Avrupalı uydu fırlatma şirketi Arianespace, uydu internet hizmeti sunan İngiliz OneWeb’in 34 ek uydusunu yörüngeye oturtacak. 10 Şubat’ta gerçekleştirilecek yılın ilk Arianespace görevinde uydular Soyuz roketiyle Guyana Uzay Merkezi’nden fırlatılacak.

Bu görevle Arianespace, 308 ton kapasiteli (orta tonaj) Soyuz roketleriyle Fransız Guyanası’ndan 100’den fazla roket fırlatmış olacak. OneWeb filosu ise alçak dünya yörüngesinde 428 uyduya ulaşacak.

Arianespace’in 10 Şubat’ta yerel saatle 06.09 olarak planlanan VS27 Soyuz uçuşu,  OneWeb’in 34 uydusunu 450 kilometre yükseklikte kutuplara yakın bir yörüngeye yerleştirecek. Görevin toplam süresi 3 saat 33 dakika olacak ve dokuz uydu ayrımı içerecek ve ardından uydular kendilerini operasyonel yörüngelerine yükseltecekler.

OneWeb’in bu on üçüncü lansmanı, havacılık, denizcilik, ana taşıyıcı hizmetlerin yanı sıra hükümetler, acil müdahale hizmetleri ve daha fazlasını içeren çok çeşitli müşteri sektörlerine yüksek hızlı, düşük gecikme süreli bağlantı hizmetleri sunacak. OneWeb, amacının merkezinde, fiberin ulaşamadığı her yere bağlantı sağlamayı ve böylece dijital uçurumu kapatmayı amaçlıyor.

SERİ ÜRETİM HATTINDA GÜNDE İKİ UYDU

OneWeb küme uyduları bir kez konuşlandırıldığında, 3G, LTE, 5G ve Wi-Fi kapsama alanı sunabilen ve hava, deniz ve kara yoluyla küresel olarak yüksek hızlı erişim sağlayan kullanıcı terminalleriyle birlikte çalışacak.

OneWeb ve Airbus Savunma&Uzay arasında bir ortak girişim olan OneWeb Satellites, grubun ana yüklenicisi konumunda. Uydular; uyduların montajı, entegrasyonu ve testine ayrılmış bir seri üretim hattında günde iki uyduya kadar oluşturabilen öncü uydu üretim süreci sayesinde inşa edildi.

Arianespace, grubun gereksinimlerine tamamen uyarlanmış ve pazar tarafından onaylanmış, kanıtlanmış fırlatma çözümleri sunuyor. Uçuş VS27’deki 34 OneWeb uydusu, Arianespace tarafından fırlatılan 561. ila 594. küme uyduları olacak ve Guyana Uzay Merkezi’nden Soyuz’da fırlatılan uyduların sayısını 100’ün üzerine çıkaracak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER