Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl 4’ncüsü gerçekleştirilen “Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları”nda Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Aizanoi Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceleme fırsatı bulduk.
Etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan, Kütahya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden Fatma Akcan Budak, Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir ve kültür sanat muhabirleri katıldı.
Aizanoi Antik Kenti kazı alanında yaptığımız gezinin bir kısmını rekreasyon amaçlı elektrikli “Green Car” araçlarıyla gerçekleştirdik. Araçlardan birinin sürücü koltuğunda o gün orada bulunan Çavdarhisar Kaymakamı Metin Korkmaz’ın bulunması bizim için güzel bir sürpriz oldu.
Yaptığımız kısa gezintinin ardından duvarları antik kent kalıntılarından elde edilen Aizanoi sembolleri ve resimleriyle süslü kazı evine ulaştık. Gün boyu bizimle yakından ilgilenen Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun çok değerli bilgileri buradaki sohbet ortamında da bizlerle paylaşmaya devam etti.
AİZANOİ SİMGELERİ HER YERDE
Gezide bize eşlik eden Kütahya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Uzmanı Fatma Akcan Budak, Green Car’ların henüz koruma örtüleri çıkarılmamış koltuklarını göstererek Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal’a döndü ve “Müdürüm bu koltukları Aizanoi sembolleriyle kaplatsak hoş olmaz mı?” diye sordu. Yüzünde memnuniyet ifadesi beliren Zekeriya Ünal’ın da, “Yaparız yaparız, onu da yapalım tabi” şeklindeki olumlu cevabı belediye ve bakanlık yetkililerinin uyumlu çalışmasının bir göstergesiydi.
“AİZANOİ” İÇİN AKAN SULAR DURDU
MÖ 3000’li yıllara ait, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan, 2012’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edilen, dünyanın ilk Borsa yapısına sahip olan Aizanoi kentindeki gezimizde antik çağdaki adı “Penkalas” olan Koca Çay’da restorasyonu devam eden köprüleri görme imkânı bulduk. Toplam 5 köprüden ikisi restore edilmiş durumda. Su akışının kesildiği nehirde belirli alanlarda tespit edilen tarihi eser ve heykellerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar sürüyor.