İGA’nın bu yıl üçüncüsünü düzenlediği ‘İstanbul Liselerarası Model Uçak Yarışması’nda liseli öğrencilerin tasarladığı model uçaklar, İstanbul Yeni Havalimanı’nın semalarında süzüldü. Bu yıl Teknofest kapsamında düzenlenen Model Uçak Yarışması Finali’nde birinci olan uçak, ‘Initial Air’ adlı takıma 6 bin TL’lik büyük ödülü getirdi.
İGA’nın, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Teknofest işbirliği ile İstanbul Yeni Havalimanı’nda, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Model Uçak Yarışması’nın finali renkli görüntülere sahne oldu.
Bu yıl “Hayallerine Uç” mottosuyla Türkiye’nin dört bir yanından gencin katıldığı Model Uçak Yarışması’nda finale kalan 36 genç kıyasıya yarıştı. Öğrencilerin 9 grup halinde yer aldıkları Model Uçak Yarışması, Cengaver, Kartal, Hürkuş 2018, Daçka, Libertatum, İstikbal Göklerdedir, Aetos Dios, Initial Air, Hisar CS takımlarının mücadelesine sahne oldu. Özel Günhan Eğitim Kurumları öğrencilerinden oluşan ‘Initial Air’ adlı takımın tasarladığı uçak, yarışmada belirlenen uçuş görevlerini yerine getirdi ve büyük ödüle layık görülerek 6.000 TL’lik hediye çekinin sahibi oldu.
İTÜ Uçak Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri tarafından verilen ve 3 hafta sonu süren eğitimlerde bir model uçağı adım adım nasıl tasarlayacaklarını öğrenen gençler ilk uçaklarını uçurma imkanı yakaladılar. Teknofest kapsamında İstanbul Yeni Havalimanı’na ilk kez gelen binlerce kişi de yarışma finalini ilgiyle takip etti.
Yarışma jüri üyeleri arasında İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Özkol, Gazeteci Güntay Şimşek, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkan Yardımcısı Yardımcısı Doç. Hayri Acar, İGA Havalimanı İşletmesi İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Melih Mengü, İGA CTO’su İsmail Hakkı Polat ve İGA Çevre ve Sürdürülebilirlik Direktörü Ülkü Özeren yer aldı.
İGA Çevre ve Sürdürülebilirlik Direktörü Ülkü Özeren; “ İGA olarak üçüncüsünü düzenlediğimiz Model Uçak Yarışması finalinin bu yıl Teknofest kapsamında yapılması finali daha görkemli yaptı. Teknoloji ile dolu bir festivalin son gününde yaklaşık 1 aydır yoğun uğraşlar vererek eğitim alan ve uçaklarını hazırlayan takımlarımız, final yaptı. Havalimanımızın açılışı öncesi bu denli önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptığımız ve gençlerimizin hayallerine ortak olduğumuz için mutluyuz. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin aldıkları eğitim sonrası tasarladıkları uçakları semalarda görünce Türkiye’yi havacılıkta ne denli başarılı yılların beklediğini görebiliyorum. Gençlerimizin havacılık konusunda ortaya koyduğu azim ve emeğin bir göstergesi olan bu model uçaklar, yine bu gençlerin tasarlayacağı yerli ve milli uçakları göklerde göreceğimiz günlerin yakın olduğunu gösteriyor. Adımızı dünyaya havalimanımızla olduğu gibi yakın gelecekte havacılık sektöründeki başarılarımız ve gençlerimizin ürettikleri teknolojilerle duyurmalıyız. İstanbul Yeni Havalimanı semalarında süzülen uçakların böylesine parlak beyinlerin eseri olması hepimizi gururlandırmalı” diye konuştu.
Ödüle layık görülen öğrenciler | ||
Sıra | Takımlar | Ödül |
Birinci | ‘Initial Air’
Özel Günhan Eğitim Kurumları |
6.000 TL |
İkinci | ‘İstikbal Göklerdedir’
İstek Özel Acıbadem Lisesi |
4.000 TL |
Üçüncü | ‘Hurkuş 2018’ Özel
Ankara Eğitim Koleji Vakfı |
2.000 TL |
Puanlandırma
Rapor puanı: 100 puan üzerinden değerlendirilir.
Uçuş puanı: Uçuşlarda en yüksek dereceyi elde eden takıma göre 100 üzerinden normalize edilir
Jüri puanı: Uçuşlar sırasında jüri üyelerinin verdiği puanların ortalaması alınarak değerlendirilir.
Görev
Her takım için görev uçuşu başlangıcı ile bitirişi arasında süre tutulur. Böylece her model uçağın uçuş süresi (US) belirlenir.
Takımlara her sırada bir uçuş hakkı verilir.
Her model uçak, kalkış turunu tamamladıktan sonra her turda 1 adet piste yük bırakır.
Her pist için hedef bölgeler belirlidir ve bu bölgelere göre hedefi Takımın Hedefi Vurma puanı (HVP-Hedef I, II, III, IV) verilir.
[…] Haberola.com : http://www.haberola.com.tr/?p=34838 […]