Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam gayrimenkul sektöründe çok konuşulmayan fakat önemli bir yere sahip olan şufa hakkı konusuna değindi. Özellikle paylı arsa alım satımında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Akçam, “Arsa sahibi oldum diye sevinirken şufazede olabilirsiniz” diyerek vatandaşları uyardı.

Şufa ya da önalım hakkının belirli bir kişiye bir taşınmazı öncelikle satın alma hakkını tanıdığını ifade eden ATEM Başkanı Hakan Akçam, önalım fırsatçılığının önlenmesi için çağrıda bulundu. Akçam, “Paydaşın fazla olduğu mülkiyet alımlarında satış öncesinde diğer ortaklardan satışı onayladıklarına ve kendilerinin önalım haklarını kullanmayacaklarına yönelik noter onayı verilmesi şufazede olmanın önüne geçecektir” dedi.

ŞUFA HAKKI HİLELİ SATIŞLARI GETİRMEKTEDİR

Sözlerine şufa ya da önalım hakkının ne olduğunu açıklayarak başlayan Akçam şunlara değindi: “Çok paylı taşınmazlarda sahibine bir taşınmazın öncelikli alıcısı olabilme yetkisi veren, yenilik doğuran haktır. Şufa hakkı özellikle paylı mülkiyetlerde büyük sorunlar doğurmaktadır. Son zamanlarda arsa ve gayrimenkul fiyatlarının çok yükselmesi bu konudaki mağduriyeti daha da artırmakta, beraberinde hileli satışları getirmektedir. Şöyle ki bazı durumlarda paydaşlar kendi aralarında anlaşma yapmakta ve alıcıya paylarını satarak sonrasında dava açabilmektedir. Dava süresi en az 2 yılı bulduğundan ve 2 yıllık enflasyon fark dava sonunda sıfırlandığından alıcı büyük zarara girmektedir. Yani yeni alıcı şufa hakkından dolayı davayı kaybettiğinden 2 yıl önce satın aldığı fiyattan arsayı paydaşlara devretmek zorunda kalmaktadır. Her hâlükârda burada mağdur olan kişi şufa hakkının ne demek olduğunu bilmeden çok paylı gayrimenkullerde alım yapan kişidir.”

Son zamanlarda şufa hakkından dolayı mağduriyet yaşayan kişi sayısında büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Akçam, “Bir an önce bu sorunun giderilmesi gerekmektedir. Hem şufa hakkının ne demek olduğunu bilmeden alım yapan kişi mağdur olmakta hem de davalar uzun sürdüğünden taşınmaz o süre içerisinde faaliyete geçememektedir. Diyelim ki paydaşı çok olan büyük bir arsada uzun süren davadan dolayı inşaat faaliyeti başlatılamamaktadır” dedi.

KANUNEN BİR DEĞİŞİKLİK MUTLAKA YAPILMALIDIR

Konuya ilişkin milletvekillerinin Kanun Teklifi verdiğini fakat netice alamadıklarını söyleyen Akçam, “Kanunen bir değişiklik mutlaka yapılmalıdır. Kanunda bir değişiklik yapılana kadar da şufa hakkının ne demek olduğunu birçok kişi bilmediğinden Tapu Müdürlüklerinde alım yapan kişiye konu hakkında bilgi verilmeli, kişi bu riski göz önüne alarak alım yapmalıdır. Zira bir taşınmazın sahibi olabilmek için birçok kişi varını yoğunu satmakta, birçok borca girerek alım yapmaktadır” dedi.

ALICI, ORTAKLARDAN NOTER HUZURUNDA ONAY ALMALI

Şufazede olmamak için vatandaşların kendi önlemlerini de alabileceklerini ifade eden Akçam, “Satış öncesinde alıcı diğer ortaklardan satışı onayladıklarına ve kendilerinin önalım haklarını kullanmayacaklarına yönelik noter onayı verilmesi/istenmesi sonrasında mağduriyet yaratmaması açısından uygun olacaktır. Bunun yanı sıra mahkemeler de alıcının hakkının korumaktan yana tavır almalı, mahkemenin bitiminde taşınmazın bedeli bilirkişiler tarafından yeniden belirlenmelidir. Önalım ise bilirkişi tarafından belirlenen fiyat üzerinden yapılmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

CEVAP VER