2023 yılının sonunda tek seferde 100 günden daha kısa süreli yapılan konut kiralamaları kanun kapsamına alınmıştı. Konutların günlük veya haftalık olarak kısa süreli turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesinin alınması zorunlu hale getirildi. Yeni düzenleme devremülk sahiplerini mağdur ediyorken ATEM Başkanı Hakan Akçam, konuya ilişkin birçok kişinin odalarına ulaştıklarına değindi.
Kısa dönemli kiralamalara düzenleme yıl sonunda getirilmişti. Kısa dönemli de olsa kiralama yapmak isteyenlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi ve konutun niteliğini gösteren bir plaket alma zorunluluğu da yeni düzenlemeye eklendi. Yaz mevsiminin gelmesi ile devremülk sahiplerinin bu konuda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Devremülkünde akrabalarını dahi ağırlayanlar var. İzin belgesi zorunluluğu bu gibi faktörleri düşününce devremülk sahiplerini zor durumda bırakıyor” dedi.
DEVREMÜLK SAHİPLERİ YENİ DÜZENLEME İLE MAĞDUR EDİLİYOR
Devremülk sahiplerinin birçok sorunlarının olduğunu ifade eden Akçam, yıl sonunda getirilen düzenlemenin yeni mağduriyetlere yol açtığına değindi.
Akçam sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıl sonunda çıkarılan düzenleme ile kısa süreli de olsa taşınmazını kiraya veren herkesten devletimiz vergi almayı planladı. Düzenlemeye göre de izinsiz kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Biz ATEM olarak vergilendirmenin her zaman arkasındayız ama devremülklerin bu konuda vergi istisnasına dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü devremülklerde kalanların günübirlik kiracı ya da devremülk sahibinin akrabası olup olmadığına ilişkin bir kesinliğe sahip olmak çok zor. Kaldı ki bunun ayrımını kim, nasıl yapacak?”
Konuya ilişkin üyelerinin birçoğundan eleştiri geldiğini ifade eden Akçam şunlara değindi:
“Devremülk hakkının paya bağlı bir irtifak hakkı olduğunu düşünürsek devremülkler bırakın konut olmayı taşınmaz dahi değildir. Hal böyleyken devremülklerinden vergi almamak gerekir. Devremülklerde kiralamayı takip etmenin zor olacağını da varsayarsak asla ispatlanamayacak bir durumdan dolayı devremülk sahiplerini zor durumda bırakmak doğru değildir.”
Akçam, devremülk sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi için vergi istisnasına dahil edilmesi gerektiğine vurgu yaparak sözlerini sonlandırdı.