Başbakan Binali Yıldırım, Gölbaşı’nda düzenlenen Ankara-Niğde Otoyolu Temel Atma Töreni’ne katıldı.
Türkiye’ye, Ankara’ya yakışan bir proje, yatırım ve hizmet için vatandaşlarla bir araya geldiklerini dile getiren Yıldırım, Ankara, Niğde ve arada bulunan Nevşehir, Aksaray, Kırşehir hatta Konya için tarihi bir gün olduğunu söyledi.
Edirne, Ankara, Niğde, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa ve güzergahta bulunan diğer iller için büyük bir hayali gerçeğe dönüştürme adına son bir hamle yaptıklarını ifade eden Yıldırım, “Edirne’den otoyola giren bir vatandaşımız, bu yol bittiğinde Şanlıurfa’ya kadar hiç araba sollamadan otoyolla gidecek. Rahat, konforlu bir seyahat edecek. Bu büyük eser hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.
Yıldırım, Ankara-Niğde arasında 2 bin kilometre uzunluğundaki otoyolun eksik kalan 332 kilometrelik bölümünün bitirilmiş olacağını anlatarak, “Bu yolun hikayesi çok hazin. 2000-2001 krizinden önce bu yolun yapımı ihale edilmiş, 8-10 firmaya verilmiş, çalışmalar başlamış, teminat mektupları yatmış ama Türkiye krizle yerle bir olunca proje de rafa kalkmış. Tıpkı yarım kalan havaalanları, yollar gibi ama 2002’de bu aziz millet ‘Tek başına, iş başına. Yakın ışıkları Türkiye aydınlansın’ dedi ve Türkiye bu kutlu yürüyüşüne o günlerden itibaren başladı.” şeklinde konuştu.
YOLLARI BÖLERİZ AMA TÜRKİYE’Yİ BÖLDÜRTMEYİZ
Gelinen noktada önemli mesafe katedildiğini, Türkiye’nin batıdan doğuya, kuzeyden güneye bölünmüş yollarla donatıldığını belirten Yıldırım, “Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik. Yolları böleriz ama Türkiye’yi böldürtmeyiz. Bunu herkes böyle bilsin.” ifadesini kullandı.
Ankara-Niğde Otoyolu projesinin 4 milyar lira tutarında olduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:
“4 milyar lira ne demek biliyor musunuz? Eski parayla 4 katrilyon. Bir proje sadece 4 milyar lira. Eskiden bırakın milyarları, milyonları bile Türkiye bulamazdı. Bugün Türkiye’nin nereden nereye geldiğini görmek için bu projeye bakmak yetiyor. 4 milyar lira yatırımı, Türkiye’nin barajlardan altyapı yatırımlarına büyük eserleri olmuş ERG İnşaat tek başına yapıyor. Nasıl yapıyor? Bu yolu yapacak, bitirecek, işletecek. Yapım dahil yaklaşık 12 sene. Yapımı da çıkarsak, 3 yıl diyelim, 9 sene bu yol işletilecek, 9 sene sonunda devletin eline geçecek. Güzel iş değil mi? Para harcamıyorsunuz. 9 yıl işletmeye veriyorsunuz sonra da 332 kilometre yolu alıyorsunuz.”
Bu sırada alanda bulunan bazı vatandaşların kadro talebine Yıldırım, “Bakın, işe şimdi limon sıkmayın. Şu işi bitirelim, sonra sizin işinize bakarız.” karşılığını verdi.
“ANKARA-NİĞDE OTOYOLU 2019’UN SONUNDA BİTECEK”
Otoyolun yapımının 3 yıl süreceğini kaydeden Yıldırım, ERG İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Vural Erbilgin’e seslenerek, “2020 çok geç Vural Bey, 2019 sonunda bitirecek miyiz?” diye sordu. Yıldırım, daha sonra “Sözü aldık, 2019’un sonunda Ankara-Niğde Otoyolu bitecek ve hizmete girecek. Hayırlı uğurlu olsun. Buradan aslında onun da karı var. 3 yılda bitirirse işletme süresi 9 yıla düşüyor. 2 yılda bitirirse 10 yıla çıkıyor. Dolayısıyla herkes kazanıyor. Müteahhit kazanıyor, Ankara kazanıyor, Nevşehir, Konya, Niğde, Aksaray, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Mersin ve Edirne’ye kadar seyahat eden herkes bu işten kazanıyor.” dedi.
Otoyol tamamlandığında Ankara’dan Niğde’ye gidiş süresinin yarı yarıya azalacağını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Ne olacak? 4 saatten 2 saate düşecek. Ankara-Niğde ver elini 2 saatte oradasınız. Eğer Ankara’da oturuyorsanız, anneniz, babanız, aileniz Niğde’deyse sabah kahvaltıya bile gidebilirsiniz. İşte böyle, hizmette sınır yok. Başka ne faydası var bu yolun? 1 yılda zaman kazanmaktan, az yakıt yakmaktan da yaklaşık 200 milyon lira tasarruf var. Yollarda ömrünüz geçmeyecek, daha az mazot, benzin yakacağız, böylece yılda 200 milyon lira da cebimizde kalacak. Bu da işin artısı. Ayrıca bu yol sadece Ankara’ya, sadece Niğde’ye hizmet etmiyor. Bu yol, güzergah üzerinde bulunan Kulu’dan Konya’ya, daha sonra Aksaray’a, Kırşehir’e, Nevşehir’e de bağlantılarla birleştiriliyor. Dolayısıyla bu şehirlerimizde yaşayan vatandaşlarımız da bu yoldan istifade ediyor. Yolun ana uzunluğu 277 kilometre. Tabii her şehirde çıkış var, bağlantı yolları var. 55 kilometre de bağlantıları tutuyor. Toplam 332 kilometre uzunluğa ulaşıyor. Yol üzerinde 5 viyadük var, köprü de diyebilirsiniz. 28 köprü, 114 alt geçit, 386 menfez, 5 dinlenme tesisi, 2 bakım ve onarım şantiyesi de yol üzerinde olacak.”
