Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarında, konutlarda yüzde 10 indirim yapıyoruz. Aynı şekilde, konutlarda ve küçük-orta ölçekli işletmeler ile ticarethanelerde kullanılan doğal gazın fiyatında da yüzde 10’luk bir indirime gidiyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) AK Parti Grup Toplantısı’na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda milletvekillerine ve partililere hitaben bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ilk bütçesinin, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüp, yapılan oylamayla kabul edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, her açıdan ülkenin ihtiyaçlarına cevap veren, 2019’u en verimli, en başarılı, yeni hizmet, yatırım ve önemli projelerle değerlendirmeye imkân sağlayan bir bütçe hazırladıklarına inandığını söyledi.
“BÜTÇE DİSİPLİNİ ÖNCELİĞİMİZ OLMAYI SÜRDÜRECEK”
Bütçenin verdiği imkânları en iyi şekilde kullanarak, son 16 yıldır olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Türkiye’yi şahlandırmaya, zaferlerden zaferlere taşımaya devam edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütçenin hazırlamasında emeği geçenlere ve bütçe maratonunu başarıyla sonuçlandıran Cumhur İttifakı ruhunu Genel Kurul’da da yaşatan milletvekillerine teşekkür etti.
2019 yılı bütçe giderlerinin 961, faiz hariç olarak 843.7 milyar lira olarak planlandığına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılı için bütçe gelirlerini 880.4, vergi gelirlerini 756.5, bütçe açığını 80.6 ve faiz dışı fazla rakamını da 36.7 milyar lira olarak öngördüklerini kaydetti.
2018 için merkezî yönetim bütçe giderlerinin 821.8, bütçe gelirlerinin 749.6, bütçe açığının 72.1 ve faiz dışı dengenin de 4.3 milyar lira olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütçe disiplini, her zamanki gibi önceliğimiz olmayı sürdürüyor. Milletimizden topladığımız vergileri, yine milletimizin istifadesine sunmayı esas alıyoruz” diye konuştu.
AK Parti öncesine ilişkin örnek veren ve 2002 yılındaki faiz harcamalarının, bütçe giderlerinin yüzde 43’üne, vergi gelirlerinin de yüzde 86’sına karşılık geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönemde toplanan her 100 liralık verginin 86 lirasının faiz ödemesine ayrıldığına, 2017 kesin rakamları itibariyle ise bu oranın yüzde 10’lar seviyesine gerilediğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şayet faiz harcamaları 2002 seviyesinde devam etseydi, önümüzdeki yıl 300 milyar liralık bir kaynağı milletimize eğitim, sağlık, güvenlik, ulaştırma, tarım, sanayi, imar hizmetleri vermek için değil; faiz ödemesi için kullanmak zorunda kalacaktık” diye ekledi.
“DEVLET VE MİLLET OLARAK GÖSTERDİĞİMİZ DAYANIŞMA SAYESİNDE DİMDİK AYAKTAYIZ”
Ağustos ayındaki saldırıyı, güçlü bir altyapı ve sağlam bir iradeyle karşılamamış olmaları durumunda çok başka sonuçlarla karşı karşıya kalınabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devlet ve millet olarak gösterdiğimiz dayanışma sayesinde, yaşadığımız onca badireye, operasyona rağmen, hamdolsun dimdik ayaktayız.
Son dönemdeki dalgalanmaların yol açtığı sıkıntıların olduğunu; ancak hiçbirinin aşılamayacak şeyler olmadığını ve hızlı bir toparlanma sürecinde olunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ağustos ayı sonuna kıyasla döviz kurunun yüzde 18 değerlendiğini, tahvil faizlerinin 360 baz puan gerilediğini, risk primlerinde 200 puan iyileşme sağlandığını, işgücüne katılım oranının yüzde 53,4 ile tarihin en yüksek oranına ulaştığını aktardı.
