CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Suriye’deki gelişmelere ilişkin, “Türkiye’nin kontrol ettiği bir bölgeden Rakka’ya ulaşmak çok daha maliyeti yüksek, çok daha zayiatı fazla olan bir harekat. O açıdan Türkiye’nin Rakka operasyonuna katılması uygun değil.” dedi.
Çiçek, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, referandum sürecine değinerek, ülkede “hayır” kampanyası yapmanın zorlaştırıldığını, muhalefetin engellenmeye çalışıldığını savundu.
Anadolunun birçok yerinde resmi araçlarla “evet” kampanyası yapıldığını ileri süren ve buna ilişkin bazı fotoğraflar gösteren Çiçek, devlet imkanlarıyla yardım paketleri dağıtıldığını, kutuların üzerinde de “evet” yazılı olduğunu söyledi.
Çiçek, bu ve buna benzer uygulamaların kabul edilemez olduğunun ifade ederek, suç duyurusunda bulunduklarını aktardı.
Dursun Çiçek, konuşmasında Suriye’deki gelişmeler ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Antalya’da Rusya ve ABD’li mevkidaşlarıyla bir araya gelmesine de değindi.
Çiçek, “15 Temmuz badiresini atlatmış bir Genelkurmay Başkanı, Rusya ve ABD Genelkurmay Başkanlarını bir araya getirip Suriye’yi konuşuyorsa, siyasi iktidar için de aynı sahneyi yaratmak bir vicdan borcudur. Onların da ABD ve Rusya’yı bir masada toplama gücü olması lazım. Demek ki askerin bu gücü var, siyasilerin yok. Siyasiler o masada olsa Suriye konusu kolayca çözülür.” değerlendirmesinde bulundu.
Menbiç’in PKK unsurlarından arındırılması gereken bir bölge olduğunun altını çizen Çiçek, şunları kaydetti:
“Amerika buranın batısına kendi askerlerini yerleştirdi ki Türkiye’nin Menbiç’e yönelik bir harekatını engellemek maksadıyla. ‘Ben buradayım. Menbiç’e gideceksen, benimle savaşacaksın’ diyor. Herhalde orta yol olarak Menbiç’in kontrolünün Suriye ordusuna bırakılması bir çözüm yolu olarak görünüyor. Tabii PKK’ların buradan çekilmesi bizim esas maksadımız, Suriye ordusuna veya ÖSO’ya bırakılır. Aslında bu konuda hükümetin çok ısrarcı olmaması lazım. PKK unsurlarının çekilmesi bizim için yeterlidir.”
Çok daha denirlikte bulunan Rakka’ya gitmenin, Türkiye açısından riskli ve zor olduğunun altını çizen Çiçek, “Türkiye’nin kontrol ettiği bir bölgeden Rakka’ya ulaşmak çok daha maliyeti yüksek, çok daha zayiatı fazla olan bir harekat. O açıdan Türkiye’nin Rakka operasyonuna katılması uygun değil.” şeklinde konuştu.
Rakka’ya bir harekat düzenlenmesi halinde burada kalmanın da gerekebileceğine işaret eden Çiçek, bunun da lojistik destek açısından sorun olabileceğini söyledi.
Çiçek, “Yol üzerinde de dost unsurlar olmayacak. Bu nedenle askeri açıdan sıkıntılar yaşayabiliriz. ‘PKK unsurları hiç katılmayacak, Türkiye’ye verilen sözler yerine getirilecek, Türkiye ve ABD silahlı kuvvetleri birlikte harekat yapıp amaca ulaştıktan sonra burayı şu unsurlara teslim edecek’ şeklinde kısa vadeli, kapsamı belirli bir harekat olabilir. Ama ucu açık bir harekata Türkiye’nin girmemesi çıkarlarına uygundur.” ifadelerini kullandı.