“BÖLÜNMÜŞ YOLLAR HAYAT KURTARIYOR”
Yıldırım, konuşmasında, yolun vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmanın yanı sıra, illerin ticaret ve turizminin artmasına, kalkınmasına da fayda sağlayacağını belirtti.
Türkiye’deki hemen hemen bütün illerin bölünmüş yollarla bağlandığını ifade eden Yıldırım, bölünmüş yolların kazaları yüzde 62 azalttığını söyledi. Yıldırım, bölünmüş yolların hayat kurtardığını, bu kazanımlara ilave olarak iş, aş imkanları getirdiğini ve ülke kalkınmasını sağladığını dile getirdi.
Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu vurgulayan Yıldırım, büyük bir ülkede büyük düşünülmesi ve büyük projeler yapılması gerektiğini aktardı.
Binali Yıldırım, 15 yıldır memleketin ihtiyaçlarını bildiklerini ve bu ihtiyaçları giderecek çözümleri geliştirdiklerini söyledi.
Hava yolunu halkın yolu yaptıklarını, bölünmüş yollarla Türkiye’yi baştan başa donattıklarını, iletişimde Türkiye’ye çağ atlattıklarını anlatan Yıldırım, bu işleri yaparken günübirlik kararlar vermediklerinin, 30-40 yıl sonrasının Türkiye’sini hayal ettiklerinin altını çizdi.
İçeride ve dışarıda milletin huzuru ve ülkenin aydınlık yarınları için terörle amansız bir mücadele verildiğine dikkati çeken Yıldırım, terör örgütlerini bölgeden çıkarmak için daha önce Fırat Kalkanı Harekatı’nın yapıldığını hatırlattı.
Başbakan Yıldırım, o bölgede artık huzurun ve güvenliğin bulunduğunu belirterek, 130 bin Suriyeli’nin ülkesine yerleştiğini, 160 bin çocuğun eğitime başladığını, zulmün ve göçün sona erdiğini aktardı.
“ARAP, KÜRT, TÜRKMEN KARDEŞLERİMİZİ BU BELADAN KURTARACAĞIZ”
Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aynı şekilde Afrin’de de PKK, KCK, PYD/YPG, DEAŞ bilimum terör örgütlerini yok etmek, sığınaklarını, barınaklarını başlarına yıkmak için kahraman askerlerimiz iş başında. Allah onların yardımcısı olsun. Afrin’e biz niye gittik? Bugün itibarıyla bu hareketin, operasyonun ne kadar haklı, gerekli olduğunu bütün dünya bilsin istiyorum. Şu ana kadar bu alçaklar Afrin’den Reyhanlı’ya, Hatay’a, Kilis’e tam 82 tane, 12 günde roket attılar. Bu roketler sebebiyle 5 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 100’den fazla da yaralanan vatandaşımız var. Yıkılan binalar, camiler ayrıca buna dahil değil. Peki bu durumda ne yapacağız biz? Elimizi kolumuzu bağlayıp bu alçakların masum insanlara roket, bomba göndermesini mi bekleyeceğiz? Beklemedik, tepelerine bindik. Tünellerini, mevzilerini, her şeylerini başlarına yıktık, hepsinin de canına okuyacağız, tertemiz edeceğiz. Böylece sadece ülkemizin, vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamış olmayacağız, aynı zamanda Afrin’de yaşayan yarım milyonu bulan Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizi de bu beladan kurtaracağız.”
Yıldırım, oradaki çocukların küçük yaşta terörist yapıldığını, insanların mal ve mülklerinin ellerinden alındığını ve kadınlara tacizde bulunulduğunu belirtti.
Başbakan Yıldırım, “Bunlar insanlıktan nasibini almamış alçak bir güruh. Hem yurt içinde hem yurt dışında bunları yok edinceye kadar mücadeleye devam. Durmak yok. Amacımız milletin huzurunu, güvenliğini sağlamak.” dedi.
“ANKARA-KONYA YOLUNUN GÖLBAŞI KISMINI YERİN ALTINA ALIYORUZ”
Yıldırım, Gölbaşı’nda yaşayanlara, “Ankara-Konya yolunun Gölbaşı kısmını yerin altına alıyoruz. Büyük bir proje. Hayırlı, uğurlu olsun. Böylece artık orada trafik kazaları falan inşallah olmayacak. Büyük bir proje, 200 trilyondan fazla, imzaladık kararını verdik. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.
Projenin ülkeye ve millete hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunan Yıldırım, projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.