Dünya Bankası İş Ortamı Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Eğer dünyada ilk 10 ekonomi arasında olmayı hedefliyorsak reform ateşini canlı tutmalıyız ve yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek için çok hızlı ve kararlı adımlar atmalıyız” dedi. Hisarcıklıoğlu yapılanların da bir iletişim stratejisi çerçevesinde kamuoyuyla ve yatırımcılarla düzenli şekilde paylaşması gerektiğinin altını çizdi. TOBB Başkanı konuşmasında ayrıca, küresel ekonomide korumacılığın arttığına dikkat çekti.​

Dünya Bankası İş Ortamı Raporu’nun değerlendirildiği “Türkiye’de İş Ortamı” toplantısı, TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel’in  de katılımıyla gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın üst düzey bürokratları Türkiye tarafından gerçekleştirilen iyileştirmeler ve reformlar hakkında bilgilendirmede bulunurken, STK’ların temsilcileri de önümüzdeki dönemde odaklanılması gereken konular ve reform alanlarını masaya yatırdılar. Toplantıda; YOİKK Üyesi Bakanlıkların yetkilileri, Dünya Bankası İş Ortamı Raporu’nun anket katılımcıları, iş dünyası örgütlerinin temsilcileri, mali müşavirler ve sektör meclisi temsilcileri ile İstanbul’da bulunan oda/borsaların temsilcileri yer aldı.

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasını, daha fazla yatırım çekmesini, daha huzurlu olmasını, daha zengin olmasını istediklerini vurguladı. Bunun için de kamu-özel sektör el ele verip, doğru stratejileri uygulaması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu sürece daima destek veren Bakan Bülent Tüfenkci’ye teşekkür etti.

Dünyadaki gelişmeler

Dünyanın ilginç bir zamandan geçtiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, “İngiltere’nin AB’den çıkış kararı Brexit, Avrupa’da artan terör olayları, ve aşırı uç siyasetin yükselişi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçimi, dünya gündemine damgasını vurdu. Küresel ekonomi, hala kriz öncesi seviyelere ulaşamadı. Üstelik giderek büyüyen korumacılık tehlikesiyle karşı karşıyayız. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yeni yönetim, Avrupa’daki seçimlerde yükselen popülizm; korumacılık yanlısı politikaların artacağı sinyalini veriyor. Dünyada bunlar olurken, çevre coğrafyamızda sıkıntılar devam ediyor. Suriye’de ve Irak’ta uzun yıllardır karmaşa devam ediyor. Yine bu süreçte, sözde birbiriyle alakası olmayan terör örgütleri, aynı anda ülkemizi hedef aldı. Ama en önemli olayı 15 Temmuz gecesi yaşadık. Milletimiz ve devletimiz, hain ve canice bir darbe girişimi sonrasında, uçurumun kenarından döndü. Ama bu millet, ayağa kalktı ve hain darbecileri yenilgiye uğrattı” diye konuştu.

“Bardağın boş tarafına odaklanıyoruz”

Küresel ekonomide dalgalı denizlerde yol alındığına değinen TOBB Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu, bölge coğrafyasının zor bir dönemden geçtiğinden söz etti. Son 2 yılda zor günler yaşansa da, bardağın boş tarafına fazla odaklanıldığı kanaatinde olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Bu durum, maalesef ekonomimizin dinamizmini, girişimcilerimizin gücünü, son yıllarda atılan yatırımcı dostu reformları görmemizi engelliyor. Son yıllarda Türkiye’de iş ortamının iyileştirilmesi için neler yapıldı bunları konuşalım istiyoruz. Bundan sonra Türkiye’de iş ortamının daha da iyileşmesi için neler yapacağımızı konuşalım istiyoruz. Çünkü küresel rekabette daha iyi yerlerde olmak zorundayız. Burada küresel ölçekte kullanılan göstergelerden en önemlilerinden biri Dünya Bankası’nın Doing Business sıralamasıdır. Burada maalesef istediğimiz noktada değiliz. 190 ülke arasında 69’uncu sıradayız. Alt kırılımlarda 22.sırada olduğumuz gösterge de var, 128.sırada olduğumuz gösterge de var. Hedefimiz de çok net. Madem dünyanın en güçlü 20 ekonomisi arasındayız ve ilk 10’u hedefliyoruz, o zaman tüm göstergelerde ilk 20 içinde olmalıyız. Bunun için 2 şey yapmamız lazım. Birincisi reform ateşini canlı tutmalıyız. Yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek için çok hızlı ve kararlı adımlar atmamız lazım.Türkiye, artık içine kapanır, kendine gelemez diyenlere inat, daha yükseğe sıçramamız lazım.

Aslında son dönemde çok güzel işler de yapıldı. Hükümetimiz çok önemli adımlar attı. Şirket kuruluşlarında odalarımızın tek durak ofis haline geldi. Yatırımların proje bazında desteklenmesine ilişkin düzenlemeyi çıktı. Özellikle KOBİ’lerimiz için devrim niteliğinde olan Taşınır Rehni Kanunu çıktı. Vergi konusunda önemli sorunlarımızı çözen 2 tane önemli torba kanun hayata geçti. Kangren hale gelen sistemi ıslah etmeye çalışan bilirkişilik kanunu çıktı. Krediye erişimde dünyaya örnek olacak KGF uygulamasıyla 250 milyar liralık bir kredi imkanı şirketlerimize sunuldu. Sanayimizin özellikle araziye erişim sorunlarının çözümünde ciddi bir reform niteliği taşıyan Üretim Reform Paketi bugün Meclis gündeminde. İş davalarında arabuluculuk reformu son aşamasına geldi. Son 50 yılda 5 kere meclise gelmesine rağmen bir türlü yasalaşamayan 193 maddelik Patent Kanunu, 3 gün gibi kısa bir sürede Meclis’ten geçti. Bunlar yatırımcılara devletin sahip çıktığının en önemli göstergesi. Türk devletinin reform iştahının da kanıtıdır. Bu tür reformlara hız kesmeden devam etmemiz gerekiyor. Ama yapmamız gereken bir şey daha var. Yaptıklarımızı daha iyi anlatmamız gerekiyor. Reformları bir iletişim stratejisi çerçevesinde kamuoyuyla ve yatırımcılarla düzenli şekilde paylaşmamız gerekiyor. Çünkü aslında yatırım ortamı dediğimiz konu bir algı meselesi. Sizin ne kadar iyi veya kötü olduğunuz kadar, nasıl algılandığınız da önemli bir faktör.

Bugün salonda Dünya Bankası’nın Doing Business anketlerini dolduran şirketlerimizin ve müşavirlerimizin temsilcileri ile beraberiz. Belki, bugün konuşacağımız reformların bir kısmını ilk defa burada duyacaksınız.Belki bazılarında düzenleme yapıldı, ama uygulama sıkıntıları var. İşte tüm bunları daha etkili bir iletişim stratejisi ile aşabiliriz. Yani önce reformları yapacağız, sonra bunları sizlere anlatacağız, uygulamada yaşanan sorunları sizden dinleyip, gerekirse ince ayarları yapacağız.Böylece ülkemizi Doing Business sıralaması başta olmak üzere tüm küresel sıralamalarda üst sıralara taşıyacağız”

“Tüm iş dünyası örgütleriyle birlikte çalışıyoruz”

Bu toplantıyı uzun süreli bir işbirliğinin ilk aşaması olarak gördüğünü belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, artık daha fazla bir araya geleceklerini anlattı. TOBB olarak bu süreci başlattıklarını ancak TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED başta olmak üzere tüm iş dünyası örgütleriyle birlikte çalıştıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Hükümetimiz de sağolsun bizim sürekli arkamızda. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci bugün bizlerle. İş dünyası dostu, böyle bir bakanımız olduğu için gerçekten çok şanslıyız. Taşınır rehni ve şirket kuruluş işlemleri başta olmak üzere bir çok reformda kendisinin bizzat imzası var. Ayrıca, bu reformlar için çok önemli bir platform olan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu’nun koordinasyonundan sorumlu Müsteşarımız İbrahim Şenel ve çok kıymetli bürokratlarımız bizlerle. Dünya Bankası Doing Business Reform Danışma Grubu’ndan Sayın Iva Hamel de bugün misafirimiz. Hem son dönemde Türkiye’de yapılanları bizlerden dinlemek, hem de başarılı reform uygulamaları konusunda bizlere bilgi vermek için aramızda. Kendisine de davetimize icabet ettiği için teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.

 

CEVAP VER