Türk Eğitim Derneği’nin düzenlediği Geleneksel TED Meşale Çarşısı etkinliğine katılan yemek yazarı Gülhan Kaya lezzetli tatlar içeren yiyecekleri ve kitaplarını ziyaretçilere tanıttı.
Türk Eğitim Derneği (TED) Sosyal Hizmetler Komitesi tarafından düzenlenen “7. Geleneksel TED Meşale Çarşısı” ‘Alışverişler İyiliğe Dönüşüyor’ temasıyla Divan Otel Ankara’da gerçekleştiriliyor. Etkinlik 16-17 Aralık’ta 10.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.
Açtığı stantta birbirinden lezzetli yiyecekleri ziyaretçilerle buluşturan yazar ve mutfak kültürü araştırmacısı Gülhan Kaya, okurları için de imza günü düzenledi.
LEZZETLERİ KAVANOZLARA TAŞIDIM
Ankara’da 2000 yılından itibaren 13 yıl restoran işletmeciliği yapan, Girit Balıkçısı ve Giritli Restoranların eski işletmecisi Gülhan Kaya, ankaranethaber.com muhabirine açıklamalarda bulundu. Doğal beslenme üzerine Hayykitap Yayınevinden çıkan ‘Meze’, ‘Deniz Ürünleri’ ve ‘Ermeni, Musevi, Rum Evlerinde Pişen Yemekler’ adı altında üç tane kitabı bulunduğunu belirten Kaya, “Aynı zamanda meze festivallerine, gastronomi festivallerine katılıyorum. Yeni bir marka oluşturdum, çünkü uzun yıllar yapmış olduğum işi, lezzetleri kavanozlara taşıdım. Yeni markamın adı da ‘Küçük Tabaklar, Gülhan Kaya ile Tadımlık Lezzetler’ oldu.” dedi.
BABANNEMİZİN BİZLERE TATTIRDIĞI YEMEKLER
Son 11-12 yıldır da yemek yazarı ve aynı zamanda mutfak kültürü araştırmacısı olduğunu dile getiren Kaya, “İşlediğim mutfaklar ise Ege mutfağı, deniz ürünleri, Ermeni ev mutfağı, Girit mutfağı, Musevi mutfağı ve Rum mutfaklarını işliyorum. Köken olarak da babaanne tarafım Selanik göçmeni benim. Zaten restoran işletmeciliği yaptığım dönemlerde bizim aile yemeklerimizi mezeye çevirdim ben. Çocukluğumuzda babaannemizin bizlere tattırdığı, yapmış olduğu yiyecek ve yemekleri mezeye çevirdim ve çok da sevildi. Hatta ‘Meze’ isimli ilk kitabım da 17 bin 500’ncü Baskı ’da. Bu kitap babaannemin anısına çıktı, bir aile kitabı. ‘Deniz Ürünleri’ ise mesleki kitap, deniz restoranı işi yaptığım için o da onun üzerine yazılmış bir kitap. Üçüncüsü, ‘Ermeni, Musevi, Rum Evlerinde Pişen Yemekler’ Kitabı ise Türkiye’de bütün ortak etnik kimlik, ortak birlikte yaşadığımız kültürlerin birbiriyle iç içe geçmesi, harmanlanmasından kaynaklanan ve birbirimize geçen ortak yemekleri de bu kitapta toparladım.” şeklinde konuştu.
ERMENİ MUTFAĞI, MUSEVİ MUTFAĞI YENİDEN HAYAT BULDU
Okurların, gastronomi okullarının kitaplarına büyük ilgi gösterdiğini, özellikle Girit mutfağı üzerine öğrencilerle birlikte tezler yazdıklarını dile getiren Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:
“Tabi benim ‘Ermeni, Musevi, Rum Evlerinde Pişen Yemekler’ adlı üçüncü kitabımla birlikte Türkiye’de Ermeni mutfağı ve Musevi mutfağı yeniden hayat buldu. Zaten Rum mutfağının içindeyiz aslında. Bir deniz ürünleri restoranına gittiğimiz zaman Rum mutfağından birçok lezzete ulaşabiliyoruz.” (kaynak:ankaranethaber.com)