Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, yeni hazırlanan ve TBMM’ye Kurban Bayramı’ndan önce sunulması beklenen torba yasaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Torba yasada gayrimenkul sektörünü de ilgilendiren maddelerin olacağını ifade eden Akçam, “Gayrimenkul sektöründe dengeler değişecek” dedi.
ATEM Başkanı Hakan Akçam, meclise sunulması beklenen yeni torba yasa teklifinin içerisinde gayrimenkul sektörünü ilgilendiren maddelerin de olacağını ifade etti. Maddelerin Meclis’te kabul edilmesi ile gayrimenkul sektöründe yeni bir dönemin başlayacağını belirten Akçam, şirketler açısından bakıldığında ezberlerin bozulacağına dikkat çekti.
5 YIL ŞARTI KALKIYOR
Torba yasa ile gayrimenkul sektöründe nasıl değişikliklerin olacağını anlatan Akçam, “Daha önce gayrimenkul ya da arsa satın alınca 5 yıl geçtikten sonra satılması halinde gelir vergisi alınmıyordu. Yapılacak düzenleme ile herhangi bir yıl kapsamı olmadan tüm satım işlemlerinden sağlanan kazançlar gelir vergisine tabi tutulacak. Bize göre çalışmanın en önemli maddesi ise bölgesel rayiç bedel uygulamasına geçilecek olması. Böylelikle taşınmaz satışından elde edilen gelirlerin gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi için yeni bir sistem devreye girecek. Planlanan ise gayrimenkul değer bilgi merkezi kurularak tapudaki işlemlerin bu merkezdeki bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporuna dayanılarak yapılacak olması” dedi.
PİYASADA ALIM SATIM YAPAN HERKESİ ETKİLEYECEK
Konunun bir de şirketler açısından boyutu olduğunu ifade eden Akçam, “15/7/2023 tarih ve 32249 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7456 sayılı Kanunun 7 inci maddesi ile 3065 sayılı Kanunun (17/4-r) maddesinde yapılan değişiklikle kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası uygulaması kaldırılmıştı. Fakat yeni düzenleme piyasada gayrimenkul alım satımı yapan tüm insanları ilgilendirecek” dedi.
Akçam sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’den ev satın almak ya da satmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin gerçekleştireceği tapu işlemlerinde gayrimenkul ekspertiz raporu beyan edilmesi zorunlu. Torba yasanın Meclis’ten geçmesi ile bu yasal zorunluluğun tüm satışlarda uygulanmasının da gündeme gelmesi bekleniyor.”
İSTİSNA TUTARI KALIDIRILIRSA BÜTÜN EV SAHİPLERİ KİRA BEYANNAMESİ VERİR
Akçam kira beyannamesinde ne gibi değişikliklerin beklendiğine ilişkin ise şunları aktardı:
“Binaların konut olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21 bin TL’si (2024 yılı için istisna tutarı 33 bin TL) gelir vergisinden istisna uygulanmaktaydı. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır. Fakat yeni düzenleme ile istisna tutarının kaldırılması planlanıyor. Böylelikle kira tutarı ne olursa olsun tüm kira gelirleri beyana tabi olacak.”
VATANDAŞ KONUTUNUN GERÇEK FİYATINI ÖĞRENMİŞ OLACAK
TBMM’den geçerse yeni düzenlemelere göre devletin aldığı vergi oranında ciddi artışların olacağını da ifade eden Akçam şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı:
“Belediye rayiç bedellerinin gerçek değeri yansıtmadığını biz hep söylüyorduk. Yeni düzenleme ile bölgesel olarak rayiç bedel tespit edilerek, tapu harcı ödemeleri ve emlak vergisi ödemeleri bu bedel üzerinden gerçekleştirilecek. Böylelikle artık belediyelerin rayiç bedelleri değil, devletin bölgesel olarak belirlediği rayiç bedelleri dikkate alınacak. Böylelikle hem vatandaş konutunun gerçek fiyatını öğrenmiş olacak hem de vergi kaçırmanın önüne geçilecek.”