4’ncü Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivalinin açılışı Resim Heykel Müzesi – Türk Ocağı Sahnesi’nde gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla 21 -25 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek olan festival, 26 Nisan’da İstanbul, 28-30 Nisan’da Azerbaycan, 2-5 Mayıs’ta Özbekistan ve 9-12 Mayıs tarihlerinde Kıbrıs’ta devam edecek.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğe; Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Semih Terzi, AHİD Genel Başkanı Hilmi Yaman, AHİD Genel Başkan Yardımcısı Proje Koordinatörü Sanem Arıkan, Hadi Poyrazoğlu Geleneksel Türk Tiyatrosunu Yaşatma Derneği Başkanı Proje Koordinatörü Şafak Poyrazoğlu, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Genel Başkanı İbrahim Gökdemir, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile basın ve medya mensupları katıldı.
Festival açılışında Hadi Poyrazoğlu konulu Video Gösterisi düzenlendi. Ardından, Can İbrahim Atlığ tarafından Aşık ile Maşuk Kukla Gösterisi sunuldu.
GELENEKSEL SANATLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Festival kapsamında bir protokol konuşması gerçekleştiren Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, bu festivalin kendisi için bir başka öneme sahip olduğunu belirterek, “Çünkü daha ilk festivalde ben yine buradaydım. Hatta salona girerken esprisini yaptık, ‘Şubat ayı gibi dört yılda bir katılabiliyorum.’ diye. Ama bu senenin başka bir önemi daha var. Değerli hocam burada, ilkokulda benim 3-4-ve 5. sınıf öğretmenim de burada. Bizler geleneksel sanatlarımıza sahip çıkmakla yükümlüyüz ve Kukla ve Karagöz bizler için çok önemli. Eğer yurtdışında olsak şu anda dünyaya tanıtmıştık. Bunun için büyük çaba sarf ediyoruz. Ama biraz da geç kalmışız. Şimdi biraz daha hız alıp, biraz daha hızlı koşmamız gerekiyor. Hem Şafak Bey’e hem Sanem Hanım’a teşekkürlerimi sunuyorum. Bizler de Devlet Tiyatroları olarak ne yapılması gerekiyorsa buradayız. İyi eğlenceler diliyorum.” şeklinde konuştu.
KUKLALAR EĞLENDİRİRKEN DÜŞÜNDÜRÜR
Katılımcılara hitaben bir konuşma yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Hacivat Karagöz gölge oyunu halkın sesi. Mizahın ve tenkidin zarafetle harmanlanmış şekli. Bu perdede oynatılan her karakter Anadolu’nun nabzını ve hayatın içinden doğan sahici hikâyeleri temsil etmektedir. Kuklalar eğlendirirken düşündürür, güldürürken sorgulatır. Nesiller arasında köprü kurar, kültürel sürekliliği sağlar, ortak hafızayı canlı tutar. Kültürümüzü muhafaza ederek gelecek nesillere aktarabilmek, kelimenin tam anlamıyla sürdürülebilirliği sağlamak da bu aktivitelerden, bu faaliyetlerden geçiyor.” ifadelerini kullandı.
HADİ PORAZOĞLU ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Protokol konuşmalarının ardından, bu yılki Hadi Poyrazoğlu Onur Ödüllerine layık görülen Nail Tan ve Ezel Akay’a ödülleri takdim edildi.
Festivale katkı sunan kişi ve kuruluşlara plaket takdiminin ardından Hüseyin Dilan’ın sergilediği “Işkırlak” (Karagözün Şapkası) adlı oyun sergilendi. (kaynak:ankaranethaber.com)