Bandırma 17 Eylül Üniversitesi öğrencilerine ‘girişimcilik’ konulu bir konferans veren TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, zenginliğin yolunun girişimcilikten geçtiğini vurguladı. “Girişimci doğulmaz, girişimci olunur” diyen Hisarcıklıoğlu girişimciliğin altın kurularını ise: Hayal kurma, hedef seçme, çok çalışmak, risk almak, pes etmemek, yenilikçi olmak ve iyi bir fikir geliştirmek olarak açıkladı.​

 

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Konferans Salonu’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin hayal kurmakla başladığını ifade etti. Hayal gücü olmasa Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfedemeyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu gençlerden sınır koymadan hayal kurmalarını istedi. Konfüsyus’un “Eğer ağaca çıkmak istiyorsanız yıldızlara tırmanmayı isteyin ki, muvaffak olabilin” sözünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu hayal ve hedefin ise ancak çok çalışarak hayata geçirilebileceğine vurgu yaptı.Çok iyi fikir ve hayaller olmasına rağmen hayata geçirilemediğinden söz eden Hisarcıklıoğlu, “Küresel Girişimcilik Endeksi’ne göre her 100 kişiden 32’si girişimcilik hedefi koyuyor. Ancak bunların sadece 10’u işi hayata geçirmek için harekete geçiyor. Harekete geçmezseniz hayallerinizle yaşarsınız! Çalışmadan hiçbir şey olmaz” dedi.

Girişimcilik için gereken şeylerden birisinin de cesur olmak ve risk almak olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, “Cesur olmayan insan girişimcilik yapamaz. Bu iş aslında risk alabilme ve risk yönetebilme işidir. 150 milyar dolar ihracatın %60’ını KOBİ’ler yapıyor. Bizim hamurumuzda cesaret var. Cesaret olmasa orta Asya’dan çıkıp buraya gelir miydik? Elimizde cevher var; marifet bunu işlemekte”

-Pes etmeyen kazanır

Hayatta başarı olduğu gibi başarısızlığın da bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Başarıya ulaşan insanların diğerlerinden farkı, pes etmeden başarısızlığın üzerine gitmeleridir. Forbes dergisi araştırma: Başarılı girişimcilerin ortak özelliği: Kaybetmekten korkmayanlar kazanıyor. Aslında bu, her işte böyle. Abraham Lincoln’un hayat hikâyesi, buna güzel bir örnek. 21 yaşında işinde başarısız oldu.22 yaşında girdiği ilk seçimi kaybetti. 24 yaşında tekrar işinde başarısız oldu. 26 yaşında karısı vefat etti. 27 yaşında ruhsal bunalıma girdi. 34 yaşında kongre seçimlerini kaybetti. 36 yaşında kongre seçimlerini yine kaybetti

45 yaşında senato seçimlerini kaybetti. 47 yaşında başkan yardımcısı seçimlerini kaybetti. 49 yaşında tekrar senato seçimlerini kaybetti. Ama yılmadı sabırla çalıştı, çabaladı ve başardı; 52 yaşında Amerika Birleşik Devletleri’ne başkan seçildi.

Bir başka kural ise yapılmayanı yapmak ve yenilikçi olmak. Eskiden iş yapmanın kuralı şuydu: Komşun ne işi yapıyorsa sen de onu yap. Kayseri’de Mercedes’e binen ne iş yapıyorsa sen de yap denirdi. Şimdi kural tam tersi: yapılanı değil, yapılmayanı yapmanız lazım. Eski köye yeni adet getirin. Devir icat çıkartanların devri. Öyle hemen aklınıza uzay gemisi yapmak gelmesin! İcat çıkarmak dünyaya herkesten farklı bakabilmektir. Dünyada başarılı girişimcilerin yüzde 80’i yeni bir şey bulan değil, mevcut bir işi daha iyi yapandır.” Hisarcıklıoğlu anlattığı kurallar için Sturbucks, UBER, Alibaba.com, Airbnb ve Whatsapp örneklerini verdi.

Girişimcilik için gençlerin sermayeyi şart gördüğünden bahseden Hisarcıklıoğlu, sermayeden çok iyi bir fikrin önemli olduğunun altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, “Bakın arkadaşlar sizin en son dert edeceğiniz şey sermaye. O iş bizim gençliğimizde büyük bir sorundu. Şimdi sorun olmaktan çıktı. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok.”

CEVAP VER