İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekleriyle Kültür Sanat Muhabirleri Derneğinin düzenlediği “Cumhuriyetin 100. Yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı” kapsamında Pursaklar’da, Ankara kültür ve tarihi değerleri gezisi düzenlendi. Gezi kapsamında Kültür Sanat Muhabirleriyle kahvaltılı sohbet toplantısında buluşan Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ilçede gerçekleştirilen ve kültürel anlamda Ankara’ya değer katan projeleri değerlendirdi.
Pursaklar Belediyesine ait Ankara Kedisi Koruma – Yaşatma ve Tanıtım Merkezindeki toplantıda öne çıkan kültür sanat konularında açıklamalarda bulunan Çetin şunları söyledi:
Zorlu bir beş yıl geçirdik
“Pursaklar’da çok şey değişiyor. Biz, bir iddia ortaya koymuştuk. ‘Kültürde ve sanatta kendinden söz ettiren bir ilçe haline geleceğiz.’ diye. Beş yılın sonunda artık bu başlıkta anlatacağımız çok yerimiz oldu, yaptığımız çok ciddi işler oldu. Zorlu bir beş yıl geçirdik. 1,5 – 2 yılı neredeyse pandeminin o ağır koşullarıyla geçti. Yapacağımız bir sürü faaliyeti ya iptal etmek ya da ertelemek zorunda kaldık. Akabinde 11 şehrimizi çok ciddi etkileyen deprem felaketiyle karşı karşıya geldik. Yine kültür ve sanat başlığı adı altında yapacağımız birçok çalışmayı ertelemek zorunda kaldık. Beş yıllık görev süremiz içinde takriben üç yılımız olağanüstü şartlar içinde geçti. Ama buna rağmen çok iş yaptığımızı ifade etmek istiyorum.”
Aylık 40 bin ziyaretçi
Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, Ankara’ya değer katan önemli projelerden ‘Endemik Vadi ’ye ilişkin şunları söyledi:
‘Endemik Vadi ’de, Ankara’da kaybolmaya yüz tutmuş Ankara’dan ismini alan çiçekler, bitkiler ve hayvanların tekrar canlandırıldığı, üretiminin yapıldığı, bilimsel çalışmalarının yapıldığı ve insanların görmelerini gezmelerini ve tanımalarını sağlayan bir merkez oluştu. Ankara kültürünü resmetmek için bu ciddi bir çabaydı, gayretti ve çok başarılı oldu. Bir taraftan eğitim faaliyetleri yürüttüğümüz bir alan haline geldi. Hafta içi, sadece Pursaklar’ın değil Ankara’nın bütün okulları oraya turlar düzenlemeye başladı, binlerce çocuk oraya geldi. Ankara’yla ilgili başlıkları orada tanıdılar, eğitimlerini aldılar ve gittiler. Hafta sonları ve akşamları özellikle yaz aylarında aylık 40 bin ziyaretçiyi bulduk. Çok ciddi sayılardan bahsediyorum. Şimdi bunların toplamı Ankara’yla ilgili fikir edinmek isteyen insanların ufkunu açtı. Endemik Vadi’yi gezdiğinizde Ankara tavşanını belki ilk defa göreceksiniz. Yurtdışından edindik, burada üretmeyi başardık. İlk defa göreceksiniz ve şaşıracaksınız, buna adım gibi eminim. Ankara’nın dört beyazı; kedi, keçi, güvercin ve tavşanı o alanda göreceksiniz.”
Tiyatro kulübü kurduk
Konuşmasının devamında Ankara’nın en büyük tiyatro salonu olan Devlet Tiyatroları Pursaklar Sahnesi’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sadece ‘Endemik Vadi’ başlığında değil tiyatro başlığında da çok cesur davrandık. 165 bin nüfusu olan bir ilçede Ankara’nın en büyük devlet tiyatro sahnesini açtık. Biz buna karar verdiğimiz zaman, ‘Pursaklar’da bu büyüklükte devlet tiyatrosu olur mu?’ diye sormuşlardı. Biz olacağına inanmıştık. Ayda yaklaşık üç farklı oyun ve bütün oyunlar neredeyse kapalı gişe oynuyor. Yani 10 gün önce biletler satışa çıkıyor ve birkaç saat içinde tükeniyor. Bilet bulmak da öyle çok kolay değil. Gelen izleyici profiline baktığımız zaman yarısı Pursaklar’da oturan hemşerilerimiz, yarısı da Ankara’nın değişik ilçelerinden gelen izleyicilerimiz. Üç yılda izleyici sayımız yüz binlere ulaştı. Peki, elinizde bu kadar güzel tiyatro sahnesi var iken neler yaparsınız? Hiç boş durmadık, derhal Pursaklar gençlerinden oluşan bir tiyatro kulübü kurduk. Bu sanata ilgi gösteren 150’ye yakın gencimizi tiyatro sanatıyla tanıştırarak birer oyuncu haline getirdik. Bir tiyatro oyunu çıkarmak, yüz kişilik bir kadroyla bunu yapmak, bunun kostümüydü, dekoruydu vs. aylarca uğraşmayı gerektiriyor, çalışmayı gerektiriyor. Biz bu işi başardık, Pursaklar’ın gençleri artık tiyatroya ilgi gösteriyorlar, kendi oyunlarını oynatıyorlar ve ciddi sayıda da izleyici buluyorlar.”
Kültürün birçok tanımı var
Kültürün geniş bir alana yayıldığını ifade eden Çetin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Velhasıl yelpazemiz geniş, çalışmalarımız geniş, kültür dediğiniz zaman sanat dediğiniz zaman inanılmaz büyük bir yelpazeyle çalışmak durumundasınız. Küçücük bir çiçek de kocaman bir tiyatro salonu da sizin ilgi alanınıza girmek durumunda. Kültür böyle geniş bir alan. Kültür kelimesinin birçok tanımı var. Benim kültürle ilgili şu ana kadar duyduğum en güzel tanım, ‘unutulandan arta kalan her şey’. Bundan daha güzel bir kültür tanımı duymadım.” (kaynak:haymanagazetesi.org)