İstinye Üniversitesi öğrencileri, geleneksel hale gelen “Dünyanın Ekmeği: Tadım ve Sunum” adlı etkinlikte, sabah saat 06:00’da İstinye Üniversitesi Mutfağına (MATBAH) girerek, 38 çeşit uluslararası ve yöresel ekmek hazırlayıp, konukların ve uzmanların tadımına sundular. Katılımcıların ve uzmanların oylarıyla, en beğenilen üç ekmek ve ekibi ödüllendirildi. Şampiyon, Pancarlı Baguette ekmeğini üreten ekip olurken, ikiciliği Banana Bread ekibi ve üçüncülüğü Balkabaklı Ekmek ekibi aldı.

İstinye Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Gastronomi Bölümü tarafından düzenlenen ve artık gelenekselleşen “Dünyanın Ekmeği: Sunum ve Tadım” etkinliğinde bu sene, yüzden fazla öğrenci, dünyanın farklı kültürlerinden 38 ekmeği, İstinye Üniversitesi ailesinin ve uzmanların tadımına sundu.

Üniversitenin mutfağı MATBAH’ta, sabah 06:00 başlayıp hazırlanan 38 çeşit ekmek, lezzetleri ve sunumlarıyla büyük beğeni topladı. İrlanda, İtalya, Japonya, Amerika, Fransa, Almanya gibi birçok ülkenin ve Türkiye’den birçok yörenin farklı lezzetlerinin bir araya geldiği sunumda, Amerika’nın ‘Monkey Bread-Maymun Ekmeği’, Japonya’nın ‘Hokkaido’su, Türkiye’nin ise ‘Hamsili Mısır Ekmeği’ dikkat çeken çeşitler arasında yer aldı.

İlk üçe girenler toplu halde

Türkiye’den 10, dünyadan 28 ekmek

Konuyla ilgili bir açıklama yapan, İstinye Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özer, ekmeğin bütün ülkeleri ilgilendiren uluslararası ortak bir nokta olduğuna dikkat çekerek; “Mutfak sevgi işi ama ekmek-insan ilişkisinde sevgi unsuru çok daha öne çıkıyor. Öğrencilerimiz sevdikleri ekmekleri kendileri seçip, buldular. Hem farklı ülkelerden ekmekler, hem de yörelerimizden farklı ekmekler için,sabahın çok erken saatlerinde mutfağa girdiler. Türkiye’den 10, dünyadan 28 çeşit ekmek yarıştı.” dedi.

Yarışma Birincisi

Besin ögelerinin dengesini kurmak önemli

Ekmeklerin pişirilirken çok farklı teknik ve malzemeler kullanıldığını belirten Özer, sözlerine şöyle devam etti: “Kimisi yoğurma gerektirmeyen, hatta direkt pişirilen, kimisi uzun süre fermantasyona tabi tutulan, kimisi fırında kimisi de tavada pişirilen birçok çeşit ekmek yapıldı. Pişirilen ekmeklerinin her birinin temel özellikleri sağlıklı olmaları… Türkiye’den ve dünyadan yapılan ekmekleri sağlıklı ya da değil diye ayıramayız. Yaygın kabulün tersine, beyaz unun da protein ve besleyici değeri var; yeter ki farklı malzemelerle onun besin öğelerinin dengesi kurulsun. Kuru meyve, sebze ve elma ile zenginleştirilmiş ekmekler var. Hangisi sağlıklıdır diyebileceğimiz bir durum yok, hepsi sağlıklı.”

Yarışma İkincisi

Şampiyon Pancarlı Baguette

Yarışmanın 1’ncisi seçilen “Pancarlı Baguette” ekmeğini hazırlayan, Başar KÜÇÜKÇOLAK ve Burak TEKİN, Fransızcada ‘baguette’ kelimesinin, ekmeğin şeklini de belirleyen ‘baton-sopa’ kavramlarından geldiğini vurgulayarak, şunları söylediler: Ekmeğimiz yaklaşık 65 cm boyunda ve diğer ekmeklerden farklı olarak daha yapışkan bir hamur kıvamı var. Fransız mutfak kültürünün de en öne çıkan ekmeklerinden birisidir. Temel olarak hamurunun yapılışında pek fazla değişiklikler olmasa da, ekmeğin çıtırlığı ve rengi ile günün her öğünü, her türlü tatlı veya tuzlu kombinasyonlarla tüketilebiliyor. Biz tarifimize pancar suyu ekleyerek yoğurduk. Böyle bir farklılık getirdik. Afiyet olsun hazırlamak isteyenlere.”

Yarışma Üçüncüsü

Yarışmanın ikincisi Banana Bread

Yarışmada 2’nci olan, Banana Bread, yani Muz Ekmeğini hazırlayan Tahir KÖŞ ve Naciye TOSUN, ekmekleriyle ilgili şu bilgileri verdiler: “Muz ekmeği, olgun, püresi muz kullanılarak yapılan nemli, kek benzeri bir ekmektir. Normal ekmek tariflerindeki gibi maya değil, içindeki kabartma tozu nedeniyle hızlı ekmek çeşidi olarak bilinir. Tost ekmek tavasında pişirilir ve Amerika’da çok yaygındır.”

Üçüncülük Balkabaklı Ekmeğin

3’ncülüğü kazanan Balkabağı Ekmeğini hazırlayan Tunahan AKMAN ve Alara ŞAHİNTAŞ, Sakarya ilinde yetişen önemli bir ürün olan ve günümüzde, çorba, tatlı ve şekerlemeler olarak 40 farklı çeşit ürün yapılabilen balkabağını ekmekte kullandıklarını belirterek; “Kabağı haşladıktan sonra püresini ekmek malzemeleri ile karıştırdık ve toprak güveçte pişirdik. Denemek isteyenleri tarifini vermekten mutluluk duyarız.” ediler.

Dünyanın Ekmeği Sunum ve Tadımı Ekmek Çeşitleri

Çikolatalı Ekmek – İsveç

Haşhaşlı Ekmek – Amasya

Pretzel – Almanya

Erzincan Ketesi – Erzincan

Pancarlı Baugette – Fransa

Cornish Saffron Buns – İngiltere

İngiliz Muffin – İngiltere

Hokkaido – Japonya

Kliçe – Mardin

Viyana Ekmeği – Avusturya

Panini – İtalya

Knackebrot – Norveç

Cinnamon Roll – Amerika

Bazlama – Trabzon

Haçapuri – Gürcistan

Pesto Soslu Ekmek – İtalya

Bal Kabaklı Ekmek – Sakarya

Brioche – Fransa

Pao De Queijo – Brezilya

Panettone – İtalya

Irish Soda – İtalya

Stollen – Almanya

Balıkesir Simit- Balıkesir

Pain Aux Noix – Fransa

Hamsili Mısır Ekmeği – Trabzon

Challah – İsrail

Zeytinyağlı Ekmek – İtalya

Bagel – Amerika

Cramique – Belçika

Cob Ekmek – İngiltere

Hitit Ekmeği – Çorum

Banana Bread – Amerika

Pita – Lübnan

Aktif Karbonlu Ekmek

Caramel Apple Monkey – Amerika

CEVAP VER