Dolmadan, pilava, helvadan, türlü türlü tatlılara kadar mutfağımızdaki pek çok lezzetin ortak noktası olan çam fıstığı, mutfaktaki rolünün yanı sıra tıbbi ve ekonomik açıdan da oldukça önemli bir değere sahiptir.

Çam fıstığı gerek iç, gerekse dış piyasalarda yüksek ekonomik değeri olan ve üretildiği bölgelerde yarattığı katma değerle dünyada önemli bir odun dışı orman ürünüdür. Dünyada yirmiden fazla çam türünün fıstığı yenilebilmekte olup  dünya ticaretinde yeri bulunmaktadır.

Fıstık çamı ülkemizde Akdeniz havzasında ılıman iklime ve deniz kenarına bağlı olarak 860 metre rakıma kadar yükselmekte ve denizden 70 km  içerilere kadar Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yayılış göstermektedir. En çok üretim yapılan ilk beş Orman Bölge Müdürlüğü olarak ise  Balıkesir, İzmir, Bursa , Adana, Muğla Orman Bölge Müdürlükleri yer almaktadır.

Fıstık Çamı hasadı ise meşakkatli bir süreçten geçmekte. Metrelerce yükseklikte bulunan kozalaklar ağaçlardan toplanıyor, toplanan kozalaklardan çam fıstıkları çıkarılıyor, çıkarıldıktan sonra kabuk kırma makinelerinde kırılmakta ve pazara ulaşmakta. Uzun ve meşakkatli bu süreç ise çam fıstığının değerini oldukça arttırmakta. Fıstık Çamı yayılışının yoğun olduğu bölgelerde orman köylümüzün geçim kaynağı oluyor, orman köylümüzün yüzünü güldürüyor.

​Türkiye’de çam fıstığı üreticisi ürününü kooperatiflere, toptancılara, fabrikalara pazarlamaktadır. Üretimin bir kısmı iç pazarlarda değerlendirilirken, üretilen çam fıstığının %85’i ihraç edilmektedir. En önemli üretici konumunda olan Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre yapılan envanter çalışmaları sonucunda 84.809  hektar alanda 27.880 ton faydalanılabilir çam fıstığı bulunmaktadır. 2022 yılı içerisinde 1.141 ton çam fıstığı üretimi gerçekleşmiştir. TÜİK verilerine göre çam fıstığının son 3 yıldaki ihracat miktarları incelendiğinde ortalama 565 ton çam fıstığı ihracatına karşılık 33.107.813 dolar ülke ekonomisine döviz girdisi sağlanmıştır.

CEVAP VER