Aydınlı Heykeltıraş Mustafa Tunçay, Ege Bölgesi’nin kış eğlencesi olan deve güreşlerinde arenada boy gösteren şampiyon develerden esinlenerek deve heykeli yaptı. Tunçay tarafından ilk kez yapılan üç boyutlu deve heykeli gerçeğini aratmıyor. Devasa heykel Yenipazar ilçesinde sergilenecek.
Aydın’da yaptığı heykellerle adından söz ettiren Mustafa Tunçay, bir ilke daha imza attı. Kentte çok sayıda Efe, incir figürlerinden oluşan heykel bulunmasına rağmen Yörük kültürünün sembolü deveyi simgeleyen herhangi bir yapının olmamasından yola çıkan Tunçay, üç aylık çalışmanın ardından gerçeğini aratmayan bir deve heykeli yaptı.
İHTİŞAMIYLA GÖZ DOLDURDU
Tunçay, deve heykelini deve güreşlerini takip ederek, şampiyon develerden esinlenerek yaptığını söyledi. Heykelin bir ilk olma özelliğini taşıdığını belirten Tunçay, “İlimizde birçok heykel var ancak ilimiz için önemli figürlerden biri olan devenin üç boyutlu heykeli hiç yapılmamış. Sadece Aydın’da değil, Ege Bölgesinde deve figürü olan heykel yok. Oysa bölgemizde deve güreşleri başta olmak üzere develer çok ilgi görüyor. Aynı zamanda develer kültürümüzün de bir parçası. Yenipazar Belediyesi’nin talebi üzerine üç boyutlu bir deve heykeli yapmaya karar verdik. Deve heykelinin gerçeğiyle bire bir olması için geçen yıl birçok deve güreşi izledim. Özellikle şampiyon develeri ve kostümlerini inceledim. Polyester ve çamurdan üç aylık bir çalışmanın sonucunda ihtişamlı bir deve heykeli ortaya çıktı. Atölyeye ziyarete gelen deveciler bile bu heykeli gördüğünde ihtişamı ve gerçek deveye benzerliği nedeniyle çok şaşırdı. Bu heykelde develerin tüylerinin kalınlığından rengine, kostümlerine kadar tüm detaylara yer verdim” dedi.
DEVELER SALDIRABİLİR
Deve heykellerinin bölgede yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Tunçay, “Görsel açıdan doyurucu olduğundan deve heykellerine halkın ilgisi de yoğun olacaktır. Vatandaşlar develeri sadece arenalarda güreşirken görebiliyor. Deveyle fotoğraf çekilmek isteyenler gerçeğini aratmayan bu heykellerle fotoğraf çekilecektir. Bu heykellerin örnekleri çoğaltılabilir. İzmir, Balıkesir, Muğla, Aydın’da develer renkleriyle, kostümleriyle farklıklar gösteriyor. Her yöreye özgü deve heykelleri yapılabiliriz. Karşılıklı güreşir pozisyonda heykel yapabiliriz. Bu geleneğe sahip çıkılması için çevre il ve ilçelerden de belediyeler deve heykelleri yaptırabilir. Tabi ki burada tek korkumuz heykelin dikildiği yerde etraftan geçen develerin ona saldırma ihtimali var. Çok gerçekçi olduğu için develer geçerken onu gördüklerinde hırçınlaşabilir” ifadelerini kullandı. (sesgazetesi.com.tr)