Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın ikinci çeyreği itibarıyla Yapı İzin İstatistiklerini açıkladı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2024 yılı 2. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 22,7, daire sayısı yüzde 28,9 ve yüzölçüm yüzde 30,9 azaldı. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam konuya ilişkin, “TÜİK’in açıkladığı sayı konut üretiminin düştüğüne işarettir” dedi.
ATEM Başkanı Hakan Akçam, TÜİK tarafından açıklanan Yapı İzin İstatistiklerini değerlendirdi. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre düşüş yaşanırken Akçam, inşaat maaliyetlerinin yüksekliğinden dolayı müteahhitlerin imalat yapamadığına dikkat çekti. Akçam, bu durumun arzı azaltarak konut fiyatlarının yükselmesine neden olabileceğine vurgu yaptı.
MALİYET YÜKSEKLİĞİ İMALATIN ÖNÜNÜ KESİYOR
Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre Yapı İzin İstatistikleri’nde ciddi anlamda düşüş yaşandığını ifade eden Akçam, “Açıklanan sayıyı konut sektörünün kendi dinamikleri içerisinde değerlendirecek olursak birçok nedeni bulunuyor. En önemli nedeni ise uzun süredir hiç durmadan yükselen inşaat maliyetleri oluşturuyor. Maliyetlerin yüksekliği ise açıkçası müteahhitlerin gözünü korkutuyor ve yüksek maliyetlerin altına girerek imalat yapmaktan çekiniyorlar” dedi.
Maliyet artışlarının konut fiyatlarını da büyük oranda yükselttiğine vurgu yapan Akçam, bunun da konut satışlarını dibe çektiğini söyledi.
İNŞAAT MALİYETLERİ BELLİ BİR YIL ARALIĞINDA SABİT TUTULMALI
İnşaat sektöründe yaşanan maliyet artışını durduracak önerilere değinen Akçam şöyle konuştu: “Maliyet artışının durdurmanın ilk yolu yerli üreticiyi desteklemekten ve dış girdi sayısını azaltmaktan geçiyor. Bununla birlikte konut krizinin aşılabilmesi için, girdi maliyetleri üzerinde ciddi bir denetim sağlanması gerekiyor. İnşaat maliyetleri belli bir yıl aralığında sabit tutulmalıdır. Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu başta demir ve çimento ve diğer inşaat malzemelerinin fiyat artışında çok ciddi denetleme yapmalıdır.”
SONUÇLAR KONUT FİYATLARINI YÜKSELTEBİLİR
Yapı ruhsatı verilen bina sayısının 2. çeyrekte düşmesinin olası sonuçlarına ilişkin de konuşan Akçam, “Bu durumun arzı azaltarak konut fiyatlarının yükselmesine neden olma ihtimali çok yüksek. Talebin fazla olup arzın az olduğu ortamlarda yükseliş kaçınılmazdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.