Ticaret Bakanlığı ilan portallarında sahte ilan yayınlayanlar için yeni düzenlemeyi kamuoyuna duyurdu. Gayrimenkul satanlara e-Devlet üzerinden kimlik doğrulamanın zorunlu olmasının ardından yetkilendirme belgesini doğrulatma da Temmuz başında devreye girecek. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam konuya ilişkin, “İkinci faz beklediğimiz bir şeydi. Artık ilan portallarında isteyen herkes gayrimenkul satamayacak” diye konuştu.

Gayrimenkul satışlarında sahte ilan dolandırıcılığına engel olmak için Ticaret Bakanlığı kolları sıvadı. Geçtiğimiz Kasım ayında çeşitli düzenlemeler devreye girse de gözler yetki belgesi olmadan gayrimenkul satmaya çalışanlardaydı. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yetki belgesi doğrulatmanın da devreye gireceği duyuruldu. ATEM Başkanı Hakan Akçam konuya ilişkin, “Gayrimenkul satanlara e-Devlet üzerinden kimlik doğrulama getirilse de bu yeterli değildi. Yetkilendirme belgesinin devreye girmesi ile tamamlanmış olacak” dedi.

ARTIK HERKES GAYRİMENKUL SATAMAYACAK

Ticaret Bakanlığı tarafından piyasadaki spekülatif fiyatların kontrol altına alınması ve dolandırıcılığın önüne geçilmesi için 1 Kasım’da ikinci el ilanlardaki kimlik doğrulama dönemi başladığını hatırlatan Akçam, “e-Devlet üzerinden yapılan kimlik doğrulaması ile sahte ilan girişlerinin önüne geçilmek amaçlandı. Atılan bu adım ve bakanlığın yaptığı denetimlerle uyguladığı cezalar etkisini gösterse de bu konuda ikinci fazın devreye girmesi gerekiyordu. Nitekim o da yakın zamanda gerçekleşecek” dedi.

Akçam ikinci faza ilişkin konuşarak şunlara değindi: “Kimlik doğrulatma önemli bir adım olsa da yetersiz kaldı. Çünkü bizlerin beklediği emlakçıların Ticaret Bakanlığı’ndan aldığı ‘yetki belgesi’ ile, mal sahibinden alınan ‘yetkilendirme belgesini’n doğrulatılmasıydı.”

İşini layıkıyla yapan emlak danışmanlarının yaşadığı sorunların bir bir çözülmeye başladığını ifade eden Akçam, emlak danışmanlarının yetki belgesi ile mal sahibinden aldığı yetkilendirme belgesini doğrulatmanın da devreye girmesiyle artık herkesin gayrimenkul satamayacağını ifade etti.

Söz konusu uygulamanın devreye alınmasıyla, sadece yetki belgeli işletmelerin yetkilendirilebilmesi ile malikin/yetkili temsilcinin aynı taşınmaz için birden fazla yetki belgeli emlak işletmesini yetkilendirebilmesinin mümkün olacağını ifade eden Akçam, artık yetki belgesiz emlak işletmelerince ilan girişi yapılamayacağına dikkat çekti.

2024 Temmuz başı itibarıyla uygulamaya alınması hedeflenen ikinci faza ilişkin Bakanlığın çalışmalarının devam ettiğini aktaran Akçam, kendilerinin beklentilerinin de Temmuz ayında devreye alınacağı yönünde olduğunu söyledi.

YETKİ BELGESİ OLMAYANLARIN ÜYELİKLERİ İPTAL EDİLMELİ, YAPTIRIM UYGULANMALI

14 Ekim 2020 tarih 31274 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik yayımını hatırlatan Akçam sözlerini şöyle sonlandırdı: “İlan portallarına Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmadan mağaza açmış ve halen üye olan işletmelerden Yetki Belgesi ibrazı istenmeye başlandıktan sonra yetki belgesi olmayanların üyeliklerinin iptali istenmeli. Hatta maddi yaptırımlar da getirilmelidir. İş bilmezlerin yüzünden hem meslektaşlarımız sıkıntı yaşıyor hem de vatandaşlar mağdur oluyor.”

CEVAP VER