TürkTraktör’ün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) desteğiyle hayata geçirdiği ‘Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ nin tanıtımı Bilecik’te düzenlenen bir törenle yapıldı.
TürkTraktör Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alessandro Cazzin projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bugün burada, projemizin Tarımsal Üretim tarafındaki çalışmalarını tanıtmak üzere bir aradayız. Bakanlık, Üniversite, STK ve özel sektörün birlikte hayata geçirdiği sayılı projelerden birine imza atmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu sayede kadın çiftçilerimiz ile ailelerini, hem ülke tarım ve ekonomisine katkı sağlayacak bir projeye dahil ediyor; hem de Türkiye için yepyeni bir ürün olan karabuğdayı yetiştirmelerinde kendilerine destek oluyoruz.”
Projede, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye’de üretilen sertifikalı karabuğday tohumlarını kullanacaklarını sözlerine ekleyen Alessandro Cazzin; “Konya’dan karabuğday tohumlarımızı teslim aldık. Bugün ise Bilecik’te hem eğitimlerimizi tamamlayan tüm çiftçi kadınlarımız ve ailelerine sertifikalarını törenle verdik hem de ilk karabuğday tohumu ekimini gerçekleştirdik. Toplam 300 dekarlık alanda yapacağımız tohum ekimimiz sonrasında ilk hasadımızı 3 ay sonra alacağız” dedi.
Törende Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) adına bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı, Yasemin Sürmeli, KARSADER olarak bu proje kapsamında amaçlarının karabuğday gibi katma değeri oldukça yüksek ve insan sağlığı için son derece faydalı olan bir ürünün Bilecik’te üretiminin çiftçiler arasında yayılması ve benimsenmesini sağlayarak hem sürdürülebilir kalkınmaya hem de kırsal ekonomiye katkı sağlamak olduğunu belirtti.
Başarılı 43 kursiyere sertifikalarının verilmesi ve Kurşunlu Köyü Nomanın Kuyu mevkiinde kadın kursiyerlere traktörle güvenli sürüş eğitimi verilmesiyle devam eden program, karabuğday ekimiyle son buldu.