TESK’in 2015 yılının Temmuz ayında başlattığı en büyük projelerinden biri olan ADAPTESK’ in tamamlanmak üzere olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Bu proje ile öncelikle yeni nesil esnaf kavramının oluşturulmasını, gelişen çağa ayak uydurması gereken esnaf ve sanatkârların mesleki gelişimlerinin desteklenmesini, yetenek ve becerilerinin artırılmasını ve kişisel gelişimlerine katkı sağlanmasını amaçladık. Bu kapsamda, iki yıllık süreçte 5 bin 354’ü kadın, toplam 19 bin 700 esnaf ve sanatkârımıza eğitim verilmesini sağladık. 23 Bin 250 Esnaf ve Sanatkar hedefimize ulaşmaya az kaldı’ dedi.
‘8 İLDE 710 EĞİTİM VERİLDİ’
Projenin merkezinin Ankara olduğunu ifade eden Bendevi Palandöken, ‘Farklı bölgelerden 8 il pilot seçildi. Ankara’nın yanında Gaziantep, Mersin, Manisa, Şanlıurfa, Erzurum, Ordu ve Bursa’da farklı meslek gruplarına yönelik olarak 710 eğitim verildi. Genel eğitimlerin yanı sıra Patent ve Fikri Sınai Haklar, Girişimcilik, Tekstil, İletişim, İş Geliştirme, Ağaç İşleri, Saç ve Cilt Bakımı, Elektrik, İlk Yardım, Çalışma Etiği, Trafik Psikolojisi, Kalite Yönetimi, E-ticaret, İş Sağlığı ve Güvenliği gibi proje kapsamında ayrıca personele yönelik eğitimler de verildi’ diye konuştu.
‘ULUSAL MESLEKİ STANDART VE ULUSAL YETERLİLİK SINAVI HAZIRLAMA EĞİTİMLERİ VERİLDİ’
Ulusal Mesleki Standartların ve Ulusal Yeterlilik Sınavlarının hazırlanabilmesi için alt yapı oluşturulmasını da bu proje kapsamına aldıklarını söyleyen Palandöken, ‘Adaptesk TESK’in ve alt teşkilatının hizmet kapasitesini geliştirmeyi hedefleyen ve personele yatırım yaparak sürdürülebilirliğe katkı sağlayan eğitimler vermeyi de amaçlamaktadır. Bu kapsamda Ulusal Mesleki Standartlar ve Yeterlilik Sınavlarının hazırlanabilmesi için proje illerinden görevlendirilen 33 kişiye 3 bölümde 22 gün süren eğitimler verildi. Örneğin aşçılık mesleği üzerine geliştirilen bu eğitim ile katılımcılar standart yazma ve yeterlilik sınavı hazırlama konusunda deneyim sahibi oldular’ şeklinde konuştu.
-‘16 EĞİTİM SINIFI, 8 BİLGİSAYAR SINIFI, 4 MESLEKİ EĞİTİM SINIFI KURULDU’ Proje kapsamında oluşturulan eğitim sınıflarıyla TESK ve alt teşkilatına kalıcı bir katma değer de sağlanmış olmasının önemine dikkat çeken Palandöken, ‘Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimize kurulan ?Ağaç İşleri Eğitim Sınıfı’, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimize kurulan ?Tekstil Eğitim Sınıfı’ ve Ordu ile Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimize kurulan ?Endüstriyel Mutfak Eğitim Sınıfları’ farklı mesleklerin gelişimlerine destek vermektedir. Aynı zamanda her pilot ile 30’ar kişilik 2’şer tane eğitim sınıfı ve 20’şer kişilik bilgisayar sınıfları kurulmuştu. Bu sınıflarda eğitimler hala sürerken, proje illerine kurulan sınıflar ile esnaf ve sanatkârlarımıza proje sonrasında da hizmet verilmesini sağlanmıştır’ dedi.