Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), hedef pazarlardan gelen turist sayısını yukarıya çekmek amacıyla, kültürel ve tarihi değerlerimizi tanıtma sorumluluğu çerçevesinde ülkemizde görev yapan yabancı misyon şeflerine yönelik ikinci tanıtım gezisini Bursa’da gerçekleştirdi.
Bursa’nın yurt içi ve yurt dışında daha iyi tanınması, bölgesel kalkınma ve ekonomisine katkı sağlanması, az bilinen eşsiz tarihi ve kültürel değerlerinin ön plana çıkartılması amacıyla yapılan geziye; Arjantin, Küba, Sırbistan, Litvanya, Kuzey Makedonya, Malezya, Ukrayna, Hindistan ve Kolombiya’nın yer aldığı 9 ülkenin Büyükelçileri aileleriyle birlikte katıldı. Ankara’dan Bursa Yenişehir Havalimanı’na gelen Büyükelçiler, TÜRSAB tarafından Büyükşehir Belediye Bandosu’nun çaldığı marşlar eşliğindeki törenle karşılandı.
BÜYÜKELÇİLER TÜRKİYE’NİN TURİZM ELÇİSİ OLACAK
Üç gün süren gezide büyükelçilere, Osmanlı başkenti Bursa’nın tarihi ve turistik yerleri TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya tarafından gezdirildi. Firuz Bağlıkaya, “TÜRSAB olarak tanıtım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İkincisini düzenlediğimiz bu gezilerle ülkeler arasında yakın ilişkiler kurup aramızdaki kültür ve dostluk bağlarını güçlendirerek, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa’yı güçlü bir destinasyon olarak konumlandırmayı hedefliyoruz. Amacımız Türkiye aşığı olarak ayrılsınlar, ülkelerine döndüklerinde ise Türkiye’nin turizm elçisi olsunlar. Ülkemizin her köşesini tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu’nun katkılarıyla düzenlenen Bursa gezisinde Büyükelçiler; Bursa’da Ulu Cami ve Koza Han’da gezerek, Mehter Takımı’nı izledi. İznik’te halk oyunları gösterileriyle karşılanan Büyükelçiler, daha sonra çini boyama kursuna katıldılar.
Görkemli tarihi, gastronomisi ve kültürü ile Bursa’ya hayran kaldıklarını ifade eden Büyükelçiler, TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya’ya Türkiye’yi ülkelerinde tanıtma sözü verdi. Bursa’dan çok etkilendiğini söyleyen Küba Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez; “Ulu Cami’yi ziyaret etmekten çok mutluyum. Osmanlı tarihi etkileyici. Galileo’dan 300 yıl önce güneş sisteminin burada bulunmuş olması çok ilgimi çekti” dedi. 5 yıldır Türkiye’de diplomatik görevde olduğunu söyleyen Sırbistan Büyükelçisi Zoran Markoviç ise Cumalıkızık’ı gördüğünde çocukluğuna döndüğünü belirtti. Bursa’da nüfusun önemli bir kısmının Makedonya kökenli olduğuna dikkat çeken Kuzey Makedonya Büyükelçisi Zvonko Mucunski; “Ülkelerimiz arasındaki güçlü bağı burada gördük” diyerek, kültürüne ve tarihine sahip çıkmış Osmanlı’nın ilk Başkenti Bursa’da edindiği izlenimleri ülkesindeki seyahat acentalarına anlatacağını vurguladı. Türk misafirperverliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Arjantin Büyükelçisi Jorge Alejandro Mastropietro ise “Bu kadar güzel, köklü tarihi olan bir şehir beklemiyordum. Türk dizileri Arjantin ve tüm Latin Amerika’nın dikkatini buraya çekti” diyerek, dizilerin bu kadar meşhur olmasının iki ülke arasındaki turizme olumlu etkisi olacağını düşündüğünü söyledi. Geziye 3 çocuğu ve eşiyle birlikte katılan Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, “Bursa’ya ailemle gelmekten çok mutluyum. Osmanlı Başkenti Bursa bizi etkiledi. Kendimizi zamanda yolculuk yapmış gibi hissettik. Türkiye’ye Ukrayna’dan daha fazla turist gelmesi için çabalıyoruz. Göbeklitepe, Pamukkale, Kapadokya gibi yerleri Ukrayna’da tanıtıyoruz. 16 Mayıs’ta Bursa’ya, Ukraynalı 23 iş insanını getireceğiz” dedi.