Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek uzun süredir üzerinde çalışılan e-Devlet’ten kira sözleşmesi hizmetinde son aşamaya gelindiğini duyurdu. Konuyu değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı Dijital Çalışma Ofisi ile bu konuya ilişkin görüşmeleri olduğunu ifade etti. Akçam, uygulamanın devreye girmesi ile hem ev sahiplerinin hem de kiracıların güvende olacağına vurgu yaptı.
ATEM Başkanı Hakan Akçam yakın zamanda devreye girecek olan gelişmeye ilişkin konuştu. Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması için son aşamaya gelindiğini belirten Akçam, “Hem ev sahipleri hem de kiracılar için daha şeffaf piyasanın kurulmasına imkan verilecek” dedi.
KONUYA İLİŞKİN 2023’TE GÖRÜŞME SAĞLAMIŞTIK
2023 yılında ATEM olarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile kira sözleşmelerinin e-Devlet sistemi üzerinden yapılmasına dair istişare ve iş birliği için bir araya gelindiğini hatırlatan Akçam, “O tarihte yetkililere düşüncelerimizi ve projelerimizi sunmuştuk. Yetkililer bize devrim niteliğindeki projenin içeresinde yer verileceğini beyan etmişlerdi. Nitekim de öyle oldu. Böyle bir gelişmenin içerisinde yer alarak emlak camiasının daha ileriye taşınması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
KİRA GELİRİNDEN VERGİ KAÇIRILAMAYACAK
Kira sözleşmelerinin Merkezi Takip Sistemi’ne alınmasının hem ev sahipleri hem de kiracılar için daha şeffaf piyasanın kurulmasına imkan vereceğine vurgu yapan Akçam, “Böylelikle kira sözleşmelerinin kayıt dışı olmasının önüne geçilebilecek ve kira gelirinden kaçırılan vergiler artık kaçırılmayacak” dedi.
Yeni düzenleme ile kamu otoriteleri ile uzmanların yerleşim yerlerindeki kiralık konut ve iş yerlerinin incelemesine ve fahiş kira artışlarını tespit etmenin artık kolaylaşacağına dikkati çeken Akçam sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca, konut piyasasındaki kira, boşluk ve aidat gibi verilerin daha doğru ve güvenilir biçimde elde edilmesine imkan verilecek. Bunun yanı sıra kiralanan gayrimenkullerin kayıt altına alınması kolaylaşacak, böylelikle beyanname sınırının dışında kalan konutlar ile emsal kira üzerinden vergilendirilmesi gereken maliklerin kolaylıkla tespitine olanak sağlanacak. Bu yolla gayrimenkul sermaye gelirinin rasyonel vergilendirilmesi yapılabilecek ve vergi gelirlerinde ciddi artış sağlanacak.”
SEKTÖR DİJİTALLEJEN DÜNYAYA ENTEGRE OLACAK
Akçam emlak piyasasının henüz stabilize olamadığını, enflasyonda düşüş arttıkça eski seyrine dönebileceğini belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Konut ve kira fiyatlarının artmaması için devlet kurumlarımız çaba sarfetse de diğer faktörlerden dolayı artış devam ediyor. Yeni sisteme geçilmesi ile hem kiralık ev piyasası bir nebze de olsa kontrol altına alınacak hem de sektör dijitalleşen dünyaya entegre olacaktır.”