Engellilerin Haklarına Erişim Platformu’nun Kızılay’da düzenlediği basın açıklamasında konuşan platform sözcüsü Avukat Turhan İçli, Engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkına müdahalenin sosyal devlet anlayışına ve insan haklarına aykırı olduğunu belirterek, “Mehmet Şimşek’in haklarımıza müdahale niteliğindeki önerilerini protesto etmek için toplandık ve taleplerimizi dile getirdik. Şayet Mehmet Şimşek bu önerileri geri çekmezse mücadelemiz daha şiddetli olarak devam edecek.” dedi.

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu’nun, Kızılay’daki Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasına çok sayıda Engelli STK’sı ve engelli hakları aktivisti katıldı.

Konuya ilişkin haymanagazetesi.org internet haber sitesine açıklamalarda bulunan Engellilerin Haklarına Erişim Platformu Sözcüsü Avukat Turhan İçli, Mehmet Şimşek’in haklarına müdahale niteliğindeki önerilerini protesto etmek için burada toplandıklarını belirterek, “Her çeşit engel grubundan, farklı engel gruplarından kalabalık bir grupla bir araya geldik ve taleplerimizi dile getirdik. Şayet Mehmet Şimşek bu önerileri geri çekmezse mücadelemiz daha şiddetli olarak devam edecek. Biz; bizi tanıyanlar bilir, geçmiş yıllarda pek çok açlık grevinden oturma eylemine, yürüyüşlerden mitinglere, imza kampanyalarına kadar pek çok eyleme imza atmış bir kadroyuz. Bu dediklerimiz bir şantaj değildir, blöf değildir bu dediklerimiz gerçekleşecek olan şeylerdir. Kamuoyunun talepleriyle bu platform kuruldu. Şu an da 150 örgüt yani Engelli Sivil Toplum Kuruluşu bu platformun üyesi. 62 de engelli hakları aktivisti var platformumuzu destekleyen. 12 Mayıs’ta meclisin yanında ilk kitlesel basın açıklamamızı yapmıştık ve orada Engelliler Bakanlığı, bakım sigortası, engellilerin atamaları gibi konuları dile getirmiştik. Hemen kamuoyunda yankı uyandırdı bu talepler. İki gün sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel, iktidarları döneminde Engelliler Bakanlığı kurulacağını açıkladı. Birçok parti de, başta Yeniden Refah Partisi olmak üzere Engelliler Bakanlığını desteklediklerini söylediler. Yani mücadelemiz mutlaka kamuoyunda yankısını buluyor. Bu mücadele de karşılığını bulacak ve Mehmet Şimşek’in arzusu kursağında kalacak.” dedi.

Sağlık Hizmetleri Sendikası Engelliler Komisyonu Başkanı Ayşe Sarı tarafından yapılan basın açıklamasında özetle şu ifadelere yer verildi:

Son günlerde yazılı ve görsel medyada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Hedefimiz vergide adalet ve etkinliği sağlamak için vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmamak.” Mesajı doğrultusunda hazırlandığı belirtilen ve TBMM’ye sunulması planlanan vergi paketinde, engellilerin ÖTV İstisnasına yönelik ciddi hak kayıplarına yol açacak düzenlemelere yer verildiğini görüyoruz.

Bakan Şimşek tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanına sunulacak olan 104 sayfalık 2024 yılı Mevzuat Düzenlemeleri Önerileri içinde ÖTV Kanunu ile ilgili olarak “ÖTV ve KDV Kayıpları-Engelli Araçlar” başlığında iki alternatif öneri yer aldığı görülmektedir. Her iki alternatifte yer alan öneriler, tek kelime ile utanç vericidir, insani politikalarla yakından ve uzaktan ilgili değildir ve bu yönüyle insan hakları ihlalidir. Var olan hakların kısıtlanması, kısıtlanan hakkın kullanılmasının imkânsız hale getirilmesi ve hatta tamamen ortadan kaldırılması ciddi ayrımcılıktır ve sonuçları bakımından engellilere ve ailelerine zulümdür.

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu olarak bizler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, tasarruf tedbirleri kapsamında engellilerin ÖTV’den bağışık araç alma hakkını sınırlandırmaya hatta kaldırmaya yönelik hazırlıklarına; Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’ni, Anayasayı ve tüm insan hakları belgelerini gerekçe göstererek haklı nedenlerle karşı çıkıyoruz.”

Etkinliğe katılan Engelli STK temsilcileri de benzer şekilde görüşlerini belirttiler. Basın Açıklamasının ardından grup Güven Park’a doğru yürüyüşe geçti. (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER