Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY, ünlü masal yazarı Yücel Feyzioğlu’nun 50. Sanat Yılı vesilesiyle “Türk Dünyası Masalları” söyleşisi düzenledi.
TÜRKSOY Konferans Salonu’nda 11 Ocak 2019 tarihinde düzenlenen etkinliğe TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Akengin, yazar Yücel Feyzioğlu, çok sayıda edebiyatçı ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, TÜRKSOY’un kuruluş amacı doğrultusunda Türk Dünyası kültürünü bütün dünyaya tanıtmayı sürdürdüklerini ve 25. kuruluş yıl dönümünü kutladıkları 2018 yılında başarılı bir çok etkinliğe imza atarak, kültür ve sanat bayrağımızı Güney Amerika’dan Uzakdoğu’ya, Orta Asya’dan Avrupa ve Balkanlara kadar dalgalandırdıklarını kaydetti.
Türk Kültürü Enstitüsü ile ortaklaşa 2011 yılında gerçekleştirdikleri “Tastarakay’dan Keloğlan’a Türk Dünyası Masalları” sempozyumu ile masal dünyasında da önemli projelere imza attıklarını dile getiren Purtaş, “Türk Dünyası masalları bizim ruh dünyamız ve ortak geleceğimizdir. Bu konudaki çalışmaları daha da artırmalıyız. Aynı amaç doğrultusunda geçen yıl Azerbaycan Devlet Firudin Bey Köçerli Çocuk Kütüphanesi’nin işbirliğinde derlediğimiz “Türk Dünyası’nın Masal Bahçesi”kitabının bu alanda katkı sağladığına inanıyorum” şeklinde konuştu.
TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin ise yaptığı konuşmada, masalların zaman ve mekan tanımayan edebi eserler olduğunu söyledi.
Masalların, insanların dış dünyada gerçekleştiremedikleri hayallerini iç dünyalarında tasarlayarak ifade şekline getirilmesiyle oluştuğunu vurgulayan Akengin, “Masallar, bizim görünmeyen coğrafyamızdır. Onlar kadimden sonsuza uzanırlar.” ifadesini kullandı.
Akengin, masalların insanın hayal gücünü geliştirdiğine işaret ederek, “İnsanın anavatanı çocukluğudur. Çocukluğumuz ise yeni yazılan bir kağıt gibidir. Masallar da o beyaz kağıda yazılan yazılardır. Ömür boyu masalların hafızalarımızda bıraktığı izlenimler bizleri takip eder.” diye konuştu.
Türk masalları yazarı Yücel Feyzioğlu da Türk dünyasında inanılmaz masallar hazinesiyle karşılaştığını belirterek, derlediği masalları “kardeş masallar” dizisi şeklinde yayımladıklarını belirtti.
Türk Dünyasında kendi masallarının öğretilmesi konusunda eksikliğe de dikkati çeken Feyzioğlu, içinde o kültüre ait kodlar bulunan masalların çocuklar üzerinde daha öğretici ve bütünleştirici etkisi olduğunu vurgulayarak, çocuklara kendi masallarının öğretilmesinin diğer halkların masallarının öğretilmesinden daha önemli olduğunu vurguladı.
Kişiliğin oluşmasının masallara bağlı olduğunu ifade eden Feyzioğlu, “Masalların, kültürel kimlik, tarihle bağ, dil, dinleme, algılama, haklıdan yana tavır, haksızlığa karşı mücadele gibi birçok işlevi vardır.” dedi.
Feyzioğlu, masalların çirkinin içinden güzeli keşfettirdiğine dikkati çekerek, “Masallar, çocuğa dokununca güzelliklerini ortaya çıkarıyor. Masal okumayan çocuklar hayata karamsar bakıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Etkinlikte, Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, Masal Dede Yücel Feyzioğlu’na TÜRKSOY tarafından, doğumunun 90. yılı vesilesiyle 2018 yılı Anma Yılı olarak ilan edilen ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un anısına hazırlanan “Cengiz Aytmatov Madalyası”nı takdim etti.
Çok sayıda öğrencinin katılımıyla interaktif şekilde gerçekleştirilen söyleşinin sonunda, Feyzioğlu hediye edilen kitapları imzaladı.
Etkinlik günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.