Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’ya hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, Irak-İran sınırındaki depremin ardından ilgili kuruluşların hemen bölgeye sevk edildiğini belirterek, “AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz arama kurtarma çalışmalarına yardımcı oluyorlar ve bunun yanında da AFAD ve Kızılay’ın koordinasyonunda 50 TIR’lık yardım konvoyu, Habur’dan Irak’a şu an giriş yapmış bulunuyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Rusya, Kuveyt ve Katar’ı kapsayan yurt dışı resmî ziyaretlerinin ilk durağı olan Rusya Federasyonu’nun Soçi kentine gitti. Hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Irak-İran sınırında meydana gelen depremle ilgili olarak iki ülke halkına geçmiş olsun dileklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa temennisinde bulundu. İran’ın sınır bölgelerinde, özellikle de Kirmanşah vilayetinde 340 civarında insanın yaşamını kaybettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, felaketin hemen ardından ilgili kuruluşları bölgeye sevk ettiklerini açıkladı.
“YARALARIN SARILMASI HUSUSUNDA GEREKLİ TALİMATLAR VERİLDİ”
“AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz arama kurtarma çalışmalarına yardımcı oluyorlar ve bunun yanında da AFAD ve Kızılay’ın koordinasyonunda 50 tırlık yardım konvoyu, Habur’dan Irak’a şu an giriş yapmış bulunuyor” bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; ilaç, battaniye, çadır gibi acil ihtiyaçların da içinde olduğu desteğin verildiğini ve verilmeye devam edeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bildiğiniz gibi Türkiye zaten bu tür zor durumlarda, zor zamanlarda her zaman bölgedeki kardeşlerinin yanında yerini almıştır. Tüm kurumlarımıza gereken yardımların süratle, ivedilikle ulaştırılması, ihtiyaçların karşılanması ve yaraların sarılması hususunda da gerekli talimatlar verilmiştir. Temennimiz ve duamız, can kayıplarının sayısının daha da artmaması istikâmetindedir” diye konuştu.
“RUSYA’YLA 100 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILDI”
Ziyaretlerinin ilkinin, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetine icabetle, iade-i ziyaret niteliğinde olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirecekleri görüşmelerde ticari ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere, Suriye’de gelinen son durumu değerlendirip atılacak adımların üzerinde duracaklarını söyledi. Rusya’yla ikili ticaret hacmini daha önce 100 milyar dolar olarak belirlediklerini hatırlatan ve bu hedefteki hassasiyetini korumaya devam ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu hedefin önündeki engellerin büyük bir oranda kaldırıldığını burada söyleyebilirim. Geriye kalan son bazı ticari kısıtlamaları da inşallah kısa zamanda kaldırıyoruz” diye ekledi.
“SURİYE İHTİLAFINA İLİŞKİN SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Sayın Putin’e vize muafiyetinin yeniden tesisi yönündeki beklentimizi tekrar ileteceğim. Turizmde müspet bir çizgimiz var. Bu yılın ilk 9 ayında, 4 milyonu aşkın Rus turisti ülkemizde ağırlama imkânımız oldu. Diğer tüm başlıklarda da bu seviyeye ulaşmak istiyoruz. Enerji alanında da yakın iş birliği hâlindeyiz. Türk Akımı Projesi hızla ilerliyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin de 2023 tarihinde faaliyete geçmesi için çalışmalarımız sürüyor. Ziyaretim sırasında ikili meselelerin yanı sıra bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunacağız. Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeler çok çok önem arz ediyor. Burada şu anda İdlib merkezli görüşmelerimiz önem arz ediyor, bunları kendileriyle görüşüp değerlendireceğiz. Rus dostlarımızın Cenevre’ye destek olmak üzere önermiş olduğu Ulusal Diyalog Kongresi hakkında fikir teatisinde bulunacağız. Elbette Sayın Putin ve Trump’ın Suriye krizine dair yaptığı ortak açıklamayı da birlikte değerlendireceğiz.”
“KUVEYT’LE İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”
Soçi’den sonra Kuveyt Emiri El Sabah’ın davetine icabetle Kuveyt’e geçeceklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kuveyt’le çok yakın dostluk ve kardeşlik bağlarımız var. Attığımız adımlarla bu bağları son dönemde daha da perçinledik ve güçlendirdik. Özellikle müteahhitlik sektöründe şu anda firmalarımızın orada taahhüt işlerine girmeleri bizler için tabii önemli bir imkân” şeklinde konuştu. 2017 yılının Kuveyt’le ilişkilerde müstesna bir yıl olduğunu belirterek, bu ülkeye yaptığı ziyaretleri hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu defa tekrar böyle bir ziyaretle Kuveyt’le ilişkilerimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Gerek ikili ticaretin çeşitlendirilerek artırılması, yine müteahhitlik alanındaki iş birliğimizin güçlendirilmesi hususlarını ele alacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Askerî ve savunma sanayi, eğitim ve kültür, konsolosluk ve diğer alanlardaki iş birliği projelerini de değerlendireceğiz. Ziyaretimiz sırasında inşallah çeşitli alanlarda anlaşmalar da imzalayacağız. Suriye, ortak komşumuz Irak, Yemen gibi ülkelerdeki son gelişmeler, Filistin meselesi ve terörizmle mücadele konularında görüş alışverişinde bulunacağız. Bildiğiniz gibi Körfez İşbirliği Konseyi içerisindeki kriz maalesef devam ediyor. Kuveyt, bu krizin çözümü için üstlendiği arabuluculuk rolünü sürdürüyor. İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak biz de meseleyi hâl yoluna koymak için aktif bir diplomasi yürüttük. Kuveyt’in arabuluculuk çabalarına destek verdik, veriyoruz. Krizin uzadığı her gün bölgemiz için büyük bir kayıp. İnşallah bu ziyaretimizde krizin aşılması için neler yapılabileceği konusunda da fikir teatisinde bulunacağız.”
“TSK’NIN KATAR’DA KONUŞLANDIRILMASI KARARI, KÖRFEZ’İN GÜVENLİĞİNE VERDİĞİMİZ ÖNEMİN NİŞANESİDİR”
Kuveyt ziyaretinin ardından Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 3. Toplantısı için Katar’a geçeceklerini ve burada komite toplantısı vesilesiyle müzakeresi tamamlanan anlaşmaları imzalayacaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerinde ekonomik, ticari ve yatırım iş birliği konularının gündem maddeleri olduğunu açıkladı.
Katar’la Türkiye arasındaki 2016 yılında 710 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmini daha da artırmak istediklerini; savunma sanayi, enerji, LNG, ulaştırma, gıda güvenliği ve sağlık gibi alanlarda yeni adımlar atmayı planladıklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şu açıklamaları yaptı: “Keza yatırımların karşılıklı olarak arttırılması konusunda da gayret sergilemekteyiz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Katar’da konuşlanması süreci devam ediyor. Bu süreç bizim, Katar’ın ve genel olarak Körfez Bölgesinin güvenliğine verdiğimiz önemin de bir nişanesidir. Körfez’deki tüm ülkeler bizim kardeşimiz, kadim dostumuzdur. Suudi Arabistan’ın da, Katar’ın da, Kuveyt’in, Bahreyn’in, Umman’ın da istikrar ve huzuru bizim için birinci derecede önemlidir. Maalesef bir süredir bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor. Bunun da kimler tarafından tedavüle konulduğunu biz çok iyi biliyoruz, aslında dünya da çok iyi biliyor. Bölgemizdeki liderlerin basiretle, ferasetle, aklıselimle hareket ederek bu oyunu bozması şarttır.”