarının değiştiğini belirterek, KOBİ’leri internet üzerinden ticaret yapmaya ve teknolojiyi sonuna kadar kullanmaya çağırdı. TOBB Başkanı “Teknolojiyi laf üretmek için değil, iş üretmek için kullanalım” tavsiyesinde bulundu.
Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nın üçüncüsü dün Balıkesir’de yapıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu açılış konuşmasında KOBİ’lere teknolojinin gereğini ve dünyada ticaretin yeni kurallarını anlattı. Teknolojinin sadece laf üretmek için kullanılmasını eleştiren Hisarcıklıoğlu’nun “Şu salonda internet kullanan, akıllı telefonu olan kaç kişi var, el kaldırsın? Sorusuna tüm salon el kaldırırken, “İnternet üzerinden mal satan, ihracat yapan kaç kişi var?” sorusuna ise çok sınırlı sayıda el kaldırılması dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu bunun üzerine “İşte mesele bu. İnternet bağlantısında, akıllı telefon kullanımında en gelişmiş ülkelerinden daha iyiyiz. Nüfusun yüzde 90’ı mobil bağlantıya sahip. Peki ne yapıyoruz internetle? Facebook kullanıcı sayısında 6’ncıyız. Instagram kullanıcı sayısında 4’üncüyüz. Ama iş yapmaya gelince biz çok geriden geliyoruz. Gelişmiş ülkelerde ticaretin %10’u online yapılıyor. Bizde ise toplam perakende ticaretin sadece yüzde 2’si elektronik mecradan yapılıyor. İhracat çok daha düşük. Yani millet teknolojiyi para kazanmak için kullanıyor, biz sosyal medyada birbirimize laf sokmak için kullanıyoruz” dedi.
-Eskiden ipekyolu ve baharat yolu vardı, şimdi ‘internet yolu’ var
“Ticarette yeni bir devrim oluyor. Bunun adı elektronik ticaret devrimi” diyen Hisarcıklıoğlu, bu ticaretteki devrimin ıskalanması halinde 200 yılı daha kaybedileceğini vurguladı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, eskiden ticaret yolunun üzerindeki ülkelerin, insanların zengin olduğunu hatırlatırken, “Tarihi ipek yolu vardı, baharat yolu vardı biliyorsunuz. Bu devrin ticaret yolu ise internet. Yani artık ticaret yolu her evin, işyerinin içinden geçiyor. Balıkesir’in bir ilçesinde ürettiğin ürünü, Avustralya’nın en ücra köşesine bir tuşla satabiliyorsun.
Artık şikayet dönemi bitti. Bu devrimde dünyanın en ilerisinde olmamız lazım” diye konuştu.
-En hızlı büyüyenler teknolojiyi kullanan şirketler
2 ay kadar önce Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini açıkladıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, hepsinin ortak özelliğinin işlerinde teknolojiyi sonuna kadar kullanmaları olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Bakın sadece elektronik ticareti kullanıyor demiyorum.
Bu şirketler teknolojiyi her alanda kullanıyor. Tedarikte kullanıyor, üretimde kullanıyor, satışta kullanıyor, ürün takibinde kullanıyor. Sizde büyümek istiyorsanız teknolojiyi kullanmalısınız” dedi.
-Dünyadan en çarpıcı örnekler
Dünyada iş yapma biçiminin artık değiştiğini anlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Eskiden başkası ne yapıyorsa sen de onu yap dönemi vardı. Ben Kayseri’den biliyorum. Adamın arabası Mercedes’se, bağda evi varsa o ne iş yapıyorsa herkes onu yapardı. Şimdi tam tersi. İşi farklı yapan kazanıyor. Farklılaşmanın en iyi yolu da teknolojiyi kullanmak. Hepimizin en bildiği örnek: Alibaba. Ne iş yapıyor? Perakendecilik. Dünyanın en eski mesleği. Ama işi bambaşka bir yöntemle yaptı. Şimdi ama dünyanın en büyük perakende mağazası oldu.
Değeri Wallmart’ı geçti. Wallmart’ın kaç mağazası var. 11 bin 700. Alibaba’nın kaç mağazası var? Sıfır. Tek bir mağazası stoku yok. Tek sermayesi teknoloji”
Ankara ve Antalya’dan sonra üçüncüsü Balıkesir’de yapılan Türkiye Teknoloji Buluşmaları toplantısına Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Balikesir Valisi Ersin Yazıcı ve Balıkesir Belediye Başkanı A. Edip Uğur da katıldı.