DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Diyarbakır’da yaptığı açıklamada üç partinin ortak grup yapısı çalışmalarını mutabakatla tamamlamalarına değindi. Ali Babacan şunları söyledi:
“Yeni yapılanmanın detayları konusunda mutabakata vardık”
“Dün üç partinin genel başkanı, oturduk ve en son bu sürecin, bu yeni yapılanmanın detayları konusunda mutabakata vardık. Bugün kurucular kurulu bir araya geldi. Ve kuruluşla ilgili dilekçe İçişleri Bakanlığına saat dört civarında teslim edildi. Yani tüzel kişilik böylece kurulmuş oldu ve bizim genel başkan yardımcımız, Anayasa Mahkemesi üyeliği de yapmış; hakka hukuka, adalete özeniyle de herkesin takdir ettiği bir isim, Mümtaz Akıncı da bu yeni yapılanmanın genel başkanı oldu. Ben hayırlı olsun diyorum. Bu yeni yapı bu aşamada Meclis çatısı altında üç partinin çalışmalarının bir grup faaliyeti olarak yürümesini sağlayacak. Bugünkü ilk etapta yeni yapının amacı bu.”
“Milletvekillerinin hepsi yeni grupta yer almayacak”
“Avrupa siyasetine baktığımızda, Avrupa Parlamentosuna baktığımızda aslında farklı partilerin bir araya gelip grup oluşturması mümkün; pek çok Avrupa ülkesinde bu mümkün ama bizim mevzuatımız izin vermiyor. Dolayısıyla biz kendi mevzuatımıza uygun, üç partinin beraber bir grup oluşturması nasıl olabilir diye incelediğimizde yeni bir parti tüzel kişiliğinin oluşması ve bu tüzel kişilik altında milletvekillerimizin çalışmalarını sürdürmesinin mümkün olduğunu değerlendirdik ve bir yola çıktık. Bundan sonraki süreçte bu üç partinin çalışmaları daha yakın olacaktır. Ama DEVA Partisi’nin tüzel kişiliği duruyor. Saadet Partisi’nin tüzel kişiliği duruyor. Gelecek Partisi’nin tüzel kişiliği duruyor. Hatta milletvekillerinin hepsi bu yeni grupta yer almayacak. Her partiden belli sayıda milletvekili, kendi partilerinin milletvekili olarak devam edecekler. Böylece her üç parti de Meclis’te temsil edilen siyasi partiler listesinde de yerlerini koruyacaklar.”
“Türkiye’nin yarınlarında buluşabiliyor muyuz, biz buna bakıyoruz”
“İlerleyen Türkiye’nin, demokrasisini ilerleten Türkiye’nin aynı Avrupa demokrasilerinde olduğu gibi yeni modellere ihtiyacı var. Dolayısıyla biz bu birlik beraberliğin, partilerin işbirliği modellerinin gelişmesini istiyoruz, ilerlemesini istiyoruz. Özellikle 2017 Anayasa Değişikliği yapıldıktan sonra siyasi partilerin birlik beraberlik içerisinde, güç birliği içerisinde daha iyi neticeler alacağına inanıyoruz ve şuna bakıyoruz biz: Her partinin farklı programı olabilir, her partinin farklı geçmişi olabilir ama Türkiye’nin yarınlarında buluşabiliyor muyuz, biz buna bakıyoruz. Şunu gördük ki hem Saadet Partisi’yle hem Gelecek Partisi’yle ülkenin yarınlarında buluşuyoruz. Bu gerçekten önemli bir zemin, önemli bir iş birliği.”
“‘Türkiye’nin ana muhalefetle iktidar bloğu arasında sıkışıp kalmaması gerekiyor’ demiş idim”
“12 Ekim’de yaptığımız 2. Büyük Olağan Kongremizde de söylemiştim. Demiştim ki, ‘Türkiye’nin gerçekten bu ana muhalefetle iktidar bloğu arasında sıkışıp kalmaması gerekiyor, vatandaşlarımızın önüne yeni ve güçlü tercihler koymamız gerekiyor. Bu yeni ve güçlü tercihlerin de ancak güç birliğiyle oluşması gerekiyor. Türkiye için yeni bir yol gerekiyor’ demiş idim. ‘Bu yolu dostlarımızla, ülkemiz için aynı hayali, aynı hedefi paylaştığımız dostlarımızla beraber yürümek istiyoruz’ demiştim. O 12 Ekim’de yaptığım çağrı ve diğer partilerin de; hem Saadet hem de Gelecek Partisi’nin genel başkanlarının daha önce birlik ve beraberlik çağrıları da vardı biliyorsunuz. Dolayısıyla bütün bu birlik beraberlik çağrılarını bir araya getirdik; şimdi beraber bir yol yürümeye başladık inşallah.”
“Bağımsız, tarafsız bir yargı kararı olmadıkça hiçbir belediye başkanı görevinden alınmamalı”
Ali Babacan, Akdeniz Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla ilgili sorulan soruyu ise şöyle yanıtladı: “Biliyorsunuz, bizim DEVA Partisi olarak bu kayyum uygulamasıyla alakalı tutumumuz çok net. Tabii ki her bir kayyum uygulamasının dosyası farklı farklı, dosyaların içeriğini bilemiyoruz. Ama bizim prensibimiz var. Biz diyoruz ki bağımsız, tarafsız bir yargı kararı olmadıkça hiçbir belediye başkanı görevinden alınmamalı. Seçilmiş bir belediye başkanı, halkın iradesini temsil eden bir belediye başkanı, atan mış bir kişinin imzasıyla görevden alınmamalı. Bağımsız, tarafsız bir yargı kararıyla diyelim bir görevden alınma uygulaması olsa dahi, onun yerine seçilecek belediye başkanının mutlaka belediye meclisi içerisinden, yani seçilmişler içerisinden tekrar seçilmesi lazım. Bizim bu konudaki duruşumuz çok net.”
“İhtiyatlı bir iyimserlikle bu süreci izliyoruz”
1 Ekim’de başlayan sürece ilişkin de konuşan Babacan, kendisine yöneltilen soruyu, “Kısaca özetlemek gerekirse biz bir ihtiyatlı iyimserlikle bu süreci izliyoruz. Memleketimizin gerçekten kadim bir sorunudur. Bu sorunun çözülmesiyle alakalı, çok küçük bir ihtimal bile olsa, yüzde 5 bile ihtimal olsa biz o ihtimali destekleriz diyoruz. Öte yandan da haklı sorularımız var. Yani bir yol haritası var mıdır, bilmiyoruz. Bir görüşme trafiği var ama bunun arkasında gerçekten bir plan-program var mı, yol haritası var mı bilmiyoruz. Bu süreç samimi bir süreç midir, bilmiyoruz, henüz o samimiyet testinden de geçtiğini düşünmüyoruz. Aynı zamanda Sayın Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı’nın bu konunun, bu sürecin neresinde durduğunu da bugün itibariyle henüz anlamış değiliz. Dolayısıyla bütün bu sorularımızın da cevabı ümit edelim ki en kısa zamanda verilir. Ama genel anlamda dediğim gibi, ihtiyatlı bir iyimserlikle bu süreci izliyoruz” şeklinde yanıtladı.