Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye genelinde Nisan ayında 75 bin 569 konut satıldığını kamuoyu ile paylaştı. TÜİK’in yayımladığı verileri değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azaldığını ifade etti. 2024 yılının Mart ayının sonuçlarına göre de konut satışında düşme olduğunu ifade eden Akçam, bankaların kredi politikalarını gözden geçirmeleri gerektiğine dikkat çekti.
ATEM Başkanı Hakan Akçam TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı konut satış istatistiklerine ilişkin konuştu. Şubat ve mart ayında konut satışlarında yükseliş yaşansa da nisan ayında konut satışlarının düştüğünü ifade eden Akçam, “Özellikle bankaların faiz oranlarının yüksek olması vatandaşı konut sahibi olmaktan uzaklaştırıyor ve vatandaşlar yüksek faizlerden dolayı kredi çekerek ev sahibi olmaktan korkuyor” dedi.
İLK 4 AYDA 355 BİN 173 KONUT SATILDI
TÜİK’in 2024 yılı Nisan ayının konut satış istatistiklerine göre hem bir önceki aya göre hem de 2023 yılının Nisan ayına göre düşüş yaşandığını ifade eden Akçam, “Türkiye genelinde Nisan ayında 75 bin 569 konut satılırken Mart ayında bu sayı 105 bin 394 olarak açıklanmıştı. Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 11,8 azaldı” dedi.
2023 yılının ilk 4 ayında toplam konut satışı 368 bin 867 iken, 2024 yılının ilk 4 ayında toplam konut satışının 355 bin 173 olduğunu belirten Akçam, “2023 yılının ilk 4 ayının sonuçlarına göre de bu yıl konut satışında düşme var” diye konuştu.
YABANCILARA SATILAN KONUT SAYISI DA DÜŞÜYOR
Yabancılara satılan konut sayısında da düşme yaşandığını ifade eden Akçam, “2023 yılının ilk 4 ayında yabancılara konut satışı 13 bin 483 iken, 2024 yılının ilk 4 ayında 6 bin 957 olarak gerçekleşti” dedi.
Akçam sözlerine şöyle devam etti:
“Yabancılara konut satış oranında da geçen yılın ilk 4 ayına göre düşüş devam ediyor. Konut satışlarında yaşanan yükselişi ya da düşüşü kendi dinamikleri içerisinde değerlendirmek gerekiyor. Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaştan dolayı Türkiye’de yabancılara satılan konut sayısında artış yakalanmıştı. Yabancılara en çok konut satan şehrimiz de Antalya olmuştu. Savaşın etkisi azaldıkça Türkiye’de de yabancılara satılan konut sayısında düşüş yaşanıyor.”
VATANDAŞ KONUT KREDİSİ ÇEKMEKTEN KORKUYOR
Yılbaşından bu yana ikinci el konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 30 düşüş olsa da konut satış oranında yaşanan düşüşün nedenlerine ilişkin konuşan Akçam şunlara değindi: “Konut satış oranlarında yaşanan düşüşlere ilişkin birçok neden sıralanabilir. İlk sırada yer alacak nedenler inşaat maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı inşaat faaliyetlerinin yavaşlaması, bankaların kredi faiz oranlarının çok yüksek olması… Bu nedenler de ilk olarak konut satış oranlarını etkilemektedir. Özellikle bankaların faiz oranlarının yüksek olması vatandaşı konut sahibi olmaktan uzaklaştırıyor ve vatandaşlar yüksek faizlerden dolayı kredi çekerek ev sahibi olmaktan korkuyor.”
Konut fiyatlarını düşürmek ve konut satışını artırmak için yapılacaklara ilişkin de konuşan Akçam, “İnşaat sektöründe yaşanan maliyet artışını durdurmanın ilk yolu yerli üreticiyi desteklemekten ve dış girdi sayısını azaltmaktan geçiyor. Bununla birlikte konut krizinin aşılabilmesi için, girdi maliyetleri üzerinde ciddi bir denetim sağlanması gerektiğini düşünüyorum. İnşaat maliyetleri belli bir yıl aralığında sabit tutulmalıdır. Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu başta demir ve çimento ve diğer inşaat malzemelerinin fiyat artışında çok ciddi denetleme yapmalıdır. Bunun yanı sıra bankalar kredi politikalarını gözden geçirmeli, vatandaşların ev sahibi olabilmeleri için çeşitli kampanyalar düzenlenmelidir. Aksi takdirde hem konut açığı yaşanmaya devam edecek hem de konut satışları gün geçtikçe düşmeye devam edecektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.