Konut fiyatlarının artış hızının düşmemesi ve kirada yüzde 25 zam sınırının kalkması konut açığı sorununu yeniden gündeme getirdi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam konut açığının kapatılmasına ilişkin önerilerde bulundu. Akçam; TOKİ, Emlak Konut gibi kurumlara ürettikleri konutların yüzde 10 oranında sosyal konut imal etme zorunluluğunun getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Konut fiyatlarının son 3 yıl içerisinde neredeyse 10 kat arttığını ifade eden ATEM Başkanı Hakan Akçam, kira fiyatlarının da neredeyse aynı oranda arttığını belirtti. Düşük ve orta gelirli ailelerin ev sahibi olmalarının artık çok zor olduğuna dikkat çeken Akçam, “Büyük inşaat firmalarına konut üretirken yüzde 10 oranında sosyal konut imal etmesi zorunluluğu getirilmeli” dedi.

KREDİLİ KONUT SATIŞI BİTME NOKTASINA GELDİ

Başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde konut fiyat endeksinin 2021’den itibaren astronomik bir şekilde arttığını ifade eden Akçam, “Ankara, İstanbul ve İzmir’de konut fiyatları son 3 yıl içerisinde neredeyse 10 kat artış gösterdi, konut fiyatlarında meydana gelen artış hemen hemen aynı oradan kira artışını da etkiledi. Son 2 yıl içerisinde bu artışı durdurmak için kira artış oranına yüzde 25 zam sınırı konulsa da konut fiyatlarındaki yükseliş trendi durdurulamadı. Nitekim 1 Temmuz’da da zam sınırı kaldırıldı” dedi.

Konut satışlarının her geçen gün azaldığını söyleyen Akçam şunlara değindi: “Yılın başlarında konut satışında bir ivme yakalansa da yılın ortasına doğru maalesef bunu kaybetmeye başladık. Her ne kadar mayıs ayının istatistiği nisan ayına göre yüksek olsa da önceki yıllara göre konut satışlarında düşüş devam ediyor. Bunun birçok nedeni olsa da en büyük nedenlerden biri bankaların uyguladığı faiz politikalarının vatandaşların ihtiyacına cevap verememesi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde banka kredisi ile alınanların payı 12’de 1’e kadar düştü. Hatta Mayıs ayının verilerini paylaşacak olursak Türkiye genelinde ipotekli (kredili) konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,9 azalış göstererek 9 bin 909 oldu. Ortalama bir konutun fiyatı 3 milyon bandında seyrediyor. Faiz oranlarının da yüzde 4’ün üzerine çıktığını düşünecek olursak 10 yıllık konut kredisi çekmek isteyen bir kişi çektiği kredinin neredeyse 5 katını geri ödemek durumunda kalıyor. Bu da direkt konut satışlarını etkiliyor.”

İNŞAAT FİRMALARINA SOSYAL KONUT ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ

Özellikle alt gelir grubunda yer alan ailelerin konut açısından büyük sorun yaşadığına dikkat çeken Akçam, “Çeşitli konut projeleri devreye girse de bu konuda istenilen düzeye gelinemedi. En azından yoksul ailelerin ev sahibi olması için daha çok projenin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim ise ATEM olarak önerimiz sosyal konut projelerinin artırılmasından yana. TOKİ, Emlak Konut gibi kurumlara ürettikleri konutların yüzde 10 oranında sosyal konut imal etme zorunluluğu getirilirse ve gerçekten ihtiyacı olan ailelere konutlar hibe edilirse sorun bir nebze çözülmüş olur” önerisinde bulundu.

Akçam, konut açığının yaz döneminde daha da artabileceğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Memur atamaları, mamur tayinleri, şehirlere gelen yeni üniversite öğrencileri beraberinde konuta olan ihtiyacın artmasına da neden oluyor. Sosyal konut projelerine ağırlık verilerek bu sorunun üstesinden gelineceğine inanıyoruz.”

CEVAP VER