Airbus, Vertex kod adlı proje ile helikopter Flightlab’da otonom özellikler üzerine testler yapıyor. Bu teknolojiler, görev hazırlığını ve yönetimini basitleştirmeyi, helikopter pilotu iş yükünü azaltmayı ve güvenliği daha da artırmayı amaçlıyor.

Flightlab entegrasyonu için düzenlenmiş otonom teknolojiler: Durum farkındalık ve engel tespiti için görüş tabanlı sensörler ve algoritmalar, gelişmiş oto pilot için fly-by-wire teknolojisi, uçuş izleme ve kontrol için dokunmatik ekran ve başa takılan ekran formunda bir insan-makine ara yüz aygıtı.

Bu teknolojilerin kombinasyonu, navigasyonu ve rota çizmeyi, otomatik kalkış ve inişi yönetebilen ve ayrıca önceden belirlenmiş uçuş rotasını takip eden bir sistem ortaya koyacaktır. Bu yeni teknolojilerin artan bir şekilde Filghlab’a entegrasyonu, 2023 yılında yapılacak son sunum ve gösteriler öncesinde başladı. Airbus’ın Urban Air Mobility de bu teknolojiden yararlanarak otonom uçuşa doğru önemli bir basamak atlayacak.

Airbus’ın Teknolojiden Sorumlu Baş Mühendisi Grazia Vitadini, “Vertex projesinin şu an sunduğu sonuçlar bizi heyecanlandırıyor. Bu teknolojileri olgunlaştırmak için agnostik platformumuz olan uçan laboratuvarımızı kullanarak, daha sonra, Airbus’ın mevcut helikopter serisini ve (e)VTOL platformlarına entegre edilebilecek gelecekteki otonom sistemlerin geliştirilmesini destekleyen daha çevik ve verimli testler yapabiliyoruz” dedi.

Airbus’ın misyonu, kendi başına bir hedef olarak özerklikle yürümek değil, diğer teknolojilerin yanı sıra otonom teknolojileri keşfetmektir. Airbus bunu yaparken gelecekteki operasyonları geliştirme potansiyelini analiz ediyor ve helikopter güvenliğini iyileştirici adımlar atıyor.

Vertex, hızlı ve ölçülü göstericiler oluşturarak, radikal teknolojik atılımları kapsayan yeni ürün ve hizmetleri değerlendirerek, olgunlaştırarak ve doğrulayarak gelecekteki teknolojilere hızlı bir gelişme sağlamak için oluşturulan bir Airbus iştiraki olan Airbus UpNext tarafından yönetilmektedir.

CEVAP VER