İşsizlik oranını 2019’da yeniden tek haneli rakamlara düşüreceklerini, ihracatta 2018 sonu itibariyle yeni bir rekor kırarak 170 milyar dolar rakamına ulaşacaklarını, gelişmelerin cari işlemler açığının 30 milyar doların altına düşüleceğini gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Attığımız her adım, büyümemizi, gelişmemizi, güçlenmemizi devam ettirmeyi hedefliyor. Mesela önümüzdeki yıl, satın alma paritesine göre dünyanın 13’üncü büyük ekonomisi olmaktan, bir sıra yükselişle, inşallah 12’nciliğe yükseleceğiz. Satın alma paritesi, döviz kurundan etkilenmediği için, ülkelerin ve toplumların gerçek ekonomik güçlerini gösterme bakımından oldukça anlamlı bir ölçüdür. Yeni ekonomik programımızın bu ilk bütçesini, böyle önemli bir başarıyla taçlandıracak olmamızdan memnuniyet duyuyorum.”
“2019 BÜTÇESİ HİZMET ODAKLI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 bütçesinin, hizmet odaklı bir bütçe olduğuna işaret ederek, eğitime bütçenin yüzde 17’sine denk gelecek şekilde 161, sağlığa 157, altyapı yatırımlarına 65.1, özel sektörün desteklenmesine 32.8, belediyelerin ve il özel idarelerinin hizmet ve yatırımlarına 93.6, tarıma 26.5, sosyal yardım projelerine 62.1 milyar lira ayırdıklarını açıkladı.
Çalışanların ve ücretlilerin geçim seviyelerini yükseltmek için her türlü tedbiri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç çocuklu asgari ücretlinin aylık vergi yükünü sıfıra indirdiklerini, esnafın 9 bin liraya kadar olan kazancını vergi dışı bıraktıklarını, genç girişimcileri destekleyerek yıllık 75 bin liraya kadar vergi muafiyetleri getirdiklerini, yatırımcıların ve işletmecilerin maliyetlerini azalttıklarını hatırlattı.
Pek çok sektörde ÖTV, KDV ve harç indirimleri yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde vergi politikalarını bütüncül ve adil bir anlayışla gözden geçirecek, yatırım, üretim ve istihdam teşviklerine devam edeceğiz” dedi.
ASGARİ ÜCRETTE YÜZDE 26 ARTIŞ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda; 2019 ve 2020 yıllarında ilk defa işe alınacak her işçinin, asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini devletin üstleneceğini, kadın, genç ve engelli istihdamındaki teşvik süresini 12 aydan 18 aya çıkardıklarını, imalat sanayiinde 2019 yılı boyunca AR-GE faaliyetlerinde süre sınırı olmaksızın yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV’nin alınmayacağını, turizmde 2019’u Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilerek, bölgede turizm açısından bir hareketlenme yaşanmasını beklediklerini açıkladı.
Yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarında, konutlarda yüzde 10 indirim yapacakları, konutlarda ve küçük-orta ölçekli işletmeler ile ticarethanelerde kullanılan doğal gazın fiyatında da yüzde 10’luk bir indirime gidileceği müjdesini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel istihdam teşvikini 1 yıl daha uzattıklarını, 51 il ve 2 ilçede işverenlere sağlanan 6 puanlık SGK teşvikinin devam edeceğini, asgari ücret desteğinin 2019’da 12 ay boyunca verileceğini de sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2019 yılı için asgari ücreti net 2020 lira olarak açıklandığını da belirterek, bu rakamın bekar işçi baz alınarak tespit edildiğini, evli ve çocuklu olma durumuna göre artacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin yüzde 26’nın üzerinde yükseldiğine dikkat çekti ve rakamın hayırlı olması temennisinde bulundu.
Bütçe görüşmelerini, siyasi partilerin fikirlerini paylaşarak ülkeye dair hedeflerini, hayallerini ve projelerini de ortaya koydukları arenalar olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek komisyonlardaki gerekse Genel Kurul’daki bütçe görüşmelerinde şu hakikati bir kez daha görme imkânı elde ettik; Meclis’teki ana muhalefet koltuğu münhal durumdadır” değerlendirmesinde bulundu.
