Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son bir yılda gübrede, mazotta, ilaçta, tohumda, tarımda kullanılan elektrikte, hayvancılıkta önemli bir maliyet unsuru olan yem fiyatlarında görülen artışın tarımda üretimi zorlaştırdığını bildirdi.
Bayraktar, Maliye eski Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ı ziyaret etti.
Ağbal’a tarım sektörünün sorunlarını anlatan, girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu, çiftçinin gübre kullanımını azalttığını, bunun üretimi olumsuz etkileyebileceğini belirten Bayraktar, “Ortalama 20-22 milyon ton buğday üretiyoruz. 4-5 milyon ton kaliteli buğday ithal ediyoruz. Biz buğday üretimini 24-25 milyon tonlara çıkarmayı hedeflerken, yeterli gübre kullanılmaz, sertifikalı tohum atılmazsa verim düşer, üretim geriler” dedi.
Şemsi Bayraktar, ayrıca çiftçi borçlarının önemli bir sorun olduğunu, çiftçinin ihtiyacı olan düşük faizli krediye kolay bir şekilde ulaşması, bu konuda bankaların da zorluk çıkarmaması gerektiğini söyledi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bütün bu sorunların aşılabilmesi için çiftçinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
İthalat maliyetindeki yükselişe de dikkat çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
“Buğdayın ithal maliyeti 88 kuruştu bugün geldiğimiz noktada 1 lira 36 kuruş. Mısırın ithal maliyeti 86 kuruştu bugün 1 lira 33 kuruş. Eskiden 2 liraya ithal edilen ayçiçeğinin ithal maliyeti bugün 3 lira 8 kuruş. Pamuk 7 liradan ithal ediliyordu, bugün geldiğimiz noktada ithal maliyeti 12-13 lira civarında. Üretimi artırmalıyız.”
Tarım sektörünün önemini hala koruduğuna, istihdamda önemli bir yer tuttuğuna, işsizliği 1,9 puan düşürdüğüne dikkati çeken Bayraktar, çiftçinin üretimde kalabilmesi için daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.