Konut satış oranları her ay bir önceki aya göre gerilerken banka kredisi ile konut almak, Türkiye’de giderek hayal oluyor. Ev satış oranlarının eski seyrine dönmesi için çeşitli önerilerde bulunan ATEM Başkanı Hakan Akçam, bankaların konut kredisi faiz oranlarını gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi. Akçam, kredi alımlarında bireysel emeklilik sisteminde uygulanan (BES) teminat gösterebilme uygulamasının konut kredileri için de uygulanabileceğine vurgu yaptı.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, konut kredisi faizlerinin yüksekliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konut kredisi ile ev almanın eskiye göre çok zor olduğunu ifade eden Akçam, BES’te kullanılan sistemin konut kredilerinde de kullanılabileceğini söyledi. Akçam, “Kredi çekerken teminat gösterebilme uygulaması özellikle teminat göstermekte zorlanan tüketicilere büyük fayda sağlayacaktır” dedi.  

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI YÜZDE 58,7 AZALDI

Konut kredisine ilişkin konuşan Akçam, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde banka kredisi ile alınanların payı 12’de 1’e kadar düştü. Hatta Mayıs ayının verilerini paylaşacak olursak Türkiye genelinde ipotekli (kredili) konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,9 azalış göstererek 9 bin 909 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9 olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 58,7 azalışla 44 bin 602 oldu” dedi.

10 YILLIK KONUT KREDİSİNİN GERİ ÖDEMESİ NEREDEYSE 5 KATINA ÇIKIYOR

TÜİK’in kendi verilerinden de yola çıkıldığında kredili satışlarda her ay gerilemenin olduğunu ifade eden Akçam şunlara değindi: “İnşaat maliyetlerindeki artışlar ve beraberinde zorlaşan kredi koşulları vatandaşın ev sahibi olmasını firmaların da konut satışını büyük oranda etkiliyor. Satıcı firmalar sürekli artan maliyet oranlarından dolayı konut fiyatını belirlemede güçlük yaşarken, belirlenen fiyatları da tüketiciler yüksek buluyor. Yatırımdan ziyade ev sahibi olmak için konut almak isteyenleri ise yüksek faiz oranları engelliyor. Çünkü ortalama bir konutun fiyatı 3 milyon bandında seyrediyor. Faiz oranlarının da yüzde 4’ün üzerine çıktığını düşünecek olursak 10 yıllık konut kredisi çekmek isteyen bir kişi çektiği kredinin neredeyse 5 katını geri ödemek durumunda kalıyor.”

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KULLANILAN TEMİNAT GÖSTERME DEVREYE GİREBİLİR

Bankaların konut kredileri için uyguladıkları faiz politikalarını gözden geçirmeleri gerektiğine vurgu yapan Akçam bunun yanı sıra bireysel emeklilik sisteminde kullanılan yöntemlerin de konut kredisi için devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Bireysel emeklilik sisteminde 1 Haziran itibariyle başlanan uygulamaya ilişkin konuşan Akçam, “BES hesabındaki birikimin devlet katkısı olan kısmı hariç bankadan kredi çekerken teminat olarak gösterilebiliniyor. Bu şekilde özellikle teminat göstermekte zorlanan katılımcılara büyük fayda sağlanması planlanıyor. Aynı uygulama neden konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere de uygulanmasın ki? BES hesabı olanlar konut kredisi çekerken de bu şekilde teminat gösterebilir” dedi.

Akçam konut satışlarının önündeki en büyük engelin inşaat maliyetlerinin ve konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği olduğunu tekrar ederek, “İkisi için de bir an önce önlemler alınmalı. ATEM olarak sunduğumuz öneriler umuyoruz ki dikkate alınır” ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.

CEVAP VER