Üsküdar Belediyesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Darbe girişimi gecesinden fotoğrafların yanı sıra 15 Temmuz’da motosikletiyle yaralıları taşırken kurşunlanarak yaşamını yitiren Şehit Yılmaz Ercan’ın motosikletinin de yer aldığı 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Sergisi, 17 Temmuz’a kadar Üsküdar Sahili’nde açık olacak. Sergi açılışında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, darbeleri ve ihanetleri unutmamanın önemine dikkat çekerek “Unutursak bunlar tekrarlanabilir ve ne yazık ki tarihimizde bunların tekrarları vardır. 15 Temmuz’un unutulmaması, unutturulmaması adına hepimize seferberlik hali düşüyor” dedi.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Sergisi, Üsküdar Sahili’nde açıldı. 15 Temmuz şehidi İlhan Varank’ın ablası Ayşe Varank Arslantürk, 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Ak Parti Üsküdar İlçe Başkanı Erdem Demir, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katılımı ile açılışı gerçekleşen sergi, 17 Temmuz’a kadar Üsküdar Sahili’nde görülebilecek.
15 Temmuz’un sembolü motosiklet Üsküdar Meydanı’nda
Darbe girişimi gecesi motosikletiyle yaralıları taşırken şehit olan Yılmaz Ercan’ın motosikleti de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Sergisi’nde sergileniyor. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, sergi açılışında “Bugün burada ihanet gecesinde yaşananları gözler önüne seren fotoğraf sergisinin yanında 15 Temmuz kahramanlarımızdan aziz şehidimiz Yılmaz Ercan’ın motosikleti de bulunuyor. Görünürde bir motosiklet ama aslında tanktan, toptan, tüfekten, F16’dan daha kıymetli, daha önemli” dedi.
“YA OLACAKTIK, YA ÖLECEKTİK”
Sergi açılışında konuşma yapan 15 Temmuz şehidi İlhan Varank’ın ablası Ayşe Varank Arslantürk, “Bundan 6 yıl önce, 251 vatan sevdalısı kahramanı, uğruna gözlerini kırpmadan can verdikleri aziz vatanın bağrına emanet ettik” dedi ve “O gece insanlar 7’den 70’e sokaktaydılar. O gece milletçe yeni bir kahramanlık destanı yazdık. O gece ya olacaktık, ya ölecektik, bir varoluş mücadelesi verdik” şeklinde konuştu.
“KİMSE ÜLKEMİZE YAN GÖZLE BAKMASIN”
Açılış töreninde konuşan 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç, konuşmasında “Kimse ülkemize yan gözle bakmasın” diyerek “Bu topraklarda dünyaya gelmek bir izzettir, bir lütuftur. Yeri geldiği zaman bunun bir bedeli de gerekir mi? İşte şehitlerimiz bu bedelin ödenmesi gerektiğinin manasına ve ruhuna inandıkları için en sevdiklerini bırakmıştır” dedi ve bu değerlerin gerekirse yarın da bedelinin ödenerek yine korunacağını söyledi.
“ÜSKÜDAR BELEDİYE BAŞKANI HİLMİ TÜRKMEN: 15 TEMMUZ’U GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK DURUMUNDAYIZ”
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, konuşmasında 15 Temmuz’un unutulmaması gerektiğinin altını çizdi ve şöyle konuştu: “Merhum Aliya İzzetbegoviç’in ‘Soykırımı unutmayın, unutulan soykırımlar tekrarlanır’ diye bir uyarısı var biliyorsunuz. Aslında o cümleyi şöyle de okuyabiliriz, darbeleri ve ihanetleri de unutmamamız lazım. Unutursak bunlar tekrarlanabilir ve ne yazık ki tarihimizde bunların tekrarları vardır. 15 Temmuz’un unutulmaması, unutturulmaması adına hepimize seferberlik hali düşüyor. Bugün ihanetin 6 yıldönümü. Tabii ki değişik vesileler ile bir dizi etkinlikler icra ediyoruz. Bunlar o kadar kıymetli ve önemli ki. Bunu millet olarak adeta bir yaşam tarzı haline getirmek durumundayız. Üsküdar tarihte bu misyonunu, vizyonunu hep taşımıştır. Kurtuluş savaşı yıllarında da Üsküdar Meydanı, bu milletin kader anlarında mücadelenin kaderini etkileyecek yer olmuştur. 15 Temmuz ihanet gecesinde de Üsküdar önemli noktalardan birisi olmuştur. En çok şehidin ve gazinin olduğu ilçe Üsküdar’dır. Adeta hainlerin hedeflerine ulaşabilmeleri adına yaptıkları bütün planların boşa çıkmış olduğu yerdir Üsküdar. Çengelköy ihanetin başarıya ulaşmasının önündeki en büyük engel semtlerden birisidir. O gece bir milletin tarihi adeta yeniden yazıldı. Bu destanı unutturmamamız lazım. Bunu sözle, günlük ya da yıllık programlarla anlatmak yerine eylemlerimizle, yaşam tarzı haline getirecek faaliyetlerimizle gelecek kuşaklara aktarmak durumundayız. Yoksa unutulan ihanetler tekrar eder kanaatindeyiz. Bizim unutmamamız yeterli değil, aynı zamanda unutturmama görevimiz de var. O yüzden bu sergiler ve projeler çok ama çok kıymetli. Şehadet, şehitlik herkese nasip olmaz. Bu da bir nasip meselesi. Vatanı, bayrağı, kutsal değerleri, toprağı uğruna en değerli varlığı canını feda eden aziz şehitlerimiz aslında ölümsüzdürler. Değerlerimize, inanışımıza uygun bir yaşam ve ölümü Allah hepimize nasip etsin.”