İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı ve Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından, içeriği gençlerle birlikte geliştirilen Gençliğin İstanbul’u Kış Buluşması’na İstanbul’un farklı ilçelerinden 16-30 yaş arası 500’e yakın genç katıldı. 24 konuşmacının yer aldığı etkinlikte, 5 söyleşi ve 14 atölye düzenlendi.

İstanbul Planlama Ajansı, 2022’de İPA Kampüs’ün İstanbullulara açılmasıyla birlikte, özellikle gençlerin İstanbul’un geleceğinin planlanmasında söz sahibi olması için birçok çalışma başlattı. 5 bine yakın üyeye ulaşan İPA Gençlik Platformu, yıl içinde ortak çalışma grupları, üniversite ve lise buluşmaları düzenliyor. Gençlerin İstanbul için ürettiği projeler İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimleriyle paylaşılıyor.

ÖZEL SEKTÖR, SİVİL TOPLUM VE YEREL YÖNETİM TEMSİLCİLERİ KATILDI 

İPA Kampüs’te düzenlenen programda “Gençlik Toplulukları, Kamu, Özel Sektör ve Sivil Toplum İş Birlikleri Geliştirme”, “Kentte Gençlik Hizmetleri ve Yerel Yönetimler ile Diyalog”, “Gençlik Çalışmaları İçin Kaynak Geliştirme”, “Her Alanda Gençlerin Hak Mücadelesi” ve “Gençlik Topluluklarında Sürdürülebilirlik” başlıklı oturumlar gerçekleşti. Oturumlarda gençlik alanında çalışan sivil alan aktörleri, üniversite öğrenci kulüpleri, İBB’nin gençlik ve istihdam hizmetlerinden sorumlu yetkililer yer aldı.

Kentte Gençlik Hizmetleri ve Yerel Yönetimler oturumunda İBB Gençlik ve Spor Müdürü İlker Öztürk, İBB İştirakler İşe Alım Müdürü Ayşen Çalık Cangız ve İstanbul Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Orhun Akdağ ile birlikte gençlerin sorularını cevapladı. Öztürk, yükseköğrenim öğrenci yurtları ve gençlik ofisleri başta olmak üzere İBB tarafından sunulan gençlik ve spor hizmetlerine hangi kanallardan ulaşılabileceğini aktardı.

Gençlik Toplulukları, Kamu, Özel Sektör ve Sivil Toplum İş birlikleri Geliştirme oturumunda, farklı sektörlerden ve üniversite kulüplerden katılımcılar işin sivil toplum ve üniversite boyutunu aktarırken  İstanbul Planlama Ajansı Genel Sekreteri Oktay Kargül gençlik çalışmaları paydaşı olarak kamunun iş birliği olanakları, iş birliklerinin kurulma ve güçlendirilme biçimleri üzerine düşüncelerini ve deneyimlerini aktardı ve gençlerin sorularını cevapladı.

KENTİ “ORTAK AKILLA” PLANLAMAK: BU BİR OYUN 

Kamusal alanların tasarımında kentte yaşayan farklı profilden kişilerin ihtiyaçlarına “ortak akıl”la yaklaşmanın önemine dikkat çekmek amacıyla İPA tarafından tasarlanan “Bu Bir Oyun” gençlerin büyük ilgisini çekti. Gençler bu oyun sayesinde, ortak alanların tasarlanırken oradaki tüm kullanıcıların ihtiyaçlarının göz önününde bulundurulmasının ve ortak ihtiyaçların belirlenmesinin önemi konusunda farkındalık kazanmış oldu.

Oyunun ilk aşamasında örnek olarak seçilen bir bölgenin haritası parçalara ayrılmış şekilde gençlere dağıtıldı. Verilen kısıtlı zamanda gençler öncelikle bu haritayı birlikte birleştirdi. İkinci aşamada ise gençler o bölgeyi kullanan farklı kullanıcı tipleri seçtiler ve oyun boyunca seçtikleri karaktere göre alandaki düzenleme taleplerini dile getirdiler. Oyun sonunda ortak taleplerde anlaşmaya çalıştılar ve karakterlerine göre, yapılan düzenlemeler için mutluluk puanı verdiler. Oyun sonunda gençler, kamusal alanları ortaklaşa planlamanın önemi hakkında farkındalık kazandı.

4 GENÇLİK OFİSİNDE 14 FARKLI ATÖLYE 25 Aralık’ta ise gençlerin ve gençlik topluluklarının önerdiği ve yürüttüğü etkinlikler İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı gençlik ofislerinde gerçekleşti. Cağaloğlu Gençlik Ofisi, Sarıyer Gençlik Ofisi ve Kütüphanesi, Büyük İstanbul Otogarı Gençlik Ofisi ve İBB Ümraniye Haldun Alagaş Spor Kompleksi Gençlik Ofisi’nde 14 atölye çalışmasına toplam 290 genç katıldı. VR deneyiminden iş mülakatı tekniklerine, grafittiden kent hakkına kadar birbirinden farklı konuların çalışıldığı atölyelerde gençler, uzmanlarla birlikte çalışma ve deneyim paylaşımında bulunma fırsatı buldu.

CEVAP VER