“EDEPTEN YOKSUN, KAVGACI RUHLA MUHALEFET OLMAZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana muhalefet partisi milletvekillerinin, edep ve adaptan yoksun, kavgacı ruhuyla muhalefet olmayacağını vurgulayarak, “Türkiye’nin son 16 yılda mesafe alamadığı, üstesinden bir türlü gelemediği en büyük sorunu nedir biliyor musunuz? İşini doğru düzgün yapan bir ana muhalefet partisine sahip olamamaktır” ifadelerini kullandı. TBMM’de Millî Savunma Bakanı’na yapılan hakaretlerin yenilir yutulur cinsten olmadığını, gerekli dersin yargı tarafından verileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar dersine çalışmayan, ev ödevini hiç yapmayan, yalan-yanlış rakamlarla günü savuşturmanın gayretinde bir ana muhalefettir” dedi.
“Tüm enerjisini, tüm mesaisini, eline geçen her fırsatı şiddeti, sokak terörünü ve bölücü yandaşlarını aklamak için kullanan bir ana muhalefet partisi, ülkemizin ve demokrasimizin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütçe görüşmelerinin, bu acı gerçeği bir kez daha teyit ettiğini belirtti.
Ana muhalefet partisi ile bölücü terör örgütünün siyasi uzantısının, yeni hükûmet sisteminin ilk bütçe görüşmelerinde yine çok kötü bir sınav verdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elbette biz bölücü örgütün Meclis’teki taşeronlarının asıl karın ağrılarının farkındayız. Bunun için de onların söylediklerini, hakaretlerini, çirkefliklerini nazar-ı dikkate almıyoruz. Onların Kandil’deki terör baronlarından icazet almadan tek bir kelime dahi edemediklerini, edemeyeceklerini gayet iyi biliyoruz” sözlerine yer verdi.
“BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SİYASİ UZANTILARINDAN DEMOKRASİ ADINA BİR KATKI BEKLEMİYORUZ”
Bölücü terör örgütünün siyasi uzantılarından demokrasi adına da bir katkı beklemediklerini, milletin birlik ve beraberliğine katkıda bulunmalarının mümkün olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bizim asıl merak ettiğimiz CHP’nin rahatsızlığıdır. Her açıdan ülkemizi bir adım daha ileriye taşıyacak bu bütçeden niçin CHP milletvekilleri rahatsızlık duyuyor? Neden CHP sözcüleri, bölücü örgütün uzantılarıyla aynı argümanları, aynı dili kullanarak bütçeye saldırıyor? Bu soruları sadece biz değil, en başta CHP’ye oy vermiş vatandaşlarım olmak üzere, 81 milyonun tamamı soruyor, cevaplarını da merak ediyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütçe üzerinde partilerinin görüşlerini ifade etmek üzere söz alan CHP yöneticilerinin açıklamalarına baktığınızda, bütçeyle ilgili dişe dokunur tek bir söz, tek bir fikir dahi bulamıyorsunuz. Peki, onun yerine var? Bol hakaret var, hamaset var; yalan, iftira, manipülasyon var. Sokak çetelerine övgü, Türkiye karşıtlarına sunulmuş bolca malzeme var. Mesela bir tanesi çıkmış, sadece kendinden, kendi egosundan bahsediyor. Diğeri, Gazi Meclis’in kürsüsünü Gezi olaylarının tertipleyicilerini aklamak için kullanıyor. Bir başkası, 52 vatandaşımızın hayatına mal olan 6-8 Ekim olaylarını kışkırtan şahsın gönüllü avukatlığına soyunuyor. Bununla da kalmıyor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin art niyetli kararını gündeme taşıyarak Türk mahkemelerine, hâkim ve savcılarımıza saldırıyor.”
CHP’lilerin, söz konusu partinin eş başkanına karşı son günlerde artan muhabbetlerinin, ilgi ve alakalarının kaynağının düşündürücü olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tablonun kendileri için sürpriz olmadığını, CHP’nin son dönemdeki sicilini çok iyi bildiklerini kaydetti.
CHP’nin Gezi olaylarında teröristlere verdiği desteğini, 17-25 Aralık’ta FETÖ’nün servis ettiği montaj kasetleri günlerce Meclis kürsüsünde yayınladığını, genel başkanlarının teröristlere “arkadaşlar” diyerek aklamaya ve PYD-YPG’yi meşrulaştırmaya çalıştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yüzden CHP’nin yaşadığı savrulmaları, gün geçtikçe ittifak ortaklarına daha çok benzemesini şaşırtıcı bulmadığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ecdadımız, ‘söyle bana arkadaşını, söyleyeyim sana kim olduğunu’ diyor. Biz de CHP’nin bu yoldaşlarına, bu yol arkadaşlarına bakarak kim olduğunu, kime benzediğini, nereye doğru gittiğini görebiliyoruz. Bu durum karşısında sadece, ‘Allah CHP seçmenine sabır versin’ diyorum” ifadelerini kullandı.
“ANA MUHALEFET 15 TEMMUZLA YÜZLEŞMEDİ”
Bütçe görüşmelerinde söz alan bir CHP yöneticisinin, “15 Temmuzla yüzleşmedik” dediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin, 15 Temmuz ihaneti sırasında sergilediği gayri millî tavırla hâlen yüzleşmediğini belirtti ve “En başta o gece darbeci alçaklarla anlaşıp tankların açtığı yoldan Bakırköy’e kaçan Genel Başkanlarının korkaklığıyla yüzleşmemiştir” şeklinde konuştu.
CHP’nin; 17-25 Aralık girişiminde FETÖ’ye destek veren politikalarıyla, basın özgürlüğü bahanesiyle FETÖ’nün paçavraları önünde tuttukları nöbetlerle, Meclis kürsüsünü FETÖ’nün montajlarına tahsis eden fırsatçılıklarıyla yüzleşmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine CHP’nin Çukur eylemleri sırasında örgütün uzantılarına canlı kalkan olan tavrıyla, Gezi Olaylarında “Zulüm 1453’te başladı” yazan vatan-millet düşmanlarına verdikleri destekle yüzleşmediğini kaydetti.
“ANA MUHALEFETİN ÖZELEŞTİRİ YAPMASI GEREK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “27 Nisan e-muhtırasındaki darbeye çanak tutan eylemleriyle yüzleşmemiştir. 367 krizi sırasında millî iradeyi hiçe sayan politikalarıyla yüzleşmemiştir. Cumhuriyet mitinglerindeki darbe çığırtkanlıklarıyla yüzleşmemiştir. CHP, merhum Menderes’e yaptıkları zulümle, 1960 ihtilalindeki darbe severliğiyle, merhum Özal’a attıkları iftiralarla henüz yüzleşmemiştir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin gerçek anlamda bir özeleştiriye, kendi geçmişiyle yapacağı samimi bir yüzleşmeye ihtiyacı olduğu çok açıktır. Biz kendi muhasebe ve murakabemizi hep yaptık, yaparız, gücümüzü de buradan alırız. Şimdi özeleştiri sırası CHP’dedir. CHP, yasakçı, baskıcı ve darbeci mazisiyle bir an önce yüzleşmek zorundadır. Temennimiz, CHP’nin siyasi tarihimizdeki kötü sicilini gerçek bir özeleştiriye tabi tutması, böylece çirkef siyaset dilini bir tarafa bırakarak Türkiye’ye yakışan bir Ana Muhalefet Partisi kimliğine kavuşmasıdır.”
31 Mart seçimlerinin, kifayetsizliğin ötesinde ülkeye zarar verme noktasına gelen CHP zihniyetinden milletin kurtulmasının miladı olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, partililerden; milletin kendilerine oy vermeye mecbur veya mahkûm olmadığını unutmamaları gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz yaptığımız hizmetlerle, inancımızla, duruşumuzla, ahlakımızla, tevazuumuzla, çalışkanlığımızla, samimiyetimizle milletimizin gönlüne girmek ve bu suretle başarıya ulaşmak durumundayız. Kendini milletin üzerinde görenin sonu CHP gibi olur” uyarısında bulundu.
AK Parti’nin bu varlık ilkelerinden sapanların, hem milletimizin gönlünden, hem de partinin saflarından uzaklaşmış olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletin gözünden düşen, bizim de gözümüzden düşer. Bunun için her seçimde milletimizin karşısına en doğru, en ideal adaylarla çıkmanın gayreti içindeyiz” dedi.
Önümüzdeki günlerde AK Parti’nin ilçe adaylarını kamuoyuna açıklamaya başlayacaklarını ve Ocak ayının ortasına kadar bu süreci tamamlayıp mahallî seçimler manifestosunu milletle paylaşmayı hedeflediklerini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti kadrolarının 31 Mart’ta AK Parti bayrağını bir kez daha zirveye dikeceğine yürekten inandığını söyledi.
“MİLLETVEKİLLİĞİ SÜRECİ, BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLİNCEYE KADAR DEVAM EDER”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. “TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için istifa süreci netleşti mi?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstifaya gerek yok. Milletvekilliği süreci, bir belediye başkanı seçilinceye kadar aynen devam eder. Meclis Başkanlığında da durum aynıdır” şeklinde cevap verdi.
Yıldırım’ın aday olması ve seçilmesi hâlinde istifa etmesi gerekeceğini ifade ederek, “Ondan önce istifaya gerek yok. Parlamento ise şu anda nasıl başkan yardımcısı vasıtasıyla veya yardımcıları vasıtasıyla yürütülüyorsa aynı şekilde yürütülür” değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adaylık açıklaması 2018’de mi olacak?” sorusunu ise, “Yakındır, 29 Aralık’ta olabilir. Size bu müjdeyi vermiş olayım” cevabını verdi.
ABD’NİN SURİYE’DEN ÇEKİLME KARARI
Koalisyon güçlerinin, Suriye’den birlikte mi yoksa ABD’nin tek başına mı çekileceği yönündeki soruya cevaben Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: “Amerika üzerine düşeni yaptı, açıkladı ama Fransa’da Macron’un yapmış olduğu açıklama daha farklı. Onun için biz şu anda Sayın Trump’ın yaptığı açıklamaya bakıyoruz ve onunla bu süreçteki iş birliğimizi sağlıklı şekilde devam ettiriyoruz. Bu arada, bugün yarın bir grup arkadaşımın Moskova ziyareti olacak. Moskova ziyaretindeki gelişmelere göre daha sonra benim de Sayın Putin ile bir görüşmem olacak.”
“TERÖRLE MÜCADELEMİZİ KARARLI ŞEKİLDE SÜRDÜRECEĞİZ”
Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinin büyük ihtimalle yüz yüze gerçekleşeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısındaki açıklaması hatırlatılarak, “Acaba bahsettiğiniz, sürpriz bir operasyon şeklinde mi?” sorusunu ise şöyle cevapladı: “Ben ne diyorum? ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyorum. Bu ne demek? Sürpriz değil mi? Bu bağıra çağıra olmaz ki. ‘Yarın geliyoruz, hazırlanın’ denir mi? Terörle mücadelede her an, her zaman ama sürpriz olarak bunlar yapılır. Televizyonlarda izlerken ben bile oradan takip ediyorum. Maşallah şu anda istihbarat teşkilatlarımız koordinatları vermiş ve askerimiz de jetlerle oraları bombalamışlar. İşte son dönemde olanları görüyorsunuz. Bunlar bizim iftihar vesilemiz. İstihbarat bu noktada Silahlı Kuvvetlerimiz nasıl çalışıyorlar. İHA’larımız, SİHA’larımız nasıl çalışıyor? Bunların hepsi ortada. Terörle bu mücadelemizi kararlı şekilde sürdüreceğiz. Bundan taviz yok.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başka bir soru üzerine, Cumhur İttifakı kapsamında iş birliği yapılacak illerin büyük oranda netleştiğini de açıkladı.