Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi ile düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki gayrimeşru referanduma karşı tavrının değişmediğini vurgulayarak, “Başından itibaren biz Irak’ta toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu ifade ettik. Bunu kabullenmemiz mümkün değildi. Yapmış olduğumuz uyarılara rağmen olumlu bir gelişme olmayınca, bazı yaptırım kararları aldık. Türkiye, İran ve Irak olarak yaptığımız görüşmeler ve attığımız adımlarla şu anda olumlu bir noktaya geldiğimize inanıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’yi kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki kabulde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.
Heyetler arası görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile diğer yetkililer katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi ile yaptıkları görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyerek, temaslarına ve Irak’ta yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
“IKBY’NİN GAYRİMEŞRU REFERANDUMU İLE İLGİLİ TAVRIMIZ DEĞİŞMEDİ”
Yaptıkları görüşmelerde; siyasi, askerî, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda iki ülke arasında atılabilecek adımları değerlendirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin almış olduğu gayrimeşru referandum kararına ilişkin tavrının değişmediğini söyledi.
Başından itibaren Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını ve bundan sonra da bunu aynı şekilde ifade edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yapmış olduğumuz bazı uyarılara rağmen herhangi bir olumlu gelişme olmayınca da bazı yaptırım kararlarını almak durumunda kaldık. Türkiye, İran ve Irak olarak yapmış olduğumuz görüşmelerle, attığımız adımlarla şu anda olumlu bir noktaya geliyoruz, geldiğimize inanıyorum” diye konuştu.
“BÖLGENİN HUZURU İÇİN ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ”
Türkiye ile Irak arasındaki ikili ticaret hacminin yaklaşık 9 milyar dolar olduğunu hatırlatan ve bunun daha iyi noktalara taşınmasını temenni ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zira her yönüyle bizim komşuluklarımız, kardeşlik bağlarımız çok çok ileri. Aynı medeniyet değerlerini taşıyan iki ülkeyiz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ın yakın dönemde çok büyük darbeler aldığını; Musul, Kerkük, Telafer ve Anbar’ın durumunun ortada olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani neredeyse Bağdat’a kadar DEAŞ terör örgütü buraları yıkarak gitti. Merkezî Yönetim kararlı attığı son adımlarla DEAŞ denilen bu terör örgütünden neredeyse ülkenin bütününü -yüzde 15-20 civarında, bunun haricinde- temizlemiş vaziyette. İnanıyorum ki, bu kalan DEAŞ terör örgütü de temizlenecektir. Tabi bu durumu fırsat bilen PKK terör örgütünün de aynı şekilde Irak’ta bir yapılanmasının olduğunu biliyoruz. Kandil ve Sincar gibi bu bölgelerde PKK’nın bir varlığı söz konusu. Ve bütün buralarda da bizler her türlü dayanışma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız. Temennim odur ki, Irak’taki bütün bu yıkımların olduğu bölgede küllerinden yeniden buralar ayağa kalksın. Bizler de ellerimizden gelen desteği inşallah vereceğiz. Bölgenin barışı, huzuru için de atılması gereken adımları inşallah atacağız.”
Petrol boru hattının da çalıştırılması noktasında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını, kara yolu üzerindeki sınır kapılarıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, her şeyin bir mutabakat içerisinde yürüyeceğini, Irak Merkezî Yönetim endeksli olarak bu adımların atılacağını sözlerine ekledi.
IRAK BAŞBAKANI İBADİ: “GÖREVİMİZ, IRAK’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAMAK”
Irak Başbakanı İbadi de istikrarsızlıktan yoksun, sıkıntıların yaşandığı bir coğrafyanın parçası olduklarını; ancak bu sıkıntıların aşılması için gerekli zaman geldiğini düşündüklerini söyledi. Görevlerinin Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve sadece Irak’ı değil bütün bölgeyi tehdit eden terör örgütlerine karşı mücadele etmek olduğunu vurgulayan Irak Başbakanı İbadi, Irak ile Türkiye arasında sadece hükûmetler ve yönetimler düzeyinde değil, halklar arasındaki köklü ve tarihî bağların tekrardan yeşermesi ve güçlenmesi